Ενεργειακή δημοκρατία: ένας όρος που ακούγεται όμορφα, αλλά φαίνεται κάτι πολύπλοκο. Η εξήγησή του όμως είναι στην πραγματικότητα σχετικά απλή. 

Η ενεργειακή δημοκρατία είναι η εναλλακτική λύση στο μονοπώλιο του ενεργειακού συστήματος και των παρόχων ενέργειας. Είναι όταν ο καθένας από εμάς ως απλός πολίτης μπορεί να παράξει και να καταναλώσει την ενέργεια που χρειάζεται ώστε να καλύψει τις ανάγκες του, με πολλαπλά οφέλη. Λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αυτονομία, καθαρή ενέργεια που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ακόμα και βοήθεια σε συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά. 

Sun-Shaped Human Banner with Children in Salamina. © Giorgos Moutafis / Greenpeace
Η ενεργειακή δημοκρατία είναι η εναλλακτική λύση στο μονοπώλιο του ενεργειακού συστήματος και των παρόχων ενέργειας. © Giorgos Moutafis / Greenpeace

Ένα καλό παράδειγμα όλων αυτών είναι η ενεργειακή κοινότητα του Υπερίων, μίας ηλιακής ενεργειακής κοινότητας που δημιουργήθηκε από πολίτες και τοπικές επιχειρήσεις και σκοπό έχει την παραγωγή και κατανάλωση της δικής της ενέργειας. Ο Υπερίων αποτελείται από 20+ μέλη και ένα από αυτά, η Miriam, μας μιλάει για το έργο και το όραμά του, αλλά και την εμπειρία της δικής της συμμετοχής. Η Miriam έμενε 20 χρόνια στην Αθήνα και το τελευταίο διάστημα είναι μεταξύ Αθήνας και Μαδρίτης. Ασχολείται εδώ και 24 χρόνια με την καθαρή ενέργεια. Συμμετέχει στον Υπερίων με την οικογένειά της, με στόχο να καταναλώνει την ηλιακή ενέργεια που της αναλογεί στο σπίτι τους, και στην έδρα της ΚοινΣΕπ στην οποία είναι Πρόεδρος, την Electra Energy Cooperative.

Miriam, μπορείς να μας παρουσιάσεις τον Υπερίων με λίγα λόγια;

Στον Υπερίων, είμαστε μία ηλιακή ενεργειακή κοινότητα όπου τα μέλη είμαστε πολίτες και τοπικές επιχειρήσεις της Αθήνας. Ο σκοπός μας είναι η παραγωγή και κατανάλωση της δικής μας καθαρής ενέργειας. Είμαστε μία πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο, οργανωμένη αποκλειστικά από πολίτες, και θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου και δημοκρατικού ενεργειακού συστήματος στην Ελλάδα.

Ποιο θα είναι για εσένα το καλύτερο πράγμα που μπορεί να πετύχει ο Υπερίων;

Χωρίς αμφιβολία, η δυνατότητα κατανάλωσης της καθαρής ενέργειας που θα παράγουμε, και όλα αυτά συμμετέχοντας σε μία αειφόρο δημοκρατική κοινότητα!

Η Miriam, Πρόεδρος της Electra Energy Cooperative. © Miriam Rodriguez-Ruiz

Τι σε έκανε να συμμετέχεις σε αυτό το εγχείρημα; Ποιο ήταν το κίνητρό σου;

Μετά από την εμπειρία μου με πάνω από 20 χρόνια στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάνοντας δυνατή την κατασκευή πολλών MW εγκατεστημένης ισχύος, ως μέλος του Υπερίων έχω πλέον συμμετοχή στην παραγωγή και η ενέργεια ανήκει σε εμένα και τους συνεταίρους μου, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Επίσης, δίνουμε τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινότητα σε ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, επιτυγχάνοντας στον βαθμό που μπορούμε να μειώσουμε την ενεργειακή φτώχεια. Παράγουμε καθαρή ενέργεια για την κατανάλωσή μας, και ταυτόχρονα αφήνουμε μία καλύτερη και αειφόρο κοινωνία για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

Ως γυναίκα, πώς είναι η εμπειρία της συμμετοχής στον Υπερίων και γενικά η ενασχόληση με τον τομέα της ενέργειας;

Ο Υπερίων είναι μία κοινότητα χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαφοροποίηση φύλου. Κάθε νοικοκυριό και κάθε οικογένεια είναι ευπρόσδεκτοι, όποια μέλη κι αν είναι. Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες και οι μητέρες είμαστε ευαίσθητες σε αυτά τα θέματα, γι’ αυτό ενθαρρύνω από εδώ κάθε μητέρα και γυναίκα σε ένα νοικοκυριό να προτείνει να συμμετάσχουν σε μία τέτοια ενεργειακή κοινότητα και να παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια! Η εμπειρία είναι υπέροχη και είναι πηγή έμπνευσης, γιατί γνωρίζουμε ότι κάνουμε κάτι καλό για τον πλανήτη και την κοινωνία μας.

Ως γυναίκα, βλέπω ότι η ενασχόληση μου με τον τομέα της ενέργειας είναι, όπως και σε όλες τους τομείς, (ειδικά στο παρελθόν) περισσότερο διαχειριζόμενος από άνδρες. Ευτυχώς, σήμερα διαπιστώνω ότι η προσωπικότητα του καθενός και όχι το φύλο του είναι αυτό που αφήνει εν τέλει το ισχυρότερο αποτύπωμα! Όπως επίσης το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν ισχυρούς ρόλους στις επιχειρήσεις και στη διοίκησή τους. Αλλά ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας και καλό θα ήταν αυτό να γίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Αυτός είναι ένας λόγος που αποφασίσαμε ομόφωνα όλα τα μέλη στην ΚοινΣΕπ μας, την Electra Energy Cooperative, όπου πλέον είμαι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ότι μία γυναίκα θα γίνει η πρόεδρος!

Solar Array at European Parliament in Brussels. © Greenpeace
Οι ενεργειακές κοινότητες και η καθαρή ενέργεια είναι το μέλλον! © Greenpeace

Το πρώτο έργο του Υπερίων θα είναι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 60kW που θα εγκατασταθεί στην Θήβα και θα παρέχει ηλιακή ενέργεια σε όλα τα 20+ μέλη. Στόχος της ενεργειακής αυτής κοινότητας είναι να συμπεριλάβουν περισσότερους φίλους, μέλη και συνεταίρους στην κοινότητά τους, να μεγαλώσουν την ομάδα τους και να αναπτύξουν νέα έργα. Με γνώμονα την ενεργειακή δημοκρατία και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, συνεχίζουν δυναμικά!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα οφέλη των ενεργειακών κοινοτήτων και της καθαρής ενέργειας; Μπες στη σελίδα μας!