“Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς το ότι ήρθαν φρέσκα ψάρια στο σπίτι μας από ανθρώπους που πραγματικά ξέρουν να ψαρεύουν σωστά, τη σωστή εποχή και το σωστό ψάρι. Στην Αθήνα είχαμε την εντύπωση ότι μπορούμε να τρώμε τα ψάρια όποια εποχή θέλουμε, έτσι έχουμε συνηθίσει. Μας δώσατε την ευκαιρία να δούμε ότι δεν ψαρεύονται όλα τα ψάρια όλες τις εποχές. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε.”,

© Konstantinos Stathias / Greenpeace

Ιωάννα – υποστηρίκτρια

Μέσα από το πρόγραμμα “Ένα κουτί θάλασσα”, οι ψαράδες και οι υποστηρικτές που συμμετείχαν ξεκίνησαν να δημιουργούν μία αγορά με πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν για πρώτη φορά από κοντά, σε μία γιορτή στο κέντρο της Αθήνας για το κλείσιμο της πρώτης φάσης του προγράμματος. Οι ψαράδες έφεραν φρέσκο ψάρι για να φτιάξουμε νόστιμη ψαρόσουπα και οι καταναλωτές όλον τον ενθουσιασμό τους που θα γνώριζαν επιτέλους τον ψαρά τους.

“Όταν φάγαμε τα ψάρια στο τραπέζι, μιλήσαμε για τον ψαρά μας, για όσα ξέραμε για αυτόν: ποιος είναι, που μένει, πώς ψαρεύει. Λέγαμε, Όταν πάμε στη Λέρο, θα πάμε να τον βρούμε!”,

© Konstantinos Stathias / Greenpeace

μας είπε μια υποστηρίκτρια.
Ήταν σαν να γνωρίζονταν εδώ και καιρό. Μόλις αναγνώριζαν τον ψαρά τους, αμέσως ξεκινούσαν συζητήσεις για τις εντυπώσεις και των δύο πλευρών από την όλη προσπάθεια, για τα προβλήματα της θάλασσας, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες και, βέβαια, για τα ψάρια.

Στέλλα Γεωργούλη – Μανώλης Κουρεπίνης

© Konstantinos Stathias / Greenpeace

Στέλλα: “Το πολύ θετικό σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι ότι γνωρίζουμε προσωπικά τον ψαρά μας. Φτιάχνουμε ένα κανάλι επικοινωνίας μαζί του, που είναι κάτι πολύ σπάνιο στην εποχή μας.”
Μανώλης: “Δεν παίρνετε ψάρια από έναν ψαρά απλά, υποστηρίζετε έναν παράκτιο ψαρά. Στον κλάδο της αλιείας, εμάς μας έχουν περιορίσει. Είναι πολλά τα συρόμενα εργαλεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα γρι-γρι. Αυτό το πρόγραμμα είναι καλή υποστήριξη για εμάς, αλλά μόνο αν υπάρχετε κι εσείς. Χωρίς εσάς, τους υποστηρικτές, δεν υπάρχουν κουτιά.”

Μαρία Φουντανά-Αντώνης Καμβύσης

Μαρία: “Αισθάνομαι ότι θέλω να έρθω να επισκεφτώ το νησί σας, να έρθω να σας βρω από κοντά και να κάθομαι εκεί να περιμένω πότε θα γυρίσετε με τη βάρκα σας! Εμείς θα είμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε με μεγάλη μας χαρά και στη συνέχεια της προσπάθειας αυτής.”

Αντώνης: “Μεγάλη μας ευχαρίστηση. Μας βοηθάει πολύ η προσπάθεια και σίγουρα θα βγει κάτι καλό. Προσπαθούμε να χτίσουμε μία σχέση μεταξύ μας, να επικοινωνούμε, και πιστεύω ότι αυτό θα λειτουργήσει. Το πρώτο πείραμα ήταν πετυχημένο.”

© Konstantinos Stathias / Greenpeace

Η πρώτη, πιλοτική φάση του προγράμματός μας “Ένα κουτί θάλασσα” ολοκληρώθηκε. Τους έξι μήνες που είχε διάρκεια, 197 υποστηρικτές πήραν στην πόρτα τους ψάρια αλιευμένα με βιώσιμο τρόπο απευθείας από αυτούς που πραγματικά νοιάζονται για τη θάλασσα. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας πιο δίκαιης αγοράς ψαριών, όπου ο κόσμος θα είναι συμμέτοχος από το πρώτο βήμα. Τώρα δουλεύουμε για να αρχίσει ξανά το πρόγραμμα σύντομα, να γίνει ακόμα καλύτερο και να φτάσει ακόμα πιο μακριά. Ανυπομονούμε όλοι για τη συνέχεια, αφού όπως είπε ο υπεύθυνος εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον, Άλκης Καφετζής, “κλείνει ένας μικρός κύκλος αλλά ταυτόχρονα ανοίγει ένας πολύ μεγάλος.”

Το “Ένα κουτί θάλασσα” δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα. Όσοι συμμετέχουν γίνονται μέρος ενός οράματος να βελτιώσουμε πολλά πράγματα μαζί: τη ζωή των ψαράδων, τη ζωή των καταναλωτών και τη ζωή στη θάλασσα. Φέτος, το πρόγραμμα έχει ξαναρχίσει και η δεύτερη φάση του διαμορφώθηκε με βάση τα σχόλια των υποστηρικτών που πήραν μέρος πέρσι. Στήριξε και εσύ την προσπάθεια αυτή για να μεγαλώσει το δίκτυο και να γίνουμε ακόμα περισσότεροι!

Πάτα εδώ