Organizacija Greenpeace u četvrtak je prisustvovala festivalu Soundwave u The Garden Resortu u Tisnom, festivalskoj lokaciji koja je od ove godine odlučila reći “ne” slamkama i plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu. The Garden je na taj način pokazao ostalim organizatorima i lokacijama na Jadranu da se može zabavljati i na odgovorniji i održiviji način. Volonteri su educirali posjetitelje, pozvali ih da izračunaju i osvijeste vlastiti plastični otisak te da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

Nakon svakog koncerta ili festivala mogu se vidjeti neugodne scene gomile odbačenih plastičnih čaša. Plastični pribor za jelo i piće koji se koristi svega nekoliko trenutaka, a potom trajno ostaje u okolišu. Festivali su često školski primjer onečišćavanja prekrasnih turističkih destinacija od kojih žive. Procjenjuje se da svake godine u morima i oceanima završi do 12,7 milijuna tona plastike, odnosno jedan kamion plastike svake minute.

„Imamo veliki problem s plastičnim otpadom što više nije potrebno objašnjavati nikome. Nažalost, posljedice prekomjerne proizvodnje i korištenja jednokratne plastike vidljive su na svakom koraku. U svijetu gotovo da više nema plaže koja je pošteđena najezde otpada, a ono što vidimo samo je vrh sante leda“, poručila je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje, dodavši kako koncerti i festivali generiraju zabrinjavajuće količine plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu.

Domaćin lokacije The Garden Resort u Tisnom, gdje se tijekom sezone održava nekoliko festivala, Nick Colgan, odlučio se suprotstaviti ovom neželjenom trendu. „Uložili smo trud da pronađemo način da The Garden ne bude još jedno mjesto koje zoru dočeka zatrpano plastikom. Volimo Jadran i prirodu i želimo ih maksimalno zaštititi od negativnih utjecaja. Zbog toga smo gotovo ukinuli upotrebu plastičnih slamki, uveli čaše biljnog porijekla te postavili edukativne plakate i kante kako bi ih se odvojilo za kompostiranje. Posjetitelji vrlo pozitivno reagiraju. Svi se bolje osjećaju kad izbjegnu nepotrebnu plastiku i na bilo koji način doprinesu očuvanju prirode. U dogovoru s lokalnom zajednicom postavili smo i kante za odvajanje drugih vrsta otpada, a organizacijom besplatnog prijevoza smo smanjili ugljični otisak. Pozivamo i druge festivale da prihvate izazov, svi se moramo uključiti u razvoj održivog turizma. The Garden je poželio dobrodošlicu Greenpeaceu koji je izdvojio vrijeme da posjeti lokaciju i veselimo se njihovim dolascima u budućnosti. Dali su nam savjete za poboljšanja i osigurat ćemo da se odmah uvedu.”

Problem seže i dublje od same plastike koja ostaje trajno u okolišu, dodala je Andrić: „Svaka jednokratna upotreba predmeta doprinosi generiranju nevjerojatne količine otpada koji proizvodimo. Trebamo iz korijena mijenjati kulturu bacanja i okrenuti se višekratnoj upotrebi i održivim sirovinama. Recikliranje nije rješenje jer se globalno manje od 10% plastike reciklira, dok značajan dio preostale plastike dospijeva u mora. Tražimo da se nova EU direktiva kojom se planira zabraniti određene artikle čim prije implementira u zakone i pozivamo sve festivale, ugostiteljske objekte, tvrtke i pojedince da nam se pridruže u borbi za „Više Jadrana, manje plastike“.