Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας στην πανδημία του Covid-19 πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία των ανθρώπινων ζωών και να βοηθήσει τις κοινωνίες μας να είναι πιο δίκαιες, πιο πράσινες και πιο ανθεκτικές σε μελλοντικές κρίσεις, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν σε τρόπους να γίνει αυτό πραγματικότητα.

European Commission meeting, Palaise de l'Europe. Strasbourg, France. © Greenpeace / Lorette Dorreboom
Η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στους ανθρώπους, στους πολίτες. Η οποιαδήποτε δέσμη στήριξης ή τόνωσης πρέπει να συμβάλει στην οικοδόμηση μίας πιο δίκαιης και πιο ανθεκτικής κοινωνίας. © Greenpeace / Lorette Dorreboom

Τα χρόνια επιβολής λιτότητας από την ΕΕ έχουν εξαντλήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και σήμερα βλέπουμε τις τρομερές συνέπειες, από νοσοκομεία να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν μέχρι εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους. Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα να σώσουν ζωές και να προστατεύσουν τον άνθρωπο, καθώς και να χρησιμοποιήσουν οικονομικά μέτρα στήριξης για να οικοδομήσουν μία πιο ανθεκτική κοινωνία για το μέλλον. Τα σχέδια διάσωσης εταιρειών δεν πρέπει να είναι κενές επιταγές, αλλά να εξασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων και τη μετάβαση σε μία δίκαιη και πράσινη κοινωνία. Οι κυβερνήσεις και η ΕΕ δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και να διοχετεύσουν μετρητά σε μεγάλους εταιρικούς φορείς χωρίς δεσμεύσεις από πλευράς τους.” Αυτό ανέφερε η Ariadna Rodrigo, από το ευρωπαϊκό γραφείο της Greenpeace, μία δήλωση που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Πάνω απ’όλα είναι οι άνθρωποι και όχι οι εταιρείες. Η οποιαδήποτε δέσμη στήριξης ή τόνωσης της ΕΕ πρέπει να συμβάλει στην οικοδόμηση μίας πιο δίκαιης και πιο ανθεκτικής κοινωνίας, βασισμένη στην καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, τις ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης, την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία.

Με τις αρχικές προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε το έδαφος για μία περιβαλλοντική μετάβαση. Η τρέχουσα κρίση του Covid-19 και η οικονομική ύφεση που θα έχει ως επακόλουθο φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη βαθιά ανάγκη η κοινωνική και οικονομική μετάβαση να είναι δίκαιη και πράσινη, καθιστώντας μας ανθεκτικούς απέναντι σε μία κρίση, είτε αφορά την υγεία, την ανισότητα, το κλίμα ή τη βιοποικιλότητα.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στους ανθρώπους, στους πολίτες της. Πρέπει να επενδύσει χρήματα για να κάνουμε μία νέα αρχή: να μεταμορφώσουμε την κοινωνία μας ώστε να φροντίζουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον, αλλά και το κοινό μας σπίτι, τον πλανήτη μας. Οι δύσκολοι καιροί που ζούμε χρειάζονται πραγματική αλληλεγγύη.


Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς.
Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών. Υποστήριξέ μας
Πάτα εδώ