145 szervezet írt nyílt levelet az Európai Bizottságnak, hogy ráirányítsa a figyelmet: a bizottság környezet- és természetvédelemben tett visszalépései veszélyeztetik a jövőnket.

Miközben tagadhatatlanul pusztul az élővilág és fokozódik az éghajlati válság, az európai kormányok és politikai vezetők gátolják a természet megőrzését és az ökológiai rendszerek helyreállítását célzó új törekvéseket. Sőt: a már elfogadott célokat is sorra teszik partvonalra. Mindezt azáltal, hogy nyomást gyakorolnak az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságra.

Az elmúlt hónapokban súlyos visszalépések történtek az alábbi területeken:

  • Lazították az ipari mezőgazdaságra vonatkozó szennyezési szabályokat.
  • Ejtették a fenntartható mezőgazdaságra vonatkozó terveket.
  • Eltörölték a növényvédőszerek használatának csökkentését célzó terveket.
  • Valamint a reziliens vízgazdálkodás kérdése is csorbát szenvedett.

A sor sajnos folytatható: veszélyben vannak az alapvető környezetvédelmi szabályok, mert lazításukkal az ipari szereplőknek kedveznének; egyes országok (köztük Magyarország) ellehetetlenítették az EU természet-helyreállítási törvényének bevezetését; és az agrárminiszterek veszélyeztetik az EU új, globális erdőirtások ellen fellépő politikáját. 

Mindez felelőtlen és rossz válasz a gazdálkodókat sújtó valódi nehézségekre: a jövőnket aláássa, de semmit sem kezd az ellátási láncokból eredő nehézségekkel, sem a kereskedelmi egyezmények miatt Európába áramló olcsó import termékekkel, melyek lehetetlen versengést eredményeznek a gazdák számára.

A nyílt levél aláírói azt üzenik: azonnal meg kell állítani ezt az ámokfutást. Az élhető Európa, az élhető jövő megőrzése a tét.

Az ökológiai rendszerek jelentik az emberi élet, az emberi egészség alapját. Amellett, hogy tiszta vizet, tiszta levegőt és biztonságos éghajlatot biztosítanak, az élelemtermelésünket is megalapozzák. Végre komolyan kellene venni: fel kell hagynunk a pusztításukkal, és a segítenünk kell a gyógyulásukat.

A levél teljes egészében itt olvasható: 

https://www.greenpeace.org/static/planet4-eu-unit-stateless/2024/05/20240513-Open-letter-by-civil-society-on-the-rollback-of-green-measures-in-the-EU-1.pdf

A kezdeményezők egyike a Greenpeace volt, az aláírók között szerepel a WWF, a BirdLife Europe,a Föld Barátai és sok más szervezet. Az aláírók listája a levél végén olvasható.