Greenpeace u okviru pokreta “Break Free From Plastic” predstavlja novi način razotkrivanja onečišćivača.

Malta, 5. listopada 2017. – Pred zgradom u kojoj se održava konferencija “Our Ocean 2017” postavljen je zmaj kojemu iz usta kulja plastika za jednokratnu upotrebu kako bi se naglasila svjetska kriza u rješavanju onečišćenja plastikom. Pokret pod nazivom “Break Free From Plastic” (hrv. Oslobodimo se plastike) traži od glavnih krivaca za onečišćenje, napose kompanija koje proizvode kratkotrajnu robu široke potrošnje poput Nestléa, Unilevera, Procter & Gamblea, Coca-Cole i PepsiCoa da prestanu proizvoditi plastiku za jednokratnu upotrebu te od zakonodavaca da donesu zakone koji takvu proizvodnju zabranjuju.

Plastic-Spitting Dragon Protests at Our Oceans Conference in Malta. © Bente Stachowske / Greenpeace

Konferencija “Our Ocean 2017” okuplja predstavnike vlada, civilnog društva, znanosti te financijskog poslovanja i trgovine iz cijeloga svijeta da razgovaraju o zaštiti mora i oceana. Tema ovogodišnje konferencije je morski otpad.

Svake godine u moru završi i do 12 milijuna tona plastike, ponajviše one za jednokratnu upotrebu za pakiranje. Budući da se očekuje rast proizvodnje plastike, a programi upravljanja otpadom i reciklaže sve više zaostaju, s ovim bi se problemom trebali suočiti i proizvođači robnih marki koji generiraju tu silnu plastiku za jednokratnu upotrebu. “Our Ocean 2017” prilika je svim zemljama i kompanijama svijeta da usmjere svoju pažnju na to kako postupno ukinuti proizvodnju plastike za jednokratnu upotrebu, a ne samo kako “gasiti požare” rješenjima poput recikliranja ili upravljanja otpadom.

Plastic-Spitting Dragon Protests at Our Oceans Conference in Malta. © Bente Stachowske / Greenpeace

 

Pokret “Break Free From Plastic“, kojemu pripada i Greenpeace, apelira na lokalne zajednice diljem svijeta da mu se pridruže te utvrđivanjem robnih marki prilikom čišćenja plaža utvrde koji su glavni svjetski onečišćivači plastikom. Jednu takvu akciju osmodnevnog čišćenja plaže odnosno “inspekcije robnih marki” uspješno je ovoga rujna provela velika skupina volontera na Filipinima. Sada su takve “inspekcije” krenule i u drugim zemljama poput Hrvatske, Španjolske i Nizozemske. Preliminarni rezultati upiru prst u svjetski poznate robne marke međunarodnih proizvođača kratkotrajnih proizvoda široke potrošnje, uključujući Nestlé, Unilever, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, PepsiCo i Coca-Colu. Svi podaci i pojedinosti o metodi istraživanja dostupni su na http://plasticpolluters.org [2].

“Ova nova metoda inspekcije robnih marki, provjerena u nekoliko zemalja, otkriva da su najveći onečišćivači neke od najvećih svjetskih kompanija. Nedvojbeno je, stoga, da trebaju preuzeti i odgovornost” rekla je dr. Sandra Schöttner, vodeteljica kampanje iz njemačkog Greepeacea. “Nema nikakve dvojbe da svakodnevna proizvodnja i uporaba apsurdnih količina plastike za jednokratnu upotrebu uništava naša mora i oceane. Jedino rješenje je zaustaviti tu praksu razvojem alternativnih oblika pakiranja. Reciklažom se nikad nećemo izvući iz ove krize. I države i kompanije moraju početi raditi na postupnom ukidanju proizvodnje i uporabe najgore vrste plastike – one za jednokratnu upotrebu”.

Plastic-Spitting Dragon Protests at Our Oceans Conference in Malta. © Bente Stachowske / Greenpeace

Institucije Europske unije i država članica upravo revidiraju zakone o otpadu, a Europska komisija namjerava do kraja 2017. objaviti Strategiju postupanja s plastikom u kružnom gospodarstvu. Evo što kaže Delphine Levi Alvares, europska koordinatorica pokreta “Break Free From Plastic”:  “Ovo nam je jedinstvena prilika da krenemo rješavati problem onečišćenja mora otpadom od samog ishodišta i pridonesemo postizanju Ciljeva održivog razvoja. Apeliramo na Europsku komisiju i države članice da donesu zajednički, obavezujući cilj smanjenja morskog otpada i u okviru buduće Strategije postupanja s plastikom poduzmu zakonske mjere kako bi se značajno smanjila uporaba jednokratne plastike i mikroplastike. Europska unija već je stavila sprječavanje i smanjenje otpada na vrh popisa prioriteta kod upravljanja otpadom. Preživljavanje naših mora i oceana ovisi o tome hoće li se te riječi pretočiti u djelo”.

Greenpeace je član svjetskog pokreta “Break Free From Plastic”, koji budućnost vidi bez onečišćenja plastikom. “Od njegova nastanka u rujnu 2016., pokretu se je pridružilo više od 900 nevladinih udruga iz cijeloga svijeta, tražeći drastično smanjenje proizvodnje i uporabe plastike za jednokratnu upotrebu te nalaženje trajnijih rješenja za onečišćenje plastikom. Sve ove udruge dijele vrijednosti zaštite okoliša i društvene pravde. Njima se vode u svom radu na razini lokalnih zajednica, ali sa zajedničkom globalnom vizijom” rekao je Von Hernandez, globalni koordinator pokreta.

Osim Greenpeacea, pokretu su se pridružili Zero Waste Europe, Surfrider Foundation, Oceana, Story of Stuff, Svjetski savez za alternativu spalionicama (GAIA), Seas at Risk i mnogi drugi.