Η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία VW συνελήφθη “στα πράσα” πριν από μερικά χρόνια (2015), να έχει εισάγει ειδικό λογισμικό το οποίο έδειχνε μειωμένες εκπομπές ρύπων σε συνθήκες τεστ στους πετρελαιοκινητήρες της. Με αυτόν τον τρόπο, τα αυτοκίνητα της εταιρείας μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην αγορά των Η.Π.Α., η οποία χαρακτηρίζεται από αυστηρότερα όρια εκπομπών σε σχέση με την Ε.Ε. Ξέσπασε διεθνές σκάνδαλο που οδήγησε σε δεσμεύσεις και υποσχέσεις αλλά και… αλλαγές στην ευρωπαϊκή σχετική νομοθεσία (για τις εκπομπές αυτοκινήτων) ώστε να είναι συμβατή με τα χρονοδιαγράμματα και τον προγραμματισμό της VW και άλλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών!!!

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το αποτέλεσμα της κυκλοφορίας αυτών των οχημάτων στην Ε.Ε. αναμένεται να προκαλέσει περίπου 1.200 πρόωρους θανάτους.

Τώρα αποκαλύφθηκε ότι η VW εμπλέκεται σε πειράματα (σε ζώα και ανθρώπους). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα πειράματα έγιναν σε πιθήκους και σε ανθρώπους από ινστιτούτο (EUGT) το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες VW, Daimler και BMW. Όπως μάθαμε από εκπροσώπους πανεπιστημιακής κλινικής, τα εν λόγω πειράματα αφορούσαν 25 άτομα (άνδρες και γυναίκες)που είχαν εισπνεύσει Διοξείδιο του Αζώτου για αρκετές ώρες!!!

Όπως προκύπτει από την έρευνα, σκοπός του ινστιτούτου ήταν να ελέγξει την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2012 να κατονομάσει ως καρκινογόνες τις εξατμίσεις των πετρελαιοκινητήρων…

Σήμερα, οι τρεις εμπλεκόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες έσπευσαν αμέσως μετά τη διαρροή των σχετικών πληροφοριών (τα πειράματα έγιναν μεταξύ 2012 και 2015) να καταδικάσουν τα πειράματα μετά βδελυγμίας, χαρακτηρίζοντας ως λάθος τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Ίσως η συνέχεια να φέρει και νέες, πιο γαργαλιστικές και εξοργιστικές αποκαλύψεις. Ίσως να φέρει και κάποιες παραιτήσεις (συχνά συνοδευόμενες με υψηλά μπόνους για τους “γενναίους που το πήραν επάνω τους”). Αυτό που δεν φαίνεται να φέρνει πάντως είναι έστω και ψιχία εταιρικής υπευθυνότητας από το σύνολο της βιομηχανίας.

Θα περίμενε κάποιος από τους δεκάδες φορείς που ασχολούνται, διαφημίζουν και διατυμπανίζουν τη σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μία δήλωση ή ενέργεια του τύπου “δεν πάει άλλο”. Ένα μήνυμα που να δείχνει με σαφή τρόπο ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι πια αποδεκτές. Η κατ’ επανάληψη παραπλάνηση δεν ξεπλένεται με μία χορηγία σε δράσεις για παιδιά ή με την υπόσχεση νέων ηλεκτρικών μοντέλων αυτοκινήτων.

Στο δια ταύτα:

Οι πολιτικές ηγεσίες και οι θεσμοί φαίνεται να χάνουν το παιχνίδι προστασίας των δικαιωμάτων μας. Έχουν ίσως μία τελευταία ευκαιρία να αποδείξουν ότι δεν είναι αχυράνθρωποι, ότι θα στήσουν τους υπεύθυνους στον τοίχο, ότι θα διασφαλίσουν την αμερόληπτη λειτουργία των κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας.

Ταυτόχρονα, όσο ο εταιρικός κόσμος μένει σιωπηλός παρατηρητής, τόσο θα μεγαλώνει το χάσμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Όσο οι πολίτες συνεχίζουν να βλέπουν πολιτικές και πολιτικούς απρόθυμους να δυσαρεστήσουν τη βιομηχανία, να αδιαφορούν για τις επιπτώσεις στην κοινωνία, να οργανώνονται φιέστες αυτοθαυμασμού εταιρειών με πανάκριβα προγράμματα εταιρικής ευθύνης, τόσο η εμπιστοσύνη τους προς την πολιτεία και τα συστήματα ελέγχου θα καταβαραθρώνεται….

Ναι, όλα αυτά επιτείνουν το κλίμα μηδενισμού και πόλωσης που ζούμε σήμερα.

Υ.Γ. Η εταιρεία διέψευσε οποιαδήποτε σχέση με πειράματα σε ζώα, αφού κάτι τέτοιο αντιτίθεται σε σχετική πολιτική της…

Νίκος Χαραλαμπίδης

Βιογραφικό

Νίκος Χαραλαμπίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Μετεωρολογίας-Ωκεανολογίας στο Παν/μιο Pierre et Marie Curie, PARIS VI καθώς και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Γενικής Ωκεανογραφίας στο Παν/μιο Αθηνών. Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής. Το 1992 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Greenpeace, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία για τη θαλάσσια οικολογία. Από τον Φεβρουάριο του 2002 έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κοινωνική, κλιματική, οικονομική κρίση. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.