Adó 1 százalék felajánlás

1 bolygó. 1 esély. 1%.


HOGYAN ajánlhatom fel adóm 1 % ‑át?

Az alábbi gomb megnyomásával azonnal bemásolható az adószám.

Adószám bemásolva!

Föld bolygó ikon

Elektronikus úton

Amennyiben a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikus úton nyújthatja be:


 • az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy
 • az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 22EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.
Greenpeace adó 1 százalék levélben ikon

Papíros formában

Papíros formában postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:


 • a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
 • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
 • a 22EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
 • amennyiben a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2023. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

 • Abban az esetben, ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

Idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2023. május 22-ig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.
Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett adójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak (2019-ben a Nemzeti Tehetség Programnak).

Az szja 1% felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el.
Az szja 1% felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.

Az 1+1%-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2022-es személyi jövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

Fontos, hogy a 2023. május 22-i határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a bevett egyház technikai számára szóló, formailag érvényes 2022. évi nyilatkozatokat a 2023. évben is figyelembe veszi a NAV, újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig.

A civil kedvezményezettekre és a kiemelt költségvetési előirányzatra ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

Az 1+1%-ról rendelkező nyilatkozatán jelezheti azon döntését is, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Azt, hogy az Ön által idén megjelölt kedvezményezett(ek) részesült(ek)-e a felajánlott 1(+1)%-os összeg(ek)ből, jövő év januártól a NAV honlapján megtekintheti. Amennyiben elektronikus tárhellyel rendelkezik, elektronikus úton tájékoztatjuk a felajánlott összeg kiutalásáról.

A NAV internetes honlapján 2022. szeptember 13-tól elérhető a kedvezményezettek listája. Ebben a kimutatásban (az úgynevezett potenciális kedvezményezetti táblázatban) azok a kedvezményezettek szerepelnek, amelyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg a 2022. rendelkező évi szja 1+1%-os rendelkező nyilatkozataikban és a kedvezményezettek összesen legalább 1.000 Ft összegű érvényes felajánlásban részesültek.

A jogszabályban foglalt 1.000 Ft-os összeghatár a kedvezményezettek által összegyűjtött teljes összegre vonatkozik, tehát az összes felajánlás összegének – függetlenül a felajánlók létszámától – kell elérnie vagy meghaladnia az 1.000 Ft-ot. Így az összeadódhat úgy is, ha 20 magánszemély 50 forintot ajánl fel az adójának 1%-ként.

A felajánló magánszemélyeket a megelőző rendelkező években, és jelen rendelkező évben sem érinti az 1.000 Ft-os összeghatár, a magánszemélyek érvényes nyilatkozata nincs összeghatárhoz kötve.


MIÉRT a Greenpeace Magyarországnak adjam az 1 %‑omat?

Etikus adománygyűjtő szervezet logo
Lásd a működésünkkel kapcsolatos adatokat és információkat az Átláthatóság oldalunkon!
 • A Greenpeace Magyarország anyagilag és politikailag független környezetvédő szervezet. Azért dolgozunk, hogy hazánk és az egész Föld tisztább, egészségesebb és élhetőbb hely legyen.
 • Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást politikai pártoktól, cégektől, és nem pályázunk állami forrásokra sem.
 • Olvasd el legfrissebb híreinket, vagy tekintsd át az elmúlt éveink, évtizedeink legnagyobb sikereit!
 • Az 1 %-os támogatás neked semmibe nem kerül, számunkra viszont nagy segítség. Adószámunk: 18178883-1-42.

MIKORRA kell leadnom a rendelkező nyilatkozatomat?

március 15.

A NAV elkészíti adóbevallásod tervezetét. Ekkortól hagyhatod jóvá adóbevallásod, és adód 1 %-áról is nyilatkozhatsz Ügyfélkapudon keresztül.

május 22.

Az szja-bevallás beérkezésének végső határideje. Fontos: Ez nem a beküldési határidő, hanem eddig a napig meg is kell érkeznie a nyilatkozatodnak a NAV-hoz.


KÉRJÜK, járulj hozzá ahhoz is, hogy megkapjuk elérhetőségeidet!

Ez azért hasznos, mert így megtudjuk köszönni felajánlásodat, és a jövőbeli tevékenységeinkről, sikereinkről is be tudunk számolni neked.

Az adóbevallásod 22EGYSZA lapjának kitöltésekor ikszeld be a „Hozzájárulok, hogy nevemet és postai, illetve elektronikus címemet…” kezdetű szöveg melletti mezőt.


KÉRDÉSED van?

Ha bármilyen észrevételed, kérdésed van, kérjük, keresd bizalommal támogatói kapcsolattartó kollégáinkat a [email protected] címen, vagy a +36 20 233 3504 telefonszámon.

Mit érdemes tudnod 2022-ben?

A NAV sokak számára elkészíti az adóbevallás tervezetét, minden évben március 15-ig. A tervezetet mindenképpen ellenőrizd, és módosítsd, ha szükséges – és egészítsd ki 1 %-os felajánlásoddal! Az általad véglegesített bevallásnak május 22-ig meg kell érkeznie a NAV-hoz.

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatód döntése szerint továbbra is gyűjtheti a munkavállalói 1+1 %-os nyilatkozatokat.

Ha szívesen gyűjtenéd munkatársaid adó 1 %-ról rendelkező nyilatkozatait, hogy ezzel is segítsd környezetvédelmi munkánkat, akkor írj nekünk a [email protected] címre.

Mit kell tudnom, ha önállóan készítem el az adóbevallásomat?

Ha a NAV nem készít tervezetet számodra, akkor adóbevallásod elkészítésekor egyszerűen töltsd ki a 22SZJA jelű lapot is!

Már beadtam az adóbevallásom. Utólag is nyilatkozhatok az adó 1 % ‑omról?

Igen, erre mindig van lehetőséged! Töltsd ki a 22EGYSZA jelű önálló nyomtatványt (elektronikus űrlapként vagy nyomtatható PDF-ként), és küldd el elektronikusan vagy levélben a NAV részére. A beküldött levél beérkezésének határideje május 22.


Borítókép: Szliva Anikó