Λίγο έξω από την Κόρινθο υπάρχει ένα περιβόλι διαφορετικό από τα άλλα. Μία ομάδα πρωτοπόρων παραγωγών καλλιεργεί λαχανικά και φρούτα με εναλλακτικές μεθόδους, χωρίς να χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Έτσι, τα προϊόντα που παράγουν έχουν πολύ καλύτερη γεύση και δεν επιβαρύνουν την υγεία μας και  το περιβάλλον. Συναντήσαμε τον Αντώνη, έναν από τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας, και μας μίλησε με πάθος για το περιβόλι «του» και γιατί αξίζει εμείς οι καταναλωτές να στηρίξουμε αυτήν τους την προσπάθεια.

Τι είναι το Περιβόλι της Κορίνθου;

Είναι μία ομάδα 15 παραγωγών που εφαρμόζουν εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας οι οποίοι δεν καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία μας. Τα προϊόντα που παράγουμε τα διακινούμε σε καταναλωτές, κυρίως στην Αθήνα. Η προσπάθειά μας ξεκίνησε πριν από περίπου 4 χρόνια με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την ποιότητα της τροφής που προσφέρει στον καταναλωτή. Το Περιβόλι είναι μία απόπειρα να ζήσουμε άνθρωποι και γη όσο πιο αρμονικά μπορούμε μαζί. Η φύση μπορεί να μας μάθει πολλά, ακόμα και να μας θεραπεύσει, αρκεί να την ακούσουμε.

Τι καλλιεργείτε;

Καλλιεργούμε κυρίως εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και σταφύλια. Έχουμε όμως και ρόδια, σύκα και βερίκοκα. Χειμώνα καλοκαίρι καλλιεργούμε και κηπευτικά όπως μαρούλια, σπανάκι, ντομάτες κτλ. Επίσης, έχουμε βγάλει πετιμέζι, σταφίδες και λίγο λάδι, ενώ πρόσφατα ξεκινήσαμε να κάνουμε συμπυκνωμένη λεμονάδα. Ακόμη, σε συνεργασία με γυναίκες της περιοχής μας μεταποιούμε κάποια από τα βότανα που έχουμε φυτέψει σε κεραλοιφές.

Πώς αποφασίσατε να πάρετε μέρος σε αυτή την ενέργεια;

Όταν άρχισα να συνειδητοποιώ τι ακριβώς γίνεται με το παγκόσμιο σύστημα διατροφής, πόσο επιβαρυντικό είναι και πόσο καταστροφικές επιπτώσεις έχει για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αποφάσισα ότι πρέπει να συμμετάσχω κάπου. Είναι και δική μου ευθύνη αυτό που γίνεται γύρω μου. Οπότε ασχολήθηκα με την παραγωγή της τροφής, με έναν τρόπο που να μπορεί να παραχθεί και πολιτισμός μέσα από την καλλιέργεια. Η φροντίδα του εδάφους δείχνει το επίπεδο πολιτισμού μίας κοινωνίας. Το έδαφος, η γη, μας τρέφει. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας χωρίς να καταστρέφουμε τη γη.

Γιατί οι καλλιεργητές πρέπει να προτιμήσουν τη βιώσιμη γεωργία;

Πιστεύω ότι η βιομηχανική γεωργία έχει τελειώσει. Έχουμε ήδη μπει στην περίοδο της βιολογικής γεωργίας χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει. Στα 100 χρόνια που χρησιμοποιούμε προϊόντα βασισμένα στο πετρέλαιο έχουμε δημιουργήσει πολλαπλές κρίσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι τεχνικές της βιομηχανικής γεωργίας έχουν καταστρέψει το οικοσύστημα. Ως αντίδραση, έχουν γεννηθεί αρκετές εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας της γης: η βιολογική γεωργία, η βιοδυναμική, η φυσική καλλιέργεια, η περμακουλτούρα. Όλες αυτές σέβονται το έδαφος και όσα αυτό προσφέρει και δεν χρησιμοποιούν χημικά και ζιζανιοκτόνα. Εμείς στο Περιβόλι επιλέγουμε ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσουμε αναλόγως με την περίσταση. Έτσι, κερδίζει η βιοποικιλότητα. Δημιουργείται μία ισορροπία στο παραγόμενο προϊόν, η ποιότητα είναι καλύτερη και η γεύση του προϊόντος είναι αυτή που πρέπει.

Τα προϊόντα που παράγετε πώς τα διακινείτε;

Χρησιμοποιούμε πολλές μεθόδους για να πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Πηγαίνουμε στις βιολογικές λαϊκές, συμμετέχουμε στο κίνημα χωρίς μεσάζοντες και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε χτίσει σχέσεις απευθείας με κάποιες οικογένειες στην Αθήνα, οι οποίες παραγγέλνουν τα προϊόντα μας μέσω internet και τα λαμβάνουν στο σπίτι τους. Έχουμε δηλαδή δημιουργήσει ένα δίκτυο καταναλωτών που συνειδητά με το πιρούνι τους υποστηρίζουν την προσπάθειά μας. Όποιος τρώει είναι αγρότης. Κάθε μέρα, με τις επιλογές που κάνουμε, στηρίζουμε τη μορφή γεωργίας που θέλουμε να έχουμε.

Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας και να γνωρίσει το Περιβόλι της Κορίνθου;

Έχουμε σελίδα στο Facebook, όποτε όποιος θέλει να μας γνωρίσει και να παραγγείλει μπορεί να το κάνει μέσω αυτής της σελίδας. Επίσης, όποια ερώτηση και αν έχει ας μας στείλει μήνυμα και θα χαρούμε πολύ να του απαντήσουμε. Για να ευδοκιμήσουν προσπάθειες σαν τη δική μας, χρειάζεται ο κόσμος να τις στηρίξει. Ελπίζουμε στον κόσμο για ένα καλύτερο μέλλον για την τροφή μας αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Αγκάλιασε κι εσύ προσπάθειες όπως το Περιβόλι της Κορίνθου και γίνε μέρος της λύσης με το να επιλέγεις λαχανικά και φρούτα απευθείας από ανθρώπους που σέβονται και αγαπούν τη φύση και όλα όσα αυτή απλόχερα μας προσφέρει.

Πάτα εδώ