(αναφορά στην κλιματική και ενεργειακή πολιτική του κ. Μανιάτη)

Και ενώ ο περισσότερος κόσμος βρισκόταν σε ρυθμούς χριστουγεννιάτικων διακοπών (προετοιμασίας δώρων και μελομακάρονων), ο υπουργός πετρελαίων και λοιπών υδρογονανθράκων, κ. Μανιάτης, ανακοίνωσε νέα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών!!!

Ναι, πολύ καλά το καταλάβατε, ο Υπουργός που αποφάσισε ότι:

  • οι ΑΠΕ είναι ακριβό σπορ,
  • θα εξαρτόμαστε από τον λιγνίτη τουλάχιστον για μισό αιώνα ακόμα,
  • τα πετρέλαια που κρύβει στα στοργικά σπλάχνα του ο ελληνικός βυθός θα σώσουν τη χώρα και θα μας βγάλουν από την κρίση,
  • τα αυθαίρετα θα νομιμοποιηθούν με κάθε τρόπο (όσες φορές και αν χρειαστεί να ανανεώσουμε την καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις, αφού οι ενδιαφερόμενοι δεν συγκινούνται),
  • οι ακτές και τα δάση μας δεν είναι παρά μία πολύ καλή επενδυτική ευκαιρία για περισσότερο τσιμέντο,
  • η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μία αργή, περίπλοκη, γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να γίνεται στάγδην,

…και μύρια άλλα όσα, σήκωσε πάλι τα μανίκια για να κατατροπώσει τις κλιματικές αλλαγές. Αυτή τη φορά ανακοινώνει συνεργασίες με σκοπό να χαραχθεί Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, να δημιουργηθεί μηχανισμός για την εφαρμογή της, την ενσωμάτωση των σχετικών πολιτικών σε όλους τους τομείς, τη διεθνή παρουσία της χώρας σε θέματα κλιματικών αλλαγών και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Αλήθεια, κάποια πρωτοβουλία για ν’ ανοίξει τα αφτιά της η (όποια) κυβέρνηση;

Εξηγούμαι, το έργο είναι χρήσιμο και απαραίτητο, εφόσον βέβαια γίνει καλά και σοβαρά. Πιο σημαντικό όμως είναι οι όποιες αντίστοιχες προτάσεις να συνάδουν με τις κυβερνητικές πολιτικές σε όλους τους τομείς (οικονομία, γεωργία, ενέργεια, τουρισμός, συγκοινωνίες κοκ). Και μέχρι σήμερα, ο ίδιος υπουργός είναι σαφής ότι η απόλυτη προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τα πετρέλαια!

Αυτό το «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» έχει τα όριά του (ή έτσι ελπίζω τουλάχιστον). Εντάξει, εκλογές έρχονται αλλά μην παίζετε τόσο πολύ με τη νοημοσύνη μας κ. Μανιάτη. Φτάνει με τις καιροσκοπικές πρωτοβουλίες – κάντε επιτέλους τη δουλειά σας.

ΥΓ. Αντί μνημονίων συνεργασίας, εμείς πάλι επιλέγουμε συγκεκριμένες δράσεις, μια και το ψύχος δεν περιμένει.

Νίκος Χαραλαμπίδης

Βιογραφικό

Νίκος Χαραλαμπίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Καπποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Μετεωρολογίας-Ωκεανολογίας στο Παν/μιο Pierre et Marie Curie, PARIS VI καθώς και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Γενικής Ωκεανογραφίας στο Παν/μιο Αθηνών. Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής. Το 1992 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Greenpeace, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία για τη θαλάσσια οικολογία. Από τον Φεβρουάριο του 2002 έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κοινωνική, κλιματική, οικονομική κρίση. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.