Banner on the Rainbow Warrior Docked in Mumbai. © Sajan Ponappa / Greenpeace
© Sajan Ponappa / Greenpeace

Για να μην χάνουμε την αισιοδοξία μας, ας δούμε μερικές από τις πρόσφατες σημαντικές νίκες για το κλίμα και το περιβάλλον, κι ας εμπνευστούμε για να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον πλανήτη και εμάς.

Ολλανδία – Ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου της Ευρώπης κλείνει οριστικά

Borkum Gas Project - Protest at Sea. © Lucas Wahl / Greenpeace
© Lucas Wahl / Greenpeace

Στις 16 Απριλίου, η Γερουσία της Ολλανδίας ενέκρινε νόμο με τον οποίο το κοίτασμα αερίου του Groningen κλείνει οριστικά. Το κοίτασμα λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες και οι εξορύξεις σε αυτό συνδέονται με την πρόκληση χιλιάδων σεισμών, προβλημάτων υγείας, ακόμα και θανάτων. 170.000 άνθρωποι έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους εξαιτίας των σεισμών, ενώ 10.000 άνθρωποι έχουν αναπτύξει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το άγχος. Τώρα επιτέλους αυτό θα σταματήσει! Ας μην ξεχνάμε: το ορυκτό αέριο, όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, είναι καταστροφικό και ανήκει στο παρελθόν. 

Γαλλία – η TotalEnergies έχασε την αγωγή εναντίον του γαλλικού γραφείου της Greenpeace

TotalEnergies SLAPP Legal Marathon in Paris. © Jean Nicholas Guillo / Greenpeace
© Jean Nicholas Guillo / Greenpeace

Στις 28 Μαρτίου, ήρθε μια σημαντική νίκη για την ελευθερία του λόγου: γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της TotalEnergies κατά του γαλλικού γραφείου της Greenpeace. Αυτή η αγωγή είναι άλλη μια προσπάθεια να εμποδιστεί ο αγώνας κατά της κλιματικής δικαιοσύνης, αφού πρόκειται για αγωγή SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation, δηλαδή στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού). Η TotalEnergies είχε καταθέσει την αγωγή από τον Απρίλιο του 2023, με αφορμή μελέτη του γαλλικού γραφείου της Greenpeace η οποία αμφισβητούσε το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας.

Η απόφαση αυτή ήρθε τις μέρες που η TotalEnergies γιόρταζε τα 100 χρόνια της και, σαν να μην έφτανε αυτό, η εταιρεία κλήθηκε να αποζημιώσει το γαλλικό γραφείο της Greenpeace με 15.000 ευρώ! Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για το κλιματικό κίνημα, μιας και οι φωνές των πολιτών και των φορέων για κλιματική δικαιοσύνη είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να προστατεύονται από τις επιθέσεις της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Ελβετία – ιστορική δικαστική νίκη επιβεβαιώνει ότι η προστασία του κλίματος είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Swiss Climate Senior Women and Others vs. Switzerland in Strasbourg. © Miriam Künzli / Ex-Press / Greenpeace
© Miriam Künzli / Ex-Press / Greenpeace

Οι KlimaSeniorinnen, η ομάδα γυναικών άνω των 64 ετών από την Ελβετία, οι οποίες έχουν ιδρύσει την οργάνωση Swiss Senior Women for Climate Protection και είχαν προσφύγει ενάντια στην ελβετική κυβέρνηση επειδή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους αποτυγχάνοντας να θέσει επαρκείς κλιματικούς στόχους, πέτυχαν μια μοναδική, ιστορική νίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

Στις 9 Απριλίου, το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι η Ελβετία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών επειδή η κυβέρνηση δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Η απόφαση αυτή είναι ορόσημο για το κίνημα της κλιματικής δικαιοσύνης, γιατί η προστασία μας από την κλιματική κρίση είναι δικαίωμά μας!

Αυστρία – Το Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Αέριο αναβλήθηκε επ’ αόριστον εξαιτίας των διαμαρτυριών

EU Gas Conference Banner Action in Vienna. © Mitja  Kobal / Greenpeace
© Mitja Kobal / Greenpeace

Η δύναμη του κόσμου έδιωξε το λόμπι του αερίου από τη Βιέννη! Το Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Αέριο, στο οποίο παρευρίσκονται εκπρόσωποι των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, οικονομολόγοι, τραπεζίτες, πολιτικοί και άλλοι, θα γινόταν στη Βιέννη τον Μάρτιο, όμως λόγω των πολλών διαμαρτυριών που είχαν ανακοινωθεί εξαιτίας του Συνεδρίου, τελικά αναβλήθηκε.

Το 2023, χιλιάδες πολίτες, οργανώσεις και φορείς έκαναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όσο εξελισσόταν το Συνέδριο, ενώ φέτος θα ήταν ακόμα περισσότερες και πιο δυναμικές. Το λόμπι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων δεν μπορεί να συνεχίζει άλλο να σχεδιάζει την καταστροφή του πλανήτη πίσω από κλειστές πόρτες: ήρθε η ώρα να μπει τέλος στην κυριαρχία τους.