Motovun Film Festival priključio se globalnoj kampanji #PlasticFreeJuly i napravio važan korak u otklonu od jednokratne plastike. Greenpeace se uključio savjetodavno i edukativnim sadržajima.

Čaše za višekratnu upotrebu – MFF

Nakon ljetnih festivala i koncerata redovito svjedočimo hrpama odbačene plastike na travnjacima, plažama ili trgovima – prvenstveno jednokratnih plastičnih čaša. Od tamo završavaju na odlagalištima otpada ili pak direktno u moru, pa onda slijede godine i desetljeća raspadanja na sve sitnije komadiće, tzv. mikroplastiku. Analize pitke vode, soli, zraka itd. pokazuju da problem s mikroplastikom nemaju samo morske životinje nego i mi sami.[1]

Shvatili smo da smo i mi dio problema i odlučili da je vrijeme da postanemo dio rješenja. Od svojih početaka mi smo festival koji brine o svijetu u kojem živi. Osim filmovima koje prikazujemo, želimo to pokazati i popratnim programima, kao i načinu na koji provodimo cijeli festival. Ove godine podržali smo globalnu kampanju #PlasticFreeJuly, a ovim putem nastavit ćemo i sljedećih godina“, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

Festival je pozvao motovunske ugostitelje da u vrijeme festivala izbace iz upotrebe jednokratne plastične čaše, slamke i žličice, da zamijene jednokratne plastične čaše onima za višekratnu upotrebu koje se mogu vratiti uz povrat novca ili sačuvati kao suvenir te papirnatim čašama. Objekti koji su se uključili u akciju označeni su certifikatom PLASTIC FREE, a posjetitelje se poziva da podrže takve ugostitelje.

Prezentacija Greenpeacea na Motovun Film Festivalu

Prezentacija Greenpeacea na Motovun Film Festivalu

U partnerstvu s Festivalom Greenpeace je organizirao predavanje o štetnosti jednokratne plastike te radionicu “Život bez plastike” koju je održao Marko Capek.

“Predstoji nam prenošenje Direktive EU o jednokratnoj plastici u nacionalne zakone. Budući da znamo kakvu štetu nanosimo, nema potrebe čekati zakonska ograničenja. Motovun je ove godine poduzeo prve korake u tome i pokazao primjer koji i druge manifestacije trebaju slijediti. Trebat će još vremena da se ugostitelji naviknu i sustav povratnih čaša uhoda, i svakako prvenstveno podržavamo prelazak na takve alternative – za višekratnu upotrebu. Pozivamo ugostitelje, kao i organizatore drugih festivala da što prije krenu u tom smjeru“, istaknula je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

Radionica “Život bez plastike” Marka Capeka

Radionica “Život bez plastike” Marka Capeka

22. izdanje Motovun Film Festivala traje do subote, 27. srpnja, a sve informacije mogu se pronaći na https://motovunfilmfestival.com/.


Kontakti za medije:

Petra Andrić, 091 781 3397, [email protected]

Lucija Jakuš, 091 2306 993, [email protected]


[1] https://www.greenpeace.org/international/press-release/21014/new-report-finds-entire-lifecycle-of-plastics-a-threat-to-human-health/