A sokmilliárd dollárt termelő ruhaipari vállalatok a világ legnagyobb környezetszennyezői közé tartoznak. Termékeik gyártása során tönkreteszik Mexikó, Kína és Indonézia élővizeit és sokszor a gyárakban dolgozók egészségét is. A gyártás során használt rengeteg veszélyes vegyi anyagból sok megtalálható az általunk viselt ruhákban is.

2011 óta zajlik globális kampányunk a ruhaipar méregtelenítéséért. Azt követeljük a legnépszerűbb márkák gyártóitól: beszállítóikkal együtt vessenek véget a környezetszennyezésnek, vonják ki a gyártásból a kockázatosnak ítélt vegyi anyagokat.

Világszerte – így hazánkban is – teszteltük a globális ruhamárkák kínálatát, megvizsgáltuk, hogy tartalmaznak-e kockázatos anyagokat. 2012-ben volt az első globális átfogó ruhatesztünk, mely után – részben a hazai demonstrációnknak is köszönhetően – a Zara gyártója, az Inditex (a világ legnagyobb ruhaipari cégcsoportja) a méregtelenítés útjára lépett.

2014-ben gyermekruhákat és sportruhákat is teszteltünk. Ennek hatására számos cég a méregtelenítés mellett döntött. 2016-ban outdoor termékeket vizsgáltunk, a túrafelszerelés-gyártó cégek méregtelenítéséért küzdöttünk. Az eredmény nem is maradt el, hiszen több kisebb cég vállalása után a legnagyobb outdoor beszállító, a Goretex is vállalta, hogy kivezeti termékeiből a veszélyes vegyszereket.

Mára körülbelül 70 ruhagyártó cég és beszállítók tucatjai tettek már konkrét ígéretet és készítettek részletes ütemtervet arra, hogy miként hagynak fel a káros adalékanyagok használatával. A vállalatok teljesítményét mi is folyamatosan ellenőrizzük.

2016-os értékelésünkből kiderül, hogy a Nike sereghajtó, ám a H&M és a Zarát tulajdonló Inditex már sokat tett gyártási lánca méregtelenítéséért.

A teljes iparág megtisztulása hosszú folyamat, de már elkezdődött! Amit ezért te is megtehetsz: