Όχι, η σημερινή ημέρα δεν είναι καλή και είναι ευθύνη του καθενός μας ξεχωριστά και όλων μας μαζί να την κάνουμε καλύτερη.

Ανεξαρτήτως του από πού κρατάει η σκούφια του καθενός και της καθεμιάς (από καταγωγή μέχρι πολιτικές πεποιθήσεις) οφείλουμε να συμφωνήσουμε στο εξής απλό: εν έτει 2015 δεν μπορούμε να δεχόμαστε απαθείς να πνίγονται μανάδες και μωρά και βρέφη. Τελεία και παύλα.

Έχουν ακουστεί πολλά για τους πρόσφυγες, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, για τη στάση Ευρωπαϊκών χωρών, για την ανάγκη αλληλεγγύης… Έχουν ακουστεί πολύ λιγότερα για τα αίτια του πρόσφατου κύματος προσφύγων που όμοιό του είχαμε να δούμε κάμποσες δεκαετίες στην Ευρώπη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν εκατομμύρια πρόσφυγες σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας).

Δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια πρόσφυγες μπορεί να απορροφήσει η ΕΕ και με τι ρυθμούς. Λέω μάλιστα να μην απαντήσουμε σήμερα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα.

Για σήμερα λέω να κάνουμε τη θλίψη, το θυμό ή την ντροπή μας, δράση.

Υπάρχουν δεκάδες πρωτοβουλίες στα νησιά αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα που προσπαθούν να συμβάλλουν ώστε η καθημερινότητα των προσφύγων (αλλά και των κοινοτήτων που τους υποδέχονται) να γίνει λίγο καλύτερη. Υπάρχουν υποδομές (πχ ο Ελαιώνας) που έχουν ανάγκες σε υλική υποστήριξη αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά που έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη, δημιουργική απασχόληση, κάτι που θα αποσπάσει για λίγο έστω την προσοχή τους από τον τρόμο. Υπάρχουν πρωτοβουλίες που ζητούν να υπάρξουν ασφαλείς και νόμιμες οδοί των προσφύγων προς την Ευρώπη. Για να μην ξαναζήσει κανένας γονιός το δράμα που ξετυλίχθηκε στο Φαρμακονήσι.

Σήμερα λοιπόν, πέρα από τα όποια likes επιλέξετε, κάντε κάτι παραπάνω. Επιλέξτε κάτι που θα κάνει τη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας λιγότερο απάνθρωπη. Έχετε πολλές επιλογές. Εμπρός λοιπόν!

Και μην ξεχάσετε να αγκαλιάσετε και να φιλήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα (παιδιά γονείς, το «ταίρι» σας κοκ). Θυμηθείτε τη ζεστασιά και την αξία αυτής της αγκαλιάς. Και βάλτε ένα μικρό πετραδάκι στην προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.

Νίκος Χαραλαμπίδης

Βιογραφικό

Νίκος Χαραλαμπίδης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Μετεωρολογίας-Ωκεανολογίας στο Παν/μιο Pierre et Marie Curie, PARIS VI καθώς και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Γενικής Ωκεανογραφίας στο Παν/μιο Αθηνών. Από το 1985 δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και άγριας ζωής. Το 1992 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Greenpeace, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία για τη θαλάσσια οικολογία. Από τον Φεβρουάριο του 2002 έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, δηλαδή στην προώθηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κοινωνική, κλιματική, οικονομική κρίση. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.