Rólunk

A Greenpeace-t olyan emberek hozták létre, mint Te. Azért, hogy együtt emelhessük fel a hangunkat sérülékeny Földünk védelmében itthon és a nagyvilágban. Változásra van szükség. Cselekednünk kell.

A Greenpeace nemzetközi szervezetként több mint 55 országban van jelen, 2002 óta Magyarországon is. Itthon is azért dolgozunk, hogy hazánk élővilágának sokszínűségét megőrizzük, a természetes élőhelyek csökkenését megállítsuk, és elkerüljük a fenyegető ökológiai- és klímakatasztrófát. Ezért a természet védelmével összhangban célunk az is, hogy mindenki hozzáférhessen a tiszta és olcsó megújuló energiához; hogy mindannyian egészséges, vegyszermentes élelmiszereket fogyaszthassunk és egészséges levegőjű, zöld városokban élhessünk.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a természetet és környezetünket károsító problémákra és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében tevékenykedünk.

Anyagilag és politikailag függetlenek vagyunk. Nem fogadunk el semmilyen anyagi támogatást kormányoktól vagy vállalatoktól. Munkánk annak a több ezer magyar magánszemély adományainak köszönhető, akik rendszeresen támogatnak minket. Tevékenységünket emellett több száz önkéntes segíti, online kampányainkban mintegy százezer ember vesz részt

Bevezető

Ma Magyarországon azt látjuk, hogy az elmúlt 10 évben a természet- és környezetvédelem fél évszázad alatt felépített hatékony rendszerét, amely eddig gátat tudott szabni a természetet pusztító rövid távú gazdasági érdekek túlzott térnyerésének, lépésről lépésre ellehetetlenítik. A folyamat a Környezetvédelmi Minisztérium megszüntetésével kezdődött, folytatódott a szakembergárda jelentős részének leépítésével, nemzeti parkjaink anyagi lehetőségeinek radikális csökkentésével, a természet- és környezetvédelmi hatósági rendszer kormányhivatalokba való beolvasztásával, amelyek érdekérvényesítő képessége így minimálisra csökkent. A természetvédelmet óvó számos jogszabály gazdasági érdekek könnyebb érvényesítését lehetővé tevő módosítása is megtörtént. Ezért, ha természet- és környezetkárosítást látunk, a jogszabályokban rögzített utakon egyre nehezebb eredményt elérni. Ráadásul ezeknek a jogi lehetőségeknek az érvényesítése sokszor hónapokat, akár éveket is igénybe vehet, így gyakran a cél, az érdemi intézkedés nem is történhet meg kellő időben.

Ezért ma már egyértelművé vált, hogy a civil társadalomnak más, új, hatékony, a közösségi érdekeket jobban érvényesíteni tudó módszereket, utakat kell keresnie ahhoz, hogy a hazai élővilág pusztítását megállíthassuk vagy legalábbis lassíthassuk. Erre kíván a „Ne maradj csendben” kisokosunk ötleteket, lehetőségeket mutatni.

Gondolkodj taktikusan!

Időnk és erőforrásaink végesek, ezért csak alapos tervezéssel tudunk igazi hatást elérni!

Először is tudnod kell, hogy mi a jelenlegi helyzet, és ehhez képest Te milyen jövőt szeretnél. Ez a Te víziód. Ezután jön a házi feladat: mindent meg kell tudni az adott ügyről, és ki kell deríteni, hogy kinek áll módjában változtatni a helyzeten. Ez határozza meg a kampánycélt, vagyis például azt, hogy melyik konkrét jogszabályt, intézkedést vagy körülményt kell módosítani.

Ha tudod, ki tudja elérni a kívánt változást, akkor már tudsz olyan stratégiát és taktikát választani, amely a helyes irányba visz. A kommunikáció a kampánystratégia kulcsfontosságú eleme. A megfelelő célközönséghez kell eljuttatni az üzenetet, hiszen az ő nyomásuk kényszeríti majd a kívánt döntésre a döntéshozót.

Irány az utca!

