Η χώρα μας μπαίνει σε ένα δεύτερο lockdown και η ανησυχία και οι επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό επιτείνονται. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, ευχόμαστε σε όλες και όλους υγεία και κουράγιο για να βγούμε και από αυτή την κρίση ασφαλείς και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Η προσοχή μας τώρα μπορεί να είναι στραμμένη στο σήμερα και τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες, με έμφαση στις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις, με αγωνία για την υγεία μας και τις θέσεις εργασίας. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να χάνουμε από το βλέμμα μας την επόμενη μέρα της πανδημίας, αυτή που θα κρίνει το μέλλον μας και την ικανότητά μας να ξεπεράσουμε και επόμενες κρίσεις, με κοινωνική δικαιοσύνη και υγιές περιβάλλον για όλους.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μίας κρίσης; Να μάθουμε από αυτήν, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που την προκάλεσαν, να χτίσουμε το αύριο πάνω σε διαφορετικές, πιο στέρεες και βιώσιμες βάσεις και αξίες.

Stay Strong Action in Belgium. © François Dvorak / Greenpeace
Το δεύτερο lockdown ήρθε. Ευχόμαστε υγεία και κουράγιο σε όλους, η προσοχή μας είναι στραμμένη στο δύσκολο σήμερα, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε να δουλεύουμε και για την επόμενη μέρα της πανδημίας. © François Dvorak / Greenpeace

Η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο δεν είναι καινούργια για εμάς στη Greenpeace, ούτε στους ανθρώπους που παρακολουθούν και στηρίζουν τη δράση μας. Αποτελούν εδώ και δεκαετίες βασικά συστατικά των εκστρατειών μας για ένα υγιές περιβάλλον, βιώσιμο για κάθε μορφή ζωής, για ένα κόσμο δίκαιο και ειρηνικό.

Έχοντας αυτά στο μυαλό μας από τις πρώτες μέρες της πανδημίας και γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική κρίση συνδέονται άμεσα με την ανθρώπινη υγεία, απευθυνθήκαμε στους πολίτες της χώρας μας. Στόχος μας ήταν να μάθουμε εάν και αυτοί αναγνωρίζουν την απόλυτη ανάγκη να δουλέψουμε για ένα υγιές περιβάλλον και για κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να βγούμε ουσιαστικά από την παρούσα κρίση και να θωρακιστούμε από επόμενες.

Η ανταπόκριση στη σχετική έρευνα που διενεργήσαμε μας γεμίζει αισιοδοξία και μας δυναμώνει, καθώς βλέπουμε ότι οι πολίτες στη χώρα μας αναγνωρίζουν τα σημαντικά συστατικά για ένα καλύτερο αύριο και στηρίζουν τις κατευθύνσεις στις οποίες εστιάζουμε για να το δημιουργήσουμε.

Στην έρευνα που διεξήχθη διαδικτυακά από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, συμμετείχαν σχεδόν 4.500 συμπολίτες μας. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες στη συντριπτική τους πλειονότητα (96,3%) αναγνωρίζουν τη σύνδεση της προστασίας του περιβάλλοντος με την ανθρώπινη υγεία. Ταυτόχρονα, αξιολογούν ως «πολύ σημαντικούς» 7 τομείς στους οποίους εστιάζει η δράση μας, σε ποσοστό από 65,5% έως 91,1%. Το υψηλότερο ποσοστό (91,1%) λαμβάνει η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, ενώ ακολουθεί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με 88,1%, και η δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία με 85,5%.

Το 30,7% των συμμετεχόντων δηλώνει πιο αισιόδοξο σε σχέση με πριν την πανδημία ότι θα μάθουμε από την σημερινή κρίση, πιο απαισιόδοξο δηλώνει το 26,5%, ενώ 42,8% δηλώνει ούτε πιο αισιόδοξο ούτε πιο απαισιόδοξο. Τέλος, ζητήσαμε από τους πολίτες να μας πουν εάν σκοπεύουν να αλλάξουν κάποιες καταναλωτικές τους συνήθειες και ποιες. Ανάμεσα σε αυτές είναι: η μείωση κατανάλωσης πλαστικού (96,4% των συμμετεχόντων), η στροφή σε τοπικά και εποχικά φρούτα και λαχανικά (84,7% των συμμετεχόντων), ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος (70,4% των συμμετεχόντων) και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (64,8% των συμμετεχόντων).

Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δημοσιεύονται λίγες μέρες πριν η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει το προσχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία εν μέσω της παρούσας κρίσης, ώστε να τεθούν οι κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε, ξεκινώντας από τώρα. Θα παραμείνουμε στο παλιό, σε αυτό που μας οδήγησε σε μία ακόμα κρίση ή θα θέσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον για όλους;

Με το προσχέδιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα δείξει εάν προτίθεται να στραφεί προς ένα βιώσιμο μέλλον ακούγοντας και την φωνή των πολιτών ή εάν θα αφήσει μία μεγάλη ευκαιρία για μετάβαση σε ένα καλύτερο αύριο να πάει χαμένη.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, εμείς συνεχίζουμε όρθιοι, συνεχίζουμε με πείσμα για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Η σύμπλευση των πολιτών μας γεμίζει αισιοδοξία και καλούμε την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τολμήσει τις αλλαγές που χρειάζονται για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Δες εδώ κάποια συνολικά ευρήματα και τα αιτήματά μας προς την κυβέρνηση, και εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας.


Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς.
Η δράση μας στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πολιτών.
Υποστήριξέ μας
Πάτα εδώ