Nikada se nije pod istim krovom okupilo toliko svjetskih čelnika koliko u ponedjeljak ovdje u Parizu, na globalnim pregovorima o klimi. I svi su govorili o potrebi za liderstvom, rješavanju problema klimatskih promjena, o tome kako svojoj djeci ne smijemo ostaviti planet nepogodan za život. Mnogi od njih izgovarali su velike riječi. Francuski predsjednik François Hollande s pravom je označio ugljen, naftu i plin energentima prošlosti (pritom je zaboravio spomenuti i nuklearnu energiju). I mnogi su rekli kako je budućnost u obnovljivim izvorima.

Kada je Greenpeace počeo govoriti o “ugljičnom budžetu” koji čovječanstvo ne smije premašiti, vlade još uvijek nisu prihvaćale činjenicu da fosilna goriva moraju ostati u zemlji. Ove je godine Barack Obama opravdavao odluku o odbacivanju naftovoda Keystone XL činjenicom da više ne smijemo sagorjeti niti sva fosilna goriva koja su već pronađena a kamoli ona iz novih izvora.

Ove je početak. Snaga ljudi pobjeđuje. Ali najveći zagađivači još uvijek ne pokazuju pravo liderstvo. Svi oni, bilo da je riječ o SAD-u, Njemačkoj, Kini ili Indiji, imali bi koristi kad bi se odlučili na stvarnu energetsku revoluciju. Čak ni njemačka kancelarka Angela Merkel – koja je u svom pariškom obraćanju barem nagovijestila kraj fosilne ere – nije zahtijevala ono što nam zaista treba: vlade predane cilju od 100% obnovljivih izvora do 2050.

Ali ovdje u Parizu ima i stvarnih lidera, njih koji dižu glas kako za vlastiti tako i za opstanak čovječanstva.  30. studenog 43 najizloženije zemlje – zemlje koje će biti najteže pogođene klimatskim promjenama – pozvale su na zaustavljanje zagrijavanja na 1.5 °C u odnosu na predindustrijsko doba, prag koji ne smijemo prijeći želimo li da opstanu pacifičke zemlje kao i mnoge među najnerazvijenijima.

Klimatski forum ranjivih u svojoj deklaraciji također poziva na “100% obnovljivu proizvodnju energije do 2050“, zahtijevajući istinsku akciju i pristajući “pojačati vlastite nacionalne planove kako bi utjecali na povećanje preuzetih obveza svih zemalja.”

Zemlje kao što su Filipini, Kiribati i Maroko – domaćin klimatskim pregovorima iduće godine – pokazuju istinsko liderstvo. Posramljuju bogatije zemlje. A te imućnije zemlje sada trebaju odgovoriti na poziv većine ranjivih i pružiti stvarnu podršku. Trebaju krenuti od preuzimanja “većih obveza” koje izložene države od njih traže: obvezati se još ovdje u Parizu na prelazak na 100% obnovljivih izvora koji će vrijediti za sve.

Obnovljivi izvori su rješenje. Postupno izbacivanje fosilnih goriva nužan je preduvjet za 100% obnovljivu budućnost kakvu želimo. Stoga podržavamo i pacifičke zemlje na čelu s Kiribatijem koje pozivaju na hitno zatvaranje svih rudnika ugljena. Upotreba ugljena nepovratno opada svugdje u svijetu. Ali još uvijek ubija mnoge ljude i treba ga što prije izbaciti iz upotrebe. To je moguće – solarna energija već dobiva bitku, čini se čak i u Indiji.

Greenpeace ostaje solidaran s tim istinskim vođama tijekom ove klimatske konferencije koja se naziva i COP21. I glasno ćemo govoriti protiv svih zagađivača. Nadasve je cinično da kompanije kao što su Engie i EDF sponzoriraju ovu konferenciju. Ti energetski dinosauri još uvijek drže termoelektrane na ugljen i zaustavljaju energetsku revoluciju tako što bacaju novac na opasnu i skupu nuklearnu energiju. Zagađivače trebamo izbaciti iz ovih klimatskih pregovora.

Objavljeno: The Guardian