Την προηγούμενη εβδομάδα, με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργανώσαμε πολλές και διαφορετικές δράσεις αφιερωμένες στην ασφαλή και υγιεινή τροφή που παράγεται με μεθόδους που σέβονται το περιβάλλον και βάζουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Την προηγούμενη εβδομάδα επίσης δημοσιεύθηκε νέα έκθεση που τονίζει την επείγουσα ανάγκη να στραφούμε σε βιώσιμες μεθόδους γεωργίας που θέτουν τη βιοποικιλότητα στον πυρήνα τους.

Trinity Farm

Η έκθεση δημοσιεύθηκε από την iPES Food, τη διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων συμβούλων σε θέματα συστημάτων παραγωγής τροφής, η οποία ερεύνησε τις αιτίες και τους μηχανισμούς που έχουν εγκλωβίσει και περιορίσει την παραγωγή τροφής στο σημερινό μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας και μελέτησε τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες της βιομηχανικής γεωργίας στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το διατροφικό μας σύστημα σήμερα συνδέονται με την ομοιομορφία των μονοκαλλιεργειών της βιομηχανικής γεωργίας. Προφανώς! Η ομοιομορφία ελαχιστοποιεί τα οφέλη ενός υγιούς και λειτουργικού οικοσυστήματος και οδηγεί σε εξάρτηση από χημικά. Η ομοιομορφία επίσης μειώνει την ποικιλία στη διατροφή μας.

Ευτυχώς, ήδη υπάρχουν διάφορα παραδείγματα γεωργίας που προστατεύει τους φυσικούς πόρους (χώμα, νερό, βιοποικιλότητα) και συνεργάζεται με το περιβάλλον και όχι εναντίον του και μάλιστα κάποια από αυτά συμβαίνουν ήδη στη χώρα μας.

Στο αγρόκτημα στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων που πρόσφατα επισκεφτήκαμε παρέα με τους υποστηρικτές μας, η Αλεξάνδρα λέει και το εννοεί: “Εμείς συνεργαζόμαστε με τη φύση, η φύση είναι σύμμαχός μας”.

Στην Κόρινθο, ο Αντώνης και μια ομάδα πρωτοπόρων παραγωγών καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα και επιβεβαιώνουν:

“Οι τεχνικές της βιομηχανικής γεωργίας έχουν καταστρέψει το οικοσύστημα. Ως αντίδραση, έχουν γεννηθεί αρκετές εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας που σέβονται το έδαφος και όσα αυτό προσφέρει και δεν χρησιμοποιούν χημικά και ζιζανιοκτόνα. Εμείς στο Περιβόλι επιλέγουμε ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσουμε αναλόγως με την περίσταση. Έτσι, κερδίζει η βιοποικιλότητα. Δημιουργείται μία ισορροπία στο παραγόμενο προϊόν, η ποιότητα είναι καλύτερη και η γεύση του προϊόντος είναι αυτή που πρέπει”.

Το μήνυμα, όπως και η ανάγκη, είναι ξεκάθαρο: η στροφή προς τη βιώσιμη γεωργία με τον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα στο επίκεντρο της διαδικασίας είναι ο μόνος δρόμος μπροστά για να παράγουμε υγιεινή και ασφαλή τροφή για όλους!

Έλενα Δανάλη

About the author

Έλενα Δανάλη
Η Έλενα Δανάλη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Γαλλία. Στην ομάδα της Greenpeace ήρθε το 2006 ως υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία. Έκτοτε συνεργάζεται, αναπ τύσσει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου γεωργίας στην Ελλάδα, που να ωφελεί τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.