Πρώτη μέρα στη Νάξο σήμερα, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο στόλο μέσης αλιείας (μηχανότρατες) στις Κυκλάδες. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία λοιπόν να τους πλησιάσουμε εμείς οι ίδιοι και να τους παραθέσουμε τις προτάσεις μας, ακόμη κι αν δε συμφωνούν – προλαμβάνοντας παρόμοια περιστατικά όπως αυτό της Πάρου με τον Βιντζοτρατά.

Τους βρήκαμε λοιπόν σε ένα ουζερί στο λιμάνι, καθίσαμε στο διπλανό τραπέζι, παραγγείλαμε ελληνικό καφέ και περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή για να τους μιλήσουμε. Παράκτιοι και μηχανοτρατάρηδες καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι, γεγονός που έκανε τη δυναμική της συζήτησης πιο ενδιαφέρουσα.

Ξεκίνησα να μιλάω με έναν παράκτιο και κάποια στιγμή που του  ανέφερα ότι είμαστε από την Greenpeace οι μηχανοτρατάρηδες αντέδρασαν αμέσως λέγοντας μεταξύ σοβαρού κα αστείου ότι «με το διαφημιστικό που βγάλαμε προσπαθούμε να τους καταστρέψουμε».

Τους εξηγήσαμε για ποιο λόγο βρισκόμαστε στις Κυκλάδες και συζητήσαμε για την ανάγκη  που προκύπτει για δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, λόγω της μείωσης των ψαριών από την υπεραλίευση. Είναι μια αλήθεια που στην πραγματικότητα και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά. Αν θέλουν όμως να σωθούν θα πρέπει να παρθούν μέτρα.

Ακολούθησαν δύο ώρες συζήτησης όπου φυσικά συμφωνήσαμε… ότι διαφωνούμε. Ακούσαμε απόψεις του τύπου: δεν κάνουν ζημιά, δεν καταστρέφουν το βυθό , με τα ψάρια που ρίχνουν στη θάλασσα ταΐζουν τα ψάρια και τους γλάρους (!) ….

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πιστεύουμε αυτό που κάνουμε, τόσο ώστε να πάμε στη δική τους έδρα και να τους εξηγήσουμε πόσο σημαντική για το δικό τους μέλλον  είναι να η δημιουργία θαλάσσια καταφύγια . Κι ας διαφώνησαν μαζί μας! Σε κάποιες ανύποπτες στιγμές όμως, που είχαν πέσει οι άμυνες, παραδέχτηκαν ότι κάνουν ζημιά. Κι αυτό μας δίνει ελπίδα!

Τέλος η έκθεση φωτογραφίας δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες λόγω των ισχυρών ανέμων. Ελπίζουμε σήμερα ο καιρός να είναι με το μέρος μας!

Άντζελα Λάζου Dean

Βιογραφικό

Άντζελα Λάζου Dean
Η Άντζελα Λάζου Dean γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ταξινομική και Συστηματική. Εργάζεται στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace από το 2005 και είναι η συντονίστρια εκστρατειών.