Θεσσαλία 2023
Λίγες μέρες μετά τις πλημμύρες, γίναμε μάρτυρες μιας καταστροφής άνευ προηγούμενου σε μία ανοχύρωτη χώρα. Η ομάδα μας βρέθηκε στη Θεσσαλία, αρχικά σε περιοχές και χωριά της Λάρισας, βοηθώντας τους κατοίκους και κάνοντας καταγραφή των ζημιών.
Τι συνέβη
Η κακοκαιρία Daniel θα μείνει στη μνήμη μας για πολλά χρόνια. Χωράφια, σοδειές, μελίσσια, σπίτια, υπάρχοντα καταστράφηκαν και δεκάδες ζώα χάθηκαν, την ώρα που οι κάτοικοι είχαν ελάχιστη βοήθεια. Και για να μην βιώνουμε την καταστροφή κάθε φορά που κάποιο ακραίο φαινόμενο θα έρχεται – γιατί θα έρχεται -, η κλιματική κρίση πρέπει να σταματήσει να είναι μια δικαιολογία που καλύπτει την αδράνεια και να γίνει η αιτία που θα ληφθούν άμεσα, ουσιαστικά μέτρα και θα ξεκινήσουν σοβαρά έργα με στόχο την πρόληψη και τον μετριασμό των χειρότερων επιπτώσεών της.
Οι εμπειρίες μας
Μετά από δύο αποστολές στη Θεσσαλία, εργαζόμενοι και εθελοντές του γραφείου μας καταγράφουν τις εμπειρίες που βίωσαν, και όσα μοιράστηκαν μαζί τους οι κάτοικοι της περιοχής.
Τι είπαν οι κάτοικοι της περιοχής
Οι προτάσεις μας
Οι ζημιές είναι πολλές και οι ανάγκες μεγάλες. Ταυτόχρονα, είναι μια ευκαιρία αυτή η μεγάλη καταστροφή να γίνει η αρχή για ένα καλύτερο αύριο, με σεβασμό στους κατοίκους και επείγουσα στήριξη των πληγέντων, με την αποφυγή λανθασμένων πολιτικών που ακολουθήθηκαν στην περιοχή για χρόνια και την άφησαν ανοχύρωτη και με στροφή σε πρακτικές που προστατεύουν τους κατοίκους αλλά και την παραγωγή της τροφής μας, χωρίς να καταρρέει σε κάθε εξωτερικό πλήγμα.
Γι’ αυτό, η Greenpeace καταθέτει προτάσεις για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, με προτεραιότητα όσους έχουν πληγεί από τις ακραίες κακοκαιρίες (αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, της ολιγωρίας στην πρόληψη και της αδιαφορίας για την αναχαίτισή της) και αγωνίζονται να ξαναστήσουν τις ζωές τους σε πιο στέρεη και ανθεκτική βάση, αλλά και οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον.
Οι προτάσεις μας συνοπτικά:
Α) Επείγουσα αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών στη Θεσσαλία, με 4 βασικές κατευθύνσεις:
- Επιτόπιος έλεγχος, καταγραφή και δημοσιοποίηση ευρημάτων
- Αναλύσεις σε έδαφος και νερό, για κάθε παραγωγό
- Καλλιέργεια ψυχανθών και προσθήκη οργανικής ουσίας για αύξηση της γονιμότητας του εδάφους
- Απαγόρευση της μαζικής και αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, για προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και εναπομείναντων ωφέλιμων οργανισμών
Β) Αναγέννηση παραγωγικού μοντέλου στις πληγείσες περιοχές, με επίκεντρο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων και την προστασία της βιοποικιλότητας που αποτελεί κλειδί στην προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες, μέσα από 10 άξονες προτεραιότητας:
- Προώθηση αγρο-οικολογικών, φιλο-περιβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών
- Κίνητρα και ουσιαστική στήριξη σε παραγωγούς για να εφαρμόσουν αγρο-οικολογικές πρακτικές
- Φυσικές ροές, θέσεις νερού, μείωση σπατάλης νερού
- Δραστική μείωση χημικών για υγιές έδαφος
- Απεξάρτηση από λιπάσματα και προώθηση καλλιεργητικών πρακτικών για την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους
- Προτεραιότητα στην παραγωγή τροφής για ανθρώπους
- Ριζική αλλαγή κτηνοτροφικού μοντέλου
- Ενίσχυση μελισσοκομίας
- Συνεργασία, συμμετοχή και διαφάνεια
- Διατροφική κυριαρχία
Γ) Επέκταση του νέου παραγωγικού μοντέλου σε ολόκληρη τη χώρα, στα πλαίσια ολοκληρωμένης εθνικής αγροδιατροφικής πολιτικής που στοχεύει στη στροφή της ελληνικής γεωργίας σε μοντέλο βιώσιμο, δίκαιο και ανθεκτικό στα νέα κλιματικά δεδομένα.