Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, ένα από τα πλοία της Greenpeace, το Arctic Sunrise, ταξιδεύει στον Νότιο Πόλο. Για τους επόμενους τρεις μήνες, το πλήρωμά του θα εργαστεί μαζί με επιστήμονες, φωτογράφους, βιντεογράφους και δημοσιογράφους από όλο τον πλανήτη γιατί φέτος έχουμε την ευκαιρία να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στον κόσμο: ένα Θαλάσσιο Καταφύγιο στην Ανταρκτική.
arctic sunrise
Το ταξίδι μας θα είναι μοναδικό. Θα εξερευνήσουμε σημεία του βυθού που δεν τα έχει δει ξανά κανείς, θα κινηματογραφήσουμε την πλούσια και μοναδική άγρια ζωή της Ανταρκτικής και θα καταγράψουμε τις επιπτώσεις που έχουν οι κλιματικές αλλαγές και η βιομηχανική αλιεία στις αποικίες των πιγκουίνων. Θα συνεργαστούμε με ανθρώπους που όλη τους τη ζωή αγωνίζονται για την προστασία αυτής της γωνίας του πλανήτη μας.
arctic sunrise
Φάλαινες, πιγκουίνοι και γιγαντιαία καλαμάρια είναι μόνο λίγα από τα ζώα που έχουν για σπίτι αυτή την απομακρυσμένη περιοχή του πλανήτη. Όμως, η αξία αυτής της περιοχής είναι ανεκτίμητη και για την υγεία των ωκεανών της Γης, που δίνουν ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη και αποτελούν το βασικό μέσο βιοπορισμού για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Για αυτούς τους λόγους, χρειάζεται άμεσα να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων ώστε να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από απειλές όπως η υπεραλίευση, η ρύπανση από το πλαστικό και οι κλιματικές αλλαγές.
Commerson’s Dolphin in Strait of Magellan
Σε μόλις εννέα μήνες συνεδριάζει η Επιτροπή για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Χλωρίδας και Πανίδας της Ανταρκτικής για να αποφασίσει εάν θα γράψει ιστορία, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στον πλανήτη. Έχουμε λοιπόν αυτό το χρονικό περιθώριο για να πείσουμε τα μέλη της επιτροπής να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να θεσμοθετήσουν ένα καταφύγιο για τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο, τη γαλάζια φάλαινα, το γιγαντιαίο καλαμάρι και τα πολλά άλλα άγρια ζώα της Ανταρκτικής.
Τα επιχειρήματα υπέρ της προστασίας των ωκεανών του πλανήτη δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρά, καθώς κάθε μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα επιστημονικά στοιχεία για την τεράστια σημασία που έχει η υγεία των ωκεανών για το μέλλον μας.
protect antarctic
Η απόφαση θα ληφθεί από εκπροσώπους 24 χωρών και της Ε.Ε. Τους επόμενους μήνες θα τους στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο αγώνας για την προστασία του μπλε πλανήτη μας ξεκινάει από την Ανταρκτική. Όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή μας. Υπόγραψε και πάρε θέση και εσύ.

 

 

βιογραφικό

O Άλκης Καφετζής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο του πτυχίο είναι στη ...  Read More

Άλκης Καφετζής

Διάβασε σχετικά άρθρα

Close