Το μαγείρεμα είναι η μαγική πράξη που συνδυάζει τους δύο μηχανισμούς που μας βοηθούν γενικώς να τα βγάζουμε πέρα, πόσο μάλλον στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε γύρω μας και εντός μας. Συνδυάζει την ανάγκη για καθημερινές μικρές απολαύσεις και την ανάγκη να φροντίζουμε και να θρέφουμε τον εαυτό μας. Κι όταν αρχίζουμε να ανταλλάζουμε μεταξύ μας μηνύματα και φωτογραφίες από ιδέες και αυτοσχεδιασμούς που πέτυχαν, τότε το μαγείρεμα αποκτά μία ακόμη ιδιότητα: γίνεται ένα από τα πολλά σημεία σύνδεσης με τους φίλους μας και τις κοινότητές μας και μας φέρνει κοντά, ακόμη κι όταν είμαστε μακριά!

Ζητήσαμε από φίλους και υποστηρικτές μας να μοιραστούν ιδέες και φωτογραφίες πιάτων που ετοίμασαν αυτές τις μέρες και συγκεντρώσαμε τρεις εύκολες, νόστιμες και θρεπτικές συνταγές που δεν ακολουθούν αυστηρές οδηγίες ούτε μετρήσεις ακριβείας και βασίζονται σε όσπρια και λαχανικά γιατί λιγότερο κρέας, καλύτερα για όλους!

Η μαγειρική γίνεται ένα από τα πολλά σημεία σύνδεσης με τους φίλους μας και τις κοινότητές μας και μας φέρνει κοντά, ακόμη κι όταν είμαστε μακριά! © Greenpeace

Τουρλού ανοιξιάτικων λαχανικών από την Γιώτα

Υλικά:

  • Οποιονδήποτε συνδυασμό λαχανικών εποχής διαθέτει το ψυγείο σου
  • Όποια μυρωδικά και μπαχαρικά σου κάνουν κέφι και διαθέτεις στην κουζίνα σου, αλάτι και ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένεις, καθαρίζεις τα λαχανικά, τα κόβεις σε ροδέλες ή κομμάτια ή κύβους. Βάζεις τόσα όσα να γεμίζουν το ταψί μεγέθους που αρκεί για εσένα και για όποιον μοιράζεσαι τον χώρο σου.

Προσθέτεις το αλάτι, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και ανακατεύεις καλά, να πάνε όλα παντού.

Ψήνεις σε μέτριο φούρνο μέχρι να τρυπιούνται τα λαχανικά με την άκρη από το μαχαίρι ή το πιρούνι σου. Και αν θέλεις, μπορείς στο τελευταίο πεντάλεπτο να βάλεις μία κουταλιά μουστάρδα και να ανακατέψεις (το μελώνει κιόλας).

Σερβίρεις όπως είναι, ή αν θέλεις με συνοδεία ρυζιού ή γιαουρτιού, ή οτιδήποτε σου κάνει κέφι.

Φασολάδα με σάλτσα κόκκινη από την Άντζελα και τον Κρις

Υλικά:

  • Φασόλια μικρά ή μέτρια, οτιδήποτε (ένα φλιτζάνι για δύο άτομα)
  • Κόκκινη σάλτσα (αν την έχουμε έτοιμη σε βάζο από το φθινόπωρο που κυκλοφορούσαν ντομάτες εποχής, ακόμη καλύτερα)
  • Κρεμμύδι, ελαιόλαδο και λίγο σέλινο (αν τύχει κι έχεις σέλερι, στο ψυγείο ή φυλαγμένο στην κατάψυξη, πάει περίφημα)

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που έχει ήδη βράσει. Υπολογίζουμε το νερό να ξεπερνάει τα φασόλια για να γίνει σούπα. Αφήνουμε να βράσουν για ένα μισάωρο περίπου. Αν θέλουμε αδειάζουμε το νερό (σουρώνουμε τα φασόλια στο σουρωτήρι των μακαρονιών) και συνεχίζουμε το βράσιμο σε νέο νερό.

Αλλιώς, στο μισάωρο, ρίχνουμε τα φασόλια, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι όσο ζητά η γεύση μας και ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε ένα φασόλι. Μόλις μας φανεί ότι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε ψιλοκομμένο σέλινο ή το σέλερι, και ανακατεύουμε. Βράζουν λίγα λεπτά ακόμη και έτοιμα!

Το μαγείρεμα συνδυάζει την ανάγκη για καθημερινές μικρές απολαύσεις και την ανάγκη να φροντίζουμε και να θρέφουμε σωστά τον εαυτό μας. © Greenpeace

Πρασόρυζο (πολύ τζαζ) από την Ιωάννα

Υλικά:

  • Πράσα (ένα ή δύο ή μισό, ό,τι έχει το ψυγείο)
  • Ρύζι (οποιοδήποτε υπάρχει στο ντουλάπι κάνει δουλειά, το καστανό ακόμη καλύτερα) 
  • 1,5 φλιτζάνι ρύζι (για δύο άτομα)
  • Ελαιόλαδο, αλάτι, και κουρκουμά (για πολύ τζαζ άρωμα, χρώμα και γεύση)

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες. Τα πλένουμε πολύ πολύ καλά (προσοχή, μπορεί να έχουν χώμα καμιά φορά, καλή ιδέα να τα μουλιάσουμε λίγο σε μπωλ με νερό). Τα μαραίνουμε ελαφρώς (με ελαιόλαδο). Ρίχνουμε το ρύζι και φυσικά τον κουρκουμά, ανακατεύουμε καλά και ξανασκεπάζουμε με νερό.

Μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μασιέται το ρύζι (μπορούμε να το δοκιμάσουμε στο εικοσάλεπτο και μετά από λίγο ξανά). Το καστανό ρύζι θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο, οπότε μπορούμε να το βάλουμε στο φαγητό ‘μπανιαρισμένο’ (σε μπωλ με νερό για ένα δίωρο) ή βρασμένο (τύπου δεκαπεντάλεπτο). Έτοιμο!

Καλή σου όρεξη!


Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς.
Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών. Υποστήριξέ μας
Πάτα εδώ