New York, 26. kolovoza 2022. – Na UN-ovim pregovorima o Sporazumu o svjetskim morima nije postignut dogovor kojim bi se zaštitilo 30% svjetskih mora i oceana do 2030., unatoč napretku koji je postignut u zadnja dva dana pregovora. 

Zemlje Koalicije velikih ambicija (engl. High Ambition Coalition) nisu obavile svoj zadatak na vrijeme i nisu došle do kompromisa u ključnim pitanjima poput financija dok nije bilo prekasno. Pregovori su sada prekinuti i potreban je novi krug. Istječe vrijeme za zaključivanje Sporazuma koji može osigurati uspostavu morskih rezervata i zaštitu 30% svjetskih mora do 2030. Od sada pa do 2030. svake je godine potrebno zaštititi 11 milijuna četvornih kilometara kako bi se zaštitilo 30% svjetskih mora i oceana u vremenskom razdoblju za koje znanstvenici govore da je neophodno. Zato se ove godine bez odgode mora usvojiti Sporazum o svjetskim morima. 

Laura Meller izjavila je u ime Greenpeaceove kampanje Zaštitimo oceane:

„Mora i oceani održavaju sav život na Zemlji, ali u posljednja dva tjedna, samoproglašena Koalicija velikih ambicija nije pokazala dovoljno ambicije sve do posljednjih sati. Zbog toga nisu uspjeli donijeti snažan Sporazum o svjetskim morima koji može zaštititi otvorena mora. Obećali su Sporazum u 2022., a vrijeme samo što nije isteklo. Ipak, ne bi sva odgovornost trebala pasti na njih, neke druge zemlje namjerno su opstruirale usvajanje. Neuspjeh usvajanja Sporazuma u ovim pregovorima milijardama ljudi diljem svijeta ugrožava uvjete za preživljavanje i prehrambenu sigurnost.”

„Iako je postignut napredak, posebno u pogledu morskih utočišta, članice Koalicije velikih ambicija i zemlje poput SAD-a presporo su napredovale u pronalaženju kompromisa, unatoč tomu što su se na to obvezale. Vrijeme je isteklo. Daljnje odgađanje znači uništavanje mora. Tužni smo i razočarani. Iako se razgovori država nastavljaju; mora, oceani i svi koji se na njih oslanjaju u međuvremenu nastavljaju trpjeti.”

Dok su neke skupine, poput pacifičkih i karipskih otoka, vršile snažan pritisak da se Sporazum progura, zemlje globalnog sjevera počele su raditi na postizanju kompromisa tek u posljednjim danima pregovora, nakon što je u četvrtak [25. kolovoza 2022.] ujutro otkriveno da su pregovori bili na rubu propasti

Rusija je također bila jedna od ključnih zemalja u blokiranju pregovora, odbijajući se uključiti u sam proces postizanja Sporazuma ili pokušati postići kompromis s Europskom unijom i mnogim drugim državama u širem spektru pitanja. 

Bez posebne izvanredne sjednice za zaključivanje pregovora o Sporazumu o svjetskim morima prije kraja 2022., bit će izazovno zaštititi 30% svjetskih mora i oceana do 2030., odnosno ostvariti cilj 30×30 za koji znanstvenici kažu da je najmanje što moramo učiniti kako bi se svjetskim morima i oceanima pružila prilika za oporavak.

Na ovoj poveznici nalazi se galerija fotografija i videa.