Greenpeace i Zelena akcija organiziraju tribinu “Energetski i klimatski plan RH – uteg ili spas za klimu?”, kao doprinos trenutnoj javnoj raspravi o Nacrtu Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana RH za razdoblje od 2021. do 2030., koja će se održati u utorak, 26. studenog, od 10:00 do 12:00 sati u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva ulica 2).

Godine 2019. i 2020. izuzetno su bitne za Republiku Hrvatsku zbog donošenja niza javnih politika i strategija vezanih uz klimatske promjene i energetiku. Nakon usvajanja globalnih ciljeva za smanjenje emisija stakleničkih plinova u sklopu Pariškog sporazuma, znanstvena zajednica je prošle godine u posebnom izvještaju Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) o globalnom zagrijavanju za 1.5°C pozvala vlade na donošenje puno snažnijih mjera za smanjenje emisija i dekarbonizacije svih sektora prije 2030. godine.

Nacrt plana sadrži pregled nacionalnih ciljeva za svaku od pet ključnih dimenzija Energetske unije i odgovarajuće politike i mjere za ostvarivanje tih ciljeva. Posebnu pozornost treba posvetiti ciljevima do 2030. godine, koji uključuju smanjenje emisija stakleničkih plinova, energiju iz obnovljivih izvora, energetsku učinkovitost i elektroenergetsku međusobnu povezanost.

Na tribini će se analizirati pojedini aspekti Nacrta plana, poput dekarbonizacije energetskog sektora, planiranih novih ulaganja u fosilna goriva, pitanje energetske sigurnosti, ulaganja u obnovljive izvore energije i razvoja građanske energije te pravedne tranzicije. Razgovarat će se i o ambicioznosti samog Plana po pitanju ublažavanja klimatskih promjena prije 2030. godine, s obzirom na izvještaj IPCC-a te nedavnu deklaraciju za proglašenje klimatske “uzbune” koju je potpisalo 11.000 znanstvenika i znanstvenica iz 153 zemlje.

Govornici_e na tribini:

  • Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL-a, moderatorica
  • Goran Krajačić, doc. dr. sc., FSB
  • Zoran Tomić, Greenpeace
  • Marija Mileta, Zelena akcija
  • Luka Tomac, Zelena akcija
  • Zoran Kordić, Zelena energetska zadruga
  • Ostali govornici_e (čekamo potvrdu)

Nije potrebna prethodna prijava za sudjelovanje na tribini.
Facebook event >> https://act.gp/2DfFPZb