Više od 40 organizacija civilnog društva pozvalo je Vladu RH da podrži uspostavu primirja u svijetu te da pruži podršku globalnoj solidarnosti.

Poštovani, 

pozivamo Vladu RH da kao predsjedavajuća Vijećem EU:

1. javno podrži poziv glavnog tajnika UN-a za trenutnu uspostavu primirja u cijelom svijetu te da 

2. prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije da potporu Fondu solidarnosti COVID-19 te podrži sve sadašnje i buduće zdravstvene, socio-ekonomske i političke mjere međunarodnih institucija i organizacija rukovođene načelima globalne solidarnosti.

Poštujući činjenicu da su u ovom trenutku napori Vlade RH usmjereni na upravljanje višestrukom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa i potresom, u ovim danima nam je globalna solidarnost potrebnija no ikada. 

Stoga pozivamo Vladu RH da podrži inicijativu glavnog tajnika UN Antónia Guterresa za trenutni prekid vatre i uspostavu primirja u cijelom svijetu, kako bismo se fokusirali na „pravu borbu naših života“ – borbu protiv pandemije virusa COVID 19. 

U vremenu zajedničkih odgovora na globalnu prijetnju, ukazuje se povijesna prilika za trenutno okončanje ratova koja višestruko jača imunitet cijele svjetske zajednice i pridonosi uspostavljanju koraka prema obnovi povjerenja. Temeljeći se na iskustvima nedavnog rata, Vlada RH i svi građani/ke imaju odgovornost i priliku snažno podržati ovu inicijativu.

Ističemo riječi Antónia Guterresa upućene u pozivu: „Ne zaboravimo da je u zemljama poharanim ratom zdravstveni sustav u kolapsu. Izbjeglice i osobe raseljene zbog nasilnog konflikta dvostruko su ranjive.“ Globalno primirje omogućit će otvaranje koridora za dopremu dragocjene medicinske pomoći onima koji su najugroženiji. Poziv je podržao i Josep Borrell Fontelles, Visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku, dodavši da „samo skupa možemo savladati globalnu pandemiju koronavirusa. To je prava bitka s kojom se suočavamo.“ Inicijativu Antónia Guterresa podržao je i papa Franjo riječima da smo svi na istom brodu u ranjenoj planeti.

Pozivamo Vladu RH, koja trenutno predsjeda Vijećem Europske Unije da iskoristi svoj utjecaj i pozove Vlade zemalja EU da provedu u djelo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Naglašavamo važnost pribavljanja zaštitne opreme, osobito za zdravstvene radnike/ce i pomagače/ice, te važnost intenziviranja testiranja u pojedinim zemljama. 

Za učinkovitu borbu protiv pandemije nužno nam je potrebna „pansolidarnost“. Globalno primirje stvorit će prostor solidarnosti za borbu protiv virusa i izgradnju mira koji nije samo odsustvo rata, već uključuje održivi razvoj, zdravlje i blagostanje, odgovornost i transparentnost, izgradnju povjerenja i pomirenje, uključivost i jednakost. Pandemija nas je već pomaknula od koncepta nacionalne sigurnosti ka onome ljudske sigurnosti, koji nužno mora uključiti poštivanje ljudskih prava i međunarodnog prava, zahtijeva inovativnost i građanski aktivizam, a temelji se na socijalnoj pravdi.

Potpisivanje peticije za ZA USPOSTAVU PRIMIRJA U SVIJETU I PODRŠKU GLOBALNOJ SOLIDARNOSTI nastavlja se na poveznici.

Poziv su do sada podržale 43 organizacije te brojni građani i građanke. 

Poziv potpisuju sljedeće organizacije:

ADRA Hrvatska
Antifašistička liga RH
Budistička zajednica Dharmaloka
Centar za mirovne studije
Centar za studije mira i konflikta Sveučilišta u Rijeci
Centar za žene žrtve rata – ROSA
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske 
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Društvo za psihološku pomoć
Dugine obitelji
GONG
Građanska inicijativa Zagreb te zove
Građanski odbor za ljudska prava
Greenpeace u Hrvatskoj
Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir 
Humanitarni centar za integraciju i toleranciju (HCIT)
Informativno pravni centar (IPC)
Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska
Kuća ljudskih prava Zagreb
Kultura umjetnosti
Miramida Centar
Mirovna grupa Oaza
Mreža mladih Hrvatske
Nansen dijalog centar
OCD “Delfin” Pakrac
ODRAZ-Održivi razvoj zajednice
Projekt građanskih prava Sisak
Romsko nacionalno vijeće
U dobroj vjeri
Udruga “Eko-Zadar”
Udruga Goli otok “Ante Zemljar”
Udruga građana Siget
Udruga HOMO
Udruga mobbing
Udruga S.O.S. Virovitica
Udruga za nezavisnu medijsku kulturu
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima
Umjetnička organizacija “Apoteka”
Volonterski centar Osijek
Zagreb Pride
Zelena akcija
Ženska soba