Κι όμως, απειλείται
Η θάλασσα που όλοι αγαπάμε, κινδυνεύει. Σιγά σιγά ερημώνει από ψάρια, αφού στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται περίπου το 85% των αποθεμάτων ψαριών και οι βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Οι παραλίες είναι γεμάτες πλαστικό και σκουπίδια. Οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, που σχεδιάζουν οι εταιρείες με τη στήριξη της κυβέρνησης, θα βλάψουν ανεπανόρθωτα τη βιοποικιλότητα, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Ελληνική Τάφρος. Η πρόσφατη έρευνα πεδίου που πραγματοποιήσαμε στην περιοχή ανέδειξε την παρουσία κητωδών όλο τον χρόνο: οι σεισμικές έρευνες και οι εξορύξεις θα είναι καταστροφικές για αυτά. Επιπλέον, η υποβάθμιση της θάλασσας επιδεινώνει την κλιματική κρίση.
Υπάρχει λύση!
Δεν μπορούμε να την αφήσουμε άλλο απροστάτευτη. Τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν στόχο την προστασία του 30% των θαλασσών του πλανήτη μέχρι το 2030. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία, την υποχρέωση αλλά και τη δέσμευση να πάρει ουσιαστικά μέτρα και να προχωρήσει σε τολμηρό σχεδιασμό για την προστασία του 30% των θαλασσών μας μεχρι το 2030.
Τι πρέπει να γίνει
Επικύρωση της Παγκόσμιας Συνθήκης για τους Ωκεανούς
Ώστε να προστατευθεί το 30% των θαλασσών του πλανήτη μας ως το 2030 και κατά συνέπεια η θαλάσσια ζωή και η υγεία των οικοσυστημάτων.
Απαγόρευση εξορύξεων υδρογονανθράκων
Οι σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα και οι εξορύξεις αερίου & πετρελαίου είναι άκρως βλαβερές για τη θαλάσσια ζωή και το κλίμα του πλανήτη.
Κήρυξη της Ελληνικής Τάφρου σε θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή
Η Ελληνική Τάφρος είναι ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, που φιλοξενεί ευάλωτα είδη όπως ζιφιούς, φυσητήρες, σταχτοδέλφινα και χελώνες όλο τον χρόνο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πιέζουμε για να σταματήσουμε τις εξορύξεις ορυκτών και μετάλλων από τα βάθη των ωκεανών πριν καν ξεκινήσουν. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε να γίνουν επιτέλους τα θαρραλέα βήματα που χρειάζονται για θάλασσες βιώσιμες, γεμάτες ζωή. Αλλιώς, οι αναμνήσεις που όλοι έχουμε από τις στιγμές που περνάμε πλάι στη θάλασσα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και ρισκάρουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν τόπο ακατοίκητο και δυστοπικό.
Συμμαχία για την προστασία της θάλασσας
H Μεσόγειος είναι μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες εκτάσεις του πλανήτη μας με πολύ σημαντική οικολογική σημασία: Αν και αντιπροσωπεύει μόλις το 0,3% των παγκόσμιων θαλάσσιων όγκων, φιλοξενεί περίπου το 10% των γνωστών θαλάσσιων ειδών.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές που καλύπτουν μόλις το 9,6% της Μεσογείου, ενώ μόλις το 2,4% της περιοχής διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισής τους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης θαλάσσιων περιοχών αφορούν μόνο στο 1,3% των ελληνικών θαλασσών, ενώ μόνο το 0,14% βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.
Τον Δεκέμβριο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ διότι η χώρα δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2014/89 για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, που προέβλεπε την υποβολή των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων για τις ελληνικές θάλασσες μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021. Τα παραπάνω δεδομένα κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για άμεσες ενέργειες και μέτρα προστασίας των ελληνικών θαλασσών.
Για όλους τους πιο πάνω λόγους, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ένωσε τις δυνάμεις του με το WWF ώστε μαζί να πιέσουμε για την προώθηση του στόχου 30×30 για τις ελληνικές θάλασσες. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ερευνητικά αλλά και σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου, ώστε να πετύχουμε ένα οικολογικά αντιπροσωπευτικό και καλά διαχειριζόμενο δίκτυο Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα, το οποίο μέχρι το 2030 θα καλύπτει το 30% των θαλάσσιων περιοχών της Ελλάδας.
Κατά Βάθος: Ένα podcast για τη θάλασσα
Με αφορμή την πίεση που ασκούμε για την προστασία των θαλασσών μας, δημιουργήσαμε ένα podcast στο οποίο θα μάθεις γιατί είναι τόσο σημαντικές, τι τις απειλεί στην πραγματικότητα και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Μην το χάσεις.