© Udruga Zeleni Osijek

Požare u postrojenjima za plastiku možemo riješiti na izvoru, ulaganjem u sustave povratne ambalaže u kojima se voda koristi za njezino pranje, a ne za gašenje toksičnih požarišta.

Povodom nedavnih požara u reciklažnom postrojenju tvrtke Drava International d.o.o. U Osijeku i tvrtci Eko-flor u Mokricama (dio C.I.O.S. grupe), organizacije članice Platforme za borbu protiv zagađenja plastikom u Hrvatskoj ponovno izražavaju zabrinutost zbog odugovlačenja s usvajanjem Pravilnika o ambalaži, ambalažnom otpadu i jednokratnoj plastici. Pravilnik je trebao biti donesen još 2021. godine, međutim, još uvijek nije iako je od završetka javnog savjetovanja prošlo već deset mjeseci.

“Tražimo da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja konačno usvoji Pravilnik i uvaži naše komentare. Ministarstvo je odgovorno za stvaranje preduvjeta za sprječavanje nastanka otpada i za održivo gospodarenje otpadom kako bi se izbjegli ovakvi scenariji u budućnosti”, izjavili su iz Platforme. 

Najveću zabrinutost izaziva činjenica da je riječ većinom o jednokratnoj PET ambalaži koja se uglavnom prikuplja putem sustava povratne naknade od sedam centi. “Ova ambalaža čini najveći postotak odvojeno prikupljenog plastičnog otpada pogodnog za recikliranje”, komentirala je Platforma. 

© 2023 Planet Labs PBC

Trenutni sustav gospodarenja plastičnim otpadom u Hrvatskoj ovisan je o profitno-orijentiranim tvrtkama koje zarađuju na štetu ljudskog zdravlja i okoliša, poput Drave International koja je već godinama primjer tržišnog monopola i lošeg upravljanja. “Sustavi povratne ambalaže, ali i reciklaže, trebaju se organizirati na lokalnoj razini i biti u javnom vlasništvu kako bi se osiguralo da javni interes bude ispred profita pojedinih tvrtki”, istaknuli su iz PlatformeNeodgovorno upravljanje već je nekoliko puta rezultiralo požarima. Zbog toga, ljudi, uključujući radnike i vatrogasce, trpe trenutačne posljedice, a svi žive u strahu od izglednih dugoročnih posljedica koje požari plastike sa sobom nose.

Upravo usvajanje Pravilnika pruža priliku da se ambicioznim odredbama stane na kraj prekomjernoj proizvodnji i potrošnji jednokratne plastike. “Tako se prvenstveno može smanjiti količina nastalog otpada čija su svojstva takva da je, nažalost, više zapaljiv, nego reciklabilan”, dodale su organizacije članice Platforme. 

© Zelena akcija

Slučajevi ovakvih  požara nisu rijetki. Naime, sporadično se događaju u različitim dijelovima Europe, od Francuske, preko Italije i Latvije pa sve do Turske. “Navedeni požari nam potvrđuju kako gomilanje plastike za recikliranje nosi velik rizik za okoliš i zajednice. Zato moramo razmišljati u smjeru prevencije i ponovne uporabe, umjesto oslanjanja isključivo na recikliranje koje često završi spaljivanjem. A pitamo se jesu li svi ovi požari puka slučajnost”, zaključile su članice Platforme. 

—–

Organizacije članice Platforme koje su supotpisale ovo priopćenje su Zelena akcija, Greenpeace u Hrvatskoj, Udruga za Nezavisnu medijsku kulturu, Udruga Sunce iz Splita, Udruga Terra Hub Croatia, Zelena Istra i Udruga Tatavaka, a podržali su ga udruga Zeleni Osijek i inicijativa Znanstvenici za klimu.