Miért pont a buszok szennyezését mérte a Greenpeace Magyarország?

Mindenképpen a közösségi közlekedés pártján vagyunk, ezzel csökkenthető a forgalom és tehetőek minél gyorsabban élhetővé városaink. A cél, hogy eltűnjenek a régi szennyező buszok, és minél hamarabb elérjük, hogy a városban nem szennyező, elektromos tömegközlekedési járművekkel közlekedjünk, kerékpározzunk, gyalogoljunk, illetve ha autózunk, akkor autómegosztást használjunk, szintén lehetőleg elektromos autókkal.

Miért csak a nitrogén-dioxidot mérte a Greenpeace Magyarország?

A nitrogén-dioxid jellemzően lokális szennyezést okoz, azaz a károsanyag-kibocsátás helyén mérgezi a levegőt leginkább. Ismert az NO₂ szennyezés növekedése és az egészségügyi károk közötti össszefüggés, azonban a gázálarcon kívül nincsen olyan légszennyezettség-szűrő maszk, mely megvédene az NO₂-szennyezettségtől.

Továbbá ez az egyik legjellemzőbb, dízel járművekből a levegőbe kerülő szennyező anyag. Könnyen felvehetjük ellene a harcot azáltal, hogy a városi közlekedésből fokozatosan kitiltjuk ezeket a szennyező járműveket.

A nitrogén-dioxidra megadott órás határérték emellett jó összehasonlítási lehetőséget ad a hivatalos mérőállomások adataival, és jól megmutatja a közlekedésből származó lokális szennyezést: hol, mennyire van kitéve a lakosság a rossz levegő káros egészségügyi hatásainak.

Hány alkalommal és mennyi időn át tartottak a mérések?

Három alkalommal mértünk 3 órán át a Blaha Lujza téri és a Széll Kálmán téri buszmegállókban, illetve háromszor 2 órán át a Népszínház utcában.

Milyen eszközzel mérte a Greenpeace Magyaroszág a légszennyezettséget?

Az AQMesh egy elektrokémiai szenzorral működő, nemzetközileg elismert légszennyezésmérő eszköz, amivel NO₂, NO és O₃ mérése lehetséges. A műszert a Teleki téri mérőállomáshoz kalibráltuk NO₂ és NO koncentrációra.

Honnan tudják, hogy a buszoktól származik a nitrogén-dioxid-szennyezés?

Nem állítjuk, hogy a buszokból származik a teljes szennyezés, természetesen a buszokból jövő szennyezés összeadódik az autókból és egyéb járművekből, egyéb forrásokból jövő szennyezéssel.

Pontosan hol mért a Greenpeace?

Széll Kálmán tér

Blaha Lujza tér

Népszínház utca