Adó 1 százalék felajánlás

1 bolygó. 1 esély. 1%.


HOGYAN ajánlhatom fel adóm 1 % ‑át?

Az alábbi gomb megnyomásával azonnal bemásolható az adószám.

Adószám bemásolva!

Föld bolygó ikon

Elektronikus úton

az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy

az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 23EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Ha papíron szeretnéd beadni a rendelkezésed

Papíros formában postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen illetve meghatalmazott útján nyújthatod be:

1. a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
2. az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
3. a 23EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
4. amennyiben a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2024. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Abban az esetben, ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott szeretnéd benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

MIKORRA kell leadnom a rendelkező nyilatkozatomat?

2024. március 15.

A NAV elkészíti adóbevallásod tervezetét. Ekkortól hagyhatod jóvá adóbevallásod, és adód 1%-áról is nyilatkozhatsz Ügyfélkapudon keresztül.

2024. május 21.

Az szja-bevallás beérkezésének végső határideje. Fontos: Ez nem a beküldési határidő, hanem eddig a napig meg is kell érkeznie a nyilatkozatodnak a NAV-hoz. Ha késel, a rendelkezésed érvénytelen lesz.

MIÉRT add a Greenpeace-nek adód 1%-át?

Még néhány érv mellettünk: függetlenek vagyunk. Nem fogadunk el támogatást politikai pártoktól, cégektől, és nem pályázunk állami forrásokra sem. Azért dolgozunk, hogy hazánk és az egész Föld tisztább, egészségesebb és élhetőbb hely legyen. Etikus adománygyűjtő szervezet vagyunk. Az egy százalékos támogatás neked semmibe nem kerül, számunkra viszont nagy segítség. Adószámunk: 18178883-1-42.

KÉRJÜK, járulj hozzá, hogy megkapjuk elérhetőségeidet!

Így meg tudjuk köszönni felajánlásodat, és be tudunk számolni neked arról, hogy mivel foglalkozunk, milyen sikereket értünk el.

Az adóbevallásod 23EGYSZA lapjának kitöltésekor ikszeld be a „Hozzájárulok, hogy nevemet és postai, illetve elektronikus címemet…” kezdetű szöveg melletti mezőt.

Mit érdemes tudnod még?

Az szja 1% felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el.
Az szja 1% felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.

A civil kedvezményezettekre és a kiemelt költségvetési előirányzatra évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veszi figyelembe a NAV.

A bevett egyház technikai számára szóló, formailag érvényes 2023. évi nyilatkozatokat 2024-ben is figyelembe veszi a NAV, újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig.

A NAV sokak számára elkészíti az adóbevallás tervezetét, minden évben március 15-ig. A tervezetet mindenképpen ellenőrizd, és módosítsd, ha szükséges – és egészítsd ki 1 %-os felajánlásoddal! Az általad véglegesített bevallásnak május 21-ig meg kell érkeznie a NAV-hoz.
2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatód döntése szerint továbbra is gyűjtheti a munkavállalói 1+1 %-os nyilatkozatokat.
Ha szívesen gyűjtenéd munkatársaid adó 1 %-ról rendelkező nyilatkozatait, hogy ezzel is segítsd környezetvédelmi munkánkat, akkor írj nekünk a [email protected] címre.

Mit kell tudnom, ha önállóan készítem el az adóbevallásomat?

Ha a NAV nem készít tervezetet számodra, akkor adóbevallásod elkészítésekor egyszerűen töltsd ki a 23SZJA jelű lapot is!

Már beadtam az adóbevallásom. Utólag is nyilatkozhatok az adó 1 % ‑omról?

Igen, erre mindig van lehetőséged! Töltsd ki a 23EGYSZA jelű önálló nyomtatványt (elektronikus űrlapként vagy nyomtatható PDF-ként), és küldd el elektronikusan vagy levélben a NAV részére. A beküldött levél beérkezésének határideje május 21.

Ha bármilyen észrevételed, kérdésed van, kérjük, keresd bizalommal támogatói kapcsolattartó kollégáinkat a
[email protected] címen, vagy a
+36 20 233 3504 telefonszámon.