Az italcsomagolások hatékony betétdíjas rendszerének, újratöltésének kialakítását várják a kormánytól hazai civil szervezetek. A Humusz Szövetség és a Zöldövezet Társulás által kezdeményezett közös állásfoglaláshoz a Greenpeace Magyarország is csatlakozott. 2021 év elején az Országgyűlés elfogadta azt a törvénycsomagot, amelynek értelmében 2023. júliusától kötelező az egyszer használatos italcsomagolások (PET-palack, alumínium doboz, üvegpalack) visszaváltása. Ezáltal a palackok és dobozok a jelenleginél sokkal nagyobb arányban kerülnének újrahasznosításra. Azonban az italcsomagolások újrahasználata, újratöltése elengedhetetlen ahhoz, hogy felszámoljuk a műanyagszennyezést és megállítsuk a szemétáradatot.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az utóbbi években egyre inkább eltűntek a boltok polcairól a betétdíjas, visszaváltható italcsomagolások. Az újrahasználható italcsomagolásokkal a jelenlegi törvénycsomag sem foglalkozik, pedig a műanyagválságból a valódi kiutat pont ezek, a többször használható, újratölthető palackok, italosdobozok jelentenék.

Az aláíró szervezetek javasolják többek között, hogy a magyar kormány törvényileg kötelezze a gyártókat és forgalmazókat, hogy minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re, és az italcsomagolások legalább 70%-a legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra. Javasolják továbbá az újratölthető italpalackok sztenderdizálását (beleértve a kupakokat és címkéket is), ami elősegíti az újratöltési rendszerek kiterjesztését. Emellett kérik, hogy a csomagolásokon szembetűnően és tisztán szerepeljen, hogy az újratölthető-e vagy sem, illetve hogy egyszer használatos csomagolás esetén mi a hulladékkezelés megfelelő módja.

Az állásfoglalás és az abban megfogalmazott további javaslatok itt olvashatóak:
https://humusz.hu/betetdij-allasfoglalas

A Humusz Szövetség sajtóközleménye ezen a linken érhető el.

Vegyünk búcsút az egyszer használatos PET-palackoktól!

Írd alá a petíciót, követeld velünk együtt, hogy az egyszeri használat után kidobásra ítélt eldobható ital-csomagolóanyagok helyett legyenek visszaváltható palackok!

Cselekszem