U ovom tjednu obilježavamo Svjetski dan voda. Uslijed globalnog porasta stanovništva i sve ekstremnijih suša izazvanih klimatskim promjenama, voda postaje sve ugroženije prirodno bogatstvo. Jedan od oblika nerazumne potrošnje vode je njezina upotreba za rad termoelektrana na ugljen.

Najnovije Greenpeaceovo izvješće pokazuje da nešto više od 8 tisuća termoelektrana na ugljen, koliko ih je danas svijetu, troši količinu vode dostatnu da podmiri osnovne potrebe milijarde stanovnika. I u našem slučaju, postojeći blokovi TE Plomin troše pitku vodu iz izvora Bubić jama, dok se građani Labinštine moraju zadovoljiti manje kvalitetnom vodom iz drugih izvora.

Zaustavimo Plomin C

Prekomjerna potrošnja vode tek je jedno od brojnih naličja termoelektrana na ugljen, pa tako i projekta Plomin C. Štetnim emisijama mikroskopskih čestica ta bi elektrana tijekom 40 godina rada prouzročila 1000 slučajeva prijevremene smrti, odnosno 25 takvih slučajeva svake godine. Nadalje, struja koja bi se tamo proizvodila bila bi barem dvostruko skuplja od struje koja se danas može kupiti na tržištu, a ugljen koji bi je proizvodio bio bi potpunosti uvozni jer Hrvatska svog ugljena nema. Dok Labinštini i Istri donosi zagađenje i veliku štetu po zdravlje ljudi, uvozni ugljen istovremeno ostavlja duboke ožiljke na lokalnim zajednicama u zemljama gdje se iskapa. Na koncu, Plominu C jednoglasno su se usprotivili građani Labinštine – prije točno godinu dana 94% njih reklo je NE termoelektrani na ugljen.

Kina zaustavlja gradnju novih postrojenja na ugljen

Nasreću, termoelektrane na ugljen sve su više stvar prošlosti, i u Europi i u svijetu. Kineska nacionalna energetska uprava ovih je dana naložila vlastima u provincijama da obustave projekte elektrana na ugljen, što bi moglo zaustaviti čak 250 novih projekata. Prošle godine u Europskoj uniji, zatvoreno je gotovo dvaput više termoelektrana na ugljen nego što ih je otvoreno dok golema većina novootvorenih proizvodnih kapaciteta otpada na obnovljive izvore energije, u prvom redu vjetar i sunce.

NE ugljenu – DA obnovljivim izvorima

Najave nove Vlade o donošenju moratorija na termoelektrane svakako treba pozdraviti. Ali i pozvati nadležne da od štetnih projekata, kao što je Plomin C, treba trajno odustati i snažno započeti eru obnovljivih izvora, ponajprije solara za koje hrvatska obala i hrvatski turizam imaju neiscrpne potencijale.


Piše Zoran Tomić, Greenpeace Hrvatska