Mivel tudjuk a legnagyobb hatást elérni? Az utcai demonstráció az első dolog, amely eszünkbe jut. Számtalan történelmi példa van arra, amikor egy tömegmegmozdulás alapjaiban rázott meg egy rendszert. A demonstráció kiváló módja lehet annak, hogy megmutasd az ügyed támogatottságát. Ráadásul egy utcai eseményen részt venni nem igényel hatalmas elköteleződést, így könnyen tudsz új embereket is bevonzani a mozgalomba.

Az utcai demonstráció bevett, klasszikus megoldás, de éppen ezért az a veszélye, hogy az emberek belefáradnak. A döntéshozóknak és a nagyvállalatoknak komoly rutinja van abban, hogyan kezeljék a tüntetéseket. A sajtó figyelmét sem mindig egyszerű felkelteni. Ezért semmiképp ne szervezz olyan régimódi eseményeket, ahol passzív emberek rosszkedvűen álldogálnak az esőben, mialatt egy szónok egy megafonba kiabál. Ez nem azt jelenti, hogy el kell felejteni a tüntetéseket! Csak azt, hogy át kell hangolni ezt a klasszikus megoldást a jelenkorra.

A tüntetések sokfélék, de az igazán sikereseket mindig megkülönbözteti a többitől valami vibráló kreativitás. Ettől persze még nem kevésbé komolyak, csak éppen szokatlanul keretezik az üzenetüket. Ki kell tűnni a modern hírdömpingből! Ha tüntetést szervezel, fontold meg az alábbi tanácsokat, és ne habozz kipróbálni saját, újszerű megoldásokat sem!

Lépések:

 1. Helyszín, helyszín, helyszín! A helyszín meghatározza az eseményedet. Segít közvetíteni az üzenetet. Egy természetpusztító nagyvállalat központja előtt demonstrálsz? Egy minisztériumtól vonulsz egy korrupcióval vádolt hivatal épületéhez? Mindig győződj meg arról, hogy szükséges-e valamilyen engedély beszerzése. Ne feledd, hogy a szabályozás országonként eltérő.
 2. Minden az időzítésen múlik! Egy szombati napon akarsz tüntetni, amikor jó sokan el tudnak jönni? Vagy hétköznap ebédszünetben, hogy minél nagyobb feltűnést kelts, és kizökkentsd a várost, a településedet a napi rutinból? Válaszd ki a megfelelő időpontot, tedd közzé, terjeszd a hírét online, offline és a sajtón keresztül!
 3. Világos üzenetek! Törekedj az egyértelműségre, hogy bárkinek, aki elmegy mellettetek, világos legyen, miről szól az esemény. Ma már az emberek csak a másodperc törtrészéig időznek egy-egy képnél vagy üzenetnél. Használj egyszerű, érthető transzparenseket, világos, tömör üzeneteket! Alkoss jól kántálható, szellemes jelmondatokat és indulókat, legyél kreatív! Nem nagy ügy betanítani egy egyszerű indulót.
 4. Kellenek egyáltalán beszédek? Ne feledd, hogy akik eljönnek, azok már egyetértenek veled. A legtöbben tudják, hogy miről van szó: ne vesztegesd az idejüket. Ha vannak beszédek, legyenek rövidek, hatásosak, erősek! Azt akarod, hogy az éppen arra kóválygók is értsék, miről van szó? Osztogass szórólapokat!
 5. Keress szövetségeseket! Gondold végig, hogy melyik társadalmi csoportokat érinti leginkább az ügy, és szólítsd meg őket! Kérd meg őket, hogy szervezzétek együtt a megmozdulást! Buzdítsd őket, hogy jöjjenek minél többen!
 6. Építs csapatot! Toborozz önkénteseket, akik a helyszínen biztosítják a tömeg biztonságos mozgását! Szükséged lesz olyanokra is, akik a hangrendszert tudják kezelni: kérdezz körbe, van-e ilyen a csapaton belül. Találj művészeket, akik készek a kreativitásukat a jó ügy szolgálatába állítani! Adj lehetőséget mindenkinek, hogy részt vegyen a szervezésben és a helyszíni lebonyolításban! Meg fogsz lepődni, hogy hányan támogatnak majd.
 7. Fő a biztonság! Ha fennáll a veszélye, hogy feszültségre vagy erőszakra kerülhet sor, alkalmazz képzett rendfenntartókat! Az ő feladatuk, hogy erőszakmentesen elhárítsák az esetleges problémákat. Ideális esetben elsősegélynyújtásban gyakorlott embereknek is helyet kell kapniuk a csapatodban. Az ördög nem alszik: apró sérülések, dehidratáltság vagy bármilyen váratlan esemény is előfordulhat, amihez jól jöhet az orvosi segítség.
 8. Rend a lelke mindennek! Amikor bejelented a demonstrációdat, kérd a rendőrség segítségét az esemény biztosítására. Ha olyan arcok jelennek meg a rendezvényeden, akik láthatóan csak balhézni jöttek, szólj a rendőröknek! Ne félj segítséget kérni tőlük a helyszínen, hatalmas gyakorlatuk van a necces szituációk kezelésében. Ők azért vannak ott, hogy mindenki épségét biztosítsák.
 9. Legyél kreatív! Egy tömegdemonstráció bekerülhet a hírekbe. De egy figyelemfelkeltő és kreatív tiltakozó akció még akkor is meg fogja ragadni az emberek figyelmét, ha nincs ott hatalmas tömeg! Használj élő zenét, művészi megoldásokat, performanszt, szellemes szlogeneket és transzparenseket, jelmezt, arcfestést. Ha elég ambiciózus vagy, használd mindet egyszerre! Ragadd meg művészi eszközökkel azt, ami ellen tiltakozol.

Érj el mindenkit!

Nem idegesítő, amikor csomó időt eltöltesz egy ütős Facebook-bejegyzés megírásával, de pár haverodon kívül végül senki sem lájkolja? Ugyanez igaz lehet a kampányolásra is. A közösségi média ma már szinte művészet. Nagyon hatásos eszköz, de iszonyú nehéz igazi áttörést elérni benne. A platformok és trendek szüntelen változnak. Ezért itt van néhány tipp, ami segít az elindulásban.

Nyomd élőben!

Az emberek nem szeretnek lemaradni semmiről. A közösségi média egyik szépsége éppen az, hogy valós időben lehet részt venni benne. Az akcióid közben jelentkezz be élőben vagy tegyél ki Instagram-sztorikat, mert ezek megragadják a pillanatot!

Sokszor azt érezzük, hogy a tartalomnak, amit posztolunk, tökéletesnek kell lennie. Legyen kifogástalan az adott kép vagy profin vágott a videó. A helyzet az, hogy az embereket az őszinte, emberi dolgok szólítják meg a leginkább. A hitelesség a legfontosabb. Épp ezért van, hogy egy rossz felbontású, fejjel lefelé tartott élő bejelentkezés is sokkal több nézettséget kaphat egy drága, profin megvágott animációnál. Persze érdemes törekedni a minőségi tartalomra, de a hitelesség a legfontosabb. És persze jó időben, jó helyen lenni.

A fenti okok miatt használják egyre többen a videót. Vannak ingyenes, egyszerűen kezelhető vágószoftverek, az okostelefonok pedig jó minőségű videókat csinálnak. Csak arra kell figyelni, hogy a kamera ne mozogjon túlságosan, és a beszélő jól hallható legyen. Ha ez mégse sikerülne, inkább tegyél ki fotókat!

Ha az üzenettel a lehető legnagyobb figyelmet akarod kelteni, kövesd a következő tanácsokat!

Építsd fel a csapatod!

Oké, most már van egy ügyed, és kész vagy belevágni. De egyedül nem fog menni. Másokra is szükséged lesz. Ez azt jelenti, hogy két csoportra is figyelned kell: a saját csapatodra és a támogatókra, követőkre. Próbáld megismerni azokat, akik érdeklődnek az ügyed iránt! Legyél közvetlen, és teremtsetek együtt egy olyan közösséget, amelyhez mindenki csatlakozni akar!

Konszenzusépítés. A közös nevező megtalálása időigényes, de kifizetődik, mert így mindenki