Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, μια νέα δύναμη δημιουργήθηκε με στόχο να αλλάξει την πορεία της αλιείας στην Ευρώπη. Ήταν οι ψαράδες χαμηλής έντασης της Ευρώπης (L.I.F.E). Η ίδρυση αυτής της οργάνωσης την Παγκόσμια Ημέρα της Αλιείας, αποτέλεσε μια ιδιαίτερη στιγμή αλληλεγγύης μεταξύ των ψαράδων που βάζουν την προστασία της θάλασσας πάνω από το εφήμερο  κέρδος.

Στην πρώτη επέτειο της δημιουργίας L.I.F.E, οι πράξεις αλληλεγγύης συνεχίζονται δυναμικά, καθώς άνθρωποι από 20  διαφορετικές χώρες στις πέντε ηπείρους έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα για την σωτηρία των θαλασσών μας εκφράζοντας την στήριξή τους στους μικρούς παράκτιους ψαράδες. Με κεντρικό μήνυμα  “η υπεραλίευση με επηρεάζει”, ιχθυοπώλες, καταναλωτές, αλιείς, δύτες, μάγειρες και απλοί πολίτες από την Αυστραλία μέχρι την Πολωνία και από την  Ινδονησία μέχρι  τη Σενεγάλη και φυσικά την Ελλάδα, ζητούν την προστασία των ωκεανών. Με το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων ψαριών να έχει υποστεί πλήρη εκμετάλλευση ή υπερεκμετάλλευση, οι υπουργοί αλιείας οφείλουν να εισακούσουν αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα επειγόντως.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει έρθει η ώρα για πράξεις. Οι κυβερνήσεις είχαν ήδη δεσμευτεί κατά την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του Ρίο το 2002, να μειώσουν τους ρυθμούς της παγκόσμιας αλιείας σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2015, ενώ πρόσφατα η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική  απαίτησε από τους Ευρωπαίους υπουργούς αλιείας να μειώσουν την αλιευτική ικανότητα των στόλων τους, οι οποίοι πιάνουν 2 με 3 φορές περισσότερα ψάρια από ό,τι αντέχουν οι θάλασσές μας. Δυστυχώς πολύ λίγα έχουν γίνει για αυτό το ζήτημα αφού υπέρογκα και καταστροφικά πλοία – τέρατα συνεχίζουν να οργώνουν τους ωκεανούς μας  μετακινούμενοι από τον ένα ιχθυοπληθυσμό στο άλλον μέχρι το τελευταίο ψάρι.

Οι χαμένοι της υπόθεσης  είναι «οι άνθρωποι της θάλασσας», οι μικροί ψαράδες και  οι παράκτιες κοινωνίες , που ζουν από τα ψάρια και την αλιεία.  Περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού εξαρτάται από την αλιεία για την επιβίωσή του. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι 58,3 εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με τον αλιευτικό κλάδο και την υδατοκαλλιέργεια παγκοσμίως με την μικρή παράκτια αλιεία να απασχολεί περίπου το 90%. Αντίστοιχα στη χώρα μας, περισσότεροι από 30.000 συμπολίτες μας ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο και αυτό χωρίς να συμπεριληφθούν άλλα σχετικά επαγγέλματα, όπως  ιχθυοπώλες, εστιάτορες, μεταποίηση και εμπορία κλπ.

Σήμερα είναι η μέρα όπου όλοι στεκόμαστε στο πλευρό των ψαράδων χαμηλής έντασης και απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν επιτέλους στις δεσμεύσεις τους και να βάλουν τέλος στην υπεραλίευση. Μόνο έτσι θα μετατρέψουμε αυτή την παγκόσμια μέρα ανησυχίας για τις θάλασσες σε πραγματική γιορτή.

Πάτα εδώ