Όταν το 1992, η Greenpeace παρουσίασε τη λύση greenfreeze – τα πράσινα ψυγεία – για να σταματήσουν τα ψυγεία (τα ψυκτικά υγρά) να αποτελούν απειλή για το κλίμα της γης και το όζον  (λεπτομέρειες εδώ και εδώ), εταιρίες κατασκευής ψυγείων, χημικές βιομηχανίες και κυβερνήσεις μας αντιμετώπισαν με… χαμόγελα κατανόησης, επιμένοντας ότι: «αδύνατο, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται!». Μας αγνόησαν για χρόνια, μετά μας συκοφάντησαν, αλλά εμείς επιμείναμε.

Σήμερα, μερικές δεκαετίες μετά, η βραβευμένη από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών δράση της Greenpeace για την προώθηση των πράσινων ψυγείων, έχει αλλάξει την παγκόσμια αγορά ψυγείων. Πρόσφατα και παρ όλη τη συνεχή και σθεναρή αντίσταση του λόμπι των χημικών βιομηχανιών, επιτράπηκαν επιτέλους και στις Η.Π.Α. τα ψυγεία τεχνολογίας greenfreeze. Με αφορμή αυτή την πιο πρόσφατη εξέλιξη, αξίζει  τον κόπο να ξετυλίξει κάποιος το μακρύ κουβάρι αυτής της προσπάθειας.

Στη Greenpeace δε δεχόμαστε χρήματα από εταιρίες, κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα, για να μη μπορούν να φιμώσουν ή να επηρεάσουν τη δράση μας. Έτσι και στην εκστρατεία μας για τα πράσινα ψυγεία, μπορέσαμε χωρίς περιορισμούς να βάλουμε στο στόχαστρό μας (μετά τις χημικές βιομηχανίες) και τις μεγάλες πολυεθνικές που χρησιμοποιούν για τη διάθεση των προϊόντων τους, εκατομμύρια επαγγελματικά ψυγεία σε όλο τον κόσμο. Με τη δύναμη των υποστηρικτών μας, πιέσαμε εταιρίες όπως η Coca-Cola, η Unilever και η McDonalds να γίνουν οι πρωτοπόροι και να δεσμευτούν να αλλάξουν σταδιακά όλα τα ψυγεία τους, με νέας τεχνολογίας -που επιπλέον- καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια!

Σημαντικό κομμάτι της  δράσης μας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων (πάντα ερήμην της Ολυμπιακής Επιτροπής).

Η υπόθεση του greenfreeze, που αποτελεί πια αντικείμενο έρευνας και διδασκαλίας σε σχολές και πανεπιστήμια του κόσμου, αποτελεί σημαντική επιτυχία για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, φέρνοντας τη αλλαγή και στο σπίτι μας (Ιούλιος 2002), αφού η συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών ψυγείων στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν πλέον την τεχνολογία greenfreeze. Αλλαγή που προτείναμε εμείς, στηρίξατε εσείς και απολαμβάνουμε όλοι, αφού η αγορά «έλαβε το μήνυμα»! Η παγκόσμια αναγνώριση της τεχνολογίας greenfreeze κλείνει ένα κύκλο ζωής με συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα, τόσο σε θέσεις εργασίας, όσο και σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μέσα στην κρίση που ζούμε όλοι μας, όπου μεταξύ άλλων και το περιβάλλον «απειλείται με εγκατάλειψη», εντείνουμε τις προσπάθειές μας και μαζί πάμε προς την επόμενη επιτυχία. Για μια στιγμή όμως, αξίζει να σταθούμε, να χαρούμε, να χαμογελάσουμε, να καταλάβουμε ότι άξιζε τον κόπο, να νοιώσουμε υπερήφανοι που σας έχουμε συνοδοιπόρους και υποστηρικτές μας, να κατανοήσουμε ότι μαζί πετύχαμε αυτό μας έλεγαν ότι είναι αδύνατο. Γιατί δεν ξεχνάμε ότι «μια μεγάλη αλλαγή φαίνεται αδύνατη όταν ξεκινάς και αναπόφευκτη όταν την ολοκληρώνεις».

Μείνε μαζί μας. Η δύναμή μας είναι στη συμμετοχή!

Νίκος Χαραλαμπίδης

Βιογραφικό

Νίκος Χαραλαμπίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Μετεωρολογίας-Ωκεανολογίας στο Παν/μιο Pierre et Marie Curie, PARIS VI καθώς και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Γενικής Ωκεανογραφίας στο Παν/μιο Αθηνών. Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής. Το 1992 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Greenpeace, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία για τη θαλάσσια οικολογία. Από τον Φεβρουάριο του 2002 έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κοινωνική, κλιματική, οικονομική κρίση. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.