Danas se održavaju završni pregovori između institucija Europske unije o Direktivi o jednokratnoj plastici. Riječ je o propisu kojim će EU pokazati ima li stvarnu namjeru suočiti se s rastućim onečišćenjem jednokratnom plastikom. Poslali smo pismo ministru Ćoriću u kojem smo ga još jednom pozvali da se založi za ambicioznije mjere ove Direktive.

U pismu smo istaknuli da je našu peticiju potpisalo više od 15 000 građana i građanki, čime su podržali naš apel da se problem jednokratne plastike riješi na samim izvorima, prvenstveno kroz promjenu zakonskih propisa i kroz drugačije poslovanje korporacija koje na tržište plasiraju ogromne količine jednokratne plastike.

Adriatic Beach Clean-up and Brand Audit in Croatia. © Hrvoje Šimic / Greenpeace

PISMO MINISTRU

Predmet: Prijedlog direktive o smanjenju učinaka određenih plastičnih proizvoda na okoliš

Poštovani ministre Ćoriću,

Sve češće smo svjedoci prizora plastike za jednokratnu upotrebu u okolišu, najčešće na našim plažama. Ti prizori pomogli su da osvijestimo koliko plastike nepotrebno koristimo i koliko dramatične posljedice to može imati. Plastika negativno utječe na životinjski i biljni svijet, onečišćuje naša mora i plaže, čime negativno utječe i na turizam. Njena proizvodnja ima zamjetan utjecaj na klimatske promjene, a tek počinjemo saznavati kako sve može utjecati na ljudsko zdravlje.

Greenpeace je u Hrvatskoj pokrenuo peticiju kojom je građanke i građane pozvao da podrže naša nastojanja da se problem jednokratne plastike riješi na samim izvorima, prvenstveno kroz promjenu zakonskih propisa i kroz drugačije poslovanje korporacija koje na tržište plasiraju goleme količine jednokratne plastike. Peticiju je do sada potpisalo više od 15.000 ljudi.

Europska Direktiva o smanjenju učinaka određenih plastičnih proizvoda na okoliš prvi je konkretan korak koji se može poduzeti u pravcu rješenja. Vaša podrška ambicioznijim mjerama, a među njima prvenstveno onima koje se odnose na proširenu odgovornost proizvođača, bila bi pokazatelj da ste spremni uistinu se suočiti s krizom onečišćenja plastikom.

Pozivamo Vas da prilikom predstojećeg završnog trijaloga, zakazanog za 18. prosinca 2018., podržite mjere koje se odnose na proširenu odgovornost proizvođača (EPR) – uključujući i pokrivanje troškova gospodarenja otpadom, troškova čišćenja plastičnih proizvoda koji se nađu u okolišu te varijabilne naknade kojima će se poticati eko-dizajn. Važno je da ove mjere obuhvate i filtere za cigarete, da budu obavezujuće te da se njihova provedba ne odgađa do 2025. nego da počne već od 2021. Također Vas pozivamo da podržite predloženi cilj od 90% prikupljanja plastičnih boca do 2025. kao i cilj kvantitativnog smanjenja (minimalno 25% do 2025. godine) plastičnih posuda za jelo i piće.

Drukčiji pristup proizvodnji, dizajniranju i korištenju plastike, kao i gospodarenju otpadom, imat će pozitivan učinak na okoliš, ali i donijeti društveno-ekonomsku dobrobit građanima i gospodarstvu. Poslovnom sektoru dat će okvir za uvođenje novih poslovnih modela koji pogoduju okolišu i kružnom gospodarstvu, otvarajući mogućnosti za inovacije i nova radna mjesta. Takav novi pristup ujedno će građane potaknuti na održivije obrasce potrošnje.

U nadi da ćete uvažiti navedene zahtjeve i apele tisuća građana zabrinutih zbog najezde plastike, srdačno Vas pozdravljamo.

Više informacija o direktivi: link.