Δυστυχώς, με τα σημερινά δεδομένα στη χώρα μας, οι αντλίες θερμότητας προκαλούν με έμμεσο τρόπο σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μπορεί να μην καίνε άμεσα ορυκτά καύσιμα (όπως ένας λέβητας πετρελαίου), δηλαδή να μην δημιουργούν ρύπανση έξω από το σπίτι μας, όμως το ρεύμα που καταναλώνουν προέρχεται από εργοστάσια που καίνε λιγνίτη, ίσως το πιο βρώμικο και ρυπογόνο καύσιμο στον κόσμο. Ο λιγνίτης που καίνε τα εργοστάσια της ΔΕΗ σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Μεγαλόπολη, ευθύνεται για περισσότερους από 40 εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο και εκατοντάδες χιλιάδες τόνους μικροσωματιδίων, διοξειδίων του θείου, βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών. Το κόστος στο περιβάλλον και την υγεία μας είναι σοκαριστικό: περισσότεροι από 1.200 πρόωροι θάνατοι προκαλούνται σε όλη την Ελλάδα ως συνέπεια της (τεράστιας) λιγνιτικής ρύπανσης.

Για κάθε κιλοβατώρα (kWh) που καταναλώνουμε αντιστοιχεί έκλυση ενός περίπου κιλού CO2 στην ατμόσφαιρα. Άρα, αν η αντλία θερμότητας που θα βάλουμε καταναλώσει το χειμώνα π.χ. 3.000 kWh για τη θέρμανση, θα ευθυνόμαστε για την έκλυση 3 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο στην Greenpeace εδώ και χρόνια εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην αλόγιστη χρήση κλιματιστικών τα καλοκαίρια.

Όμως δεν είναι όλα αρνητικά. Όσο περισσότερες ΑΠΕ βάζει η χώρα μας και αντικαθιστά τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες, τόσο πιο ‘καθαρή’ θα γίνεται η ηλεκτροπαραγωγή και θα μειώνεται η ζημιά στο περιβάλλον και την υγεία μας από την κατανάλωση ρεύματος. Άρα, κατά μία έννοια, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των αντλιών θερμότητας. Επίσης, είναι γεγονός ότι οι αντλίες θερμότητας είναι μακράν ο πιο αποδοτικός τρόπος να παράγεις θερμότητα, με απόδοση (COP) που ξεπερνάει το 3, όταν ένας λέβητας (οποιουδήποτε καυσίμου) μετά βίας φτάνει το 95%, δηλαδή 0,95 COP. Ειδικά οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, έχουν COP που φτάνει μέχρι και 5. Με τέτοιο βαθμό απόδοσης – ακόμα και με τη σημερινή βρώμικη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή – οι εκπομπές CO2 που αντιστοιχούν στην κατανάλωση ρεύματος μειώνονται δραματικά. Συνεπώς, οι αντλίες θερμότητας αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον στη μετάβασή μας σε μία πιο αποδοτική, σύγχρονη και καθαρή οικονομία.

Όσο για το παρόν, αν έχουμε ήδη εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σπίτι μας, ή σκοπεύουμε να το κάνουμε, τότε η αντλία θερμότητας είναι η ενδεδειγμένη λύση για εμάς, αφού θα παράγουμε με χαμηλό κόστος μόνοι μας και με καθαρό τρόπο το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλώνει, εκμηδενίζοντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

Σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσεις στην αγορά μίας αντλία θερμότητας, φρόντισε να έχεις τις απαντήσεις στα εξής 4 ερωτήματα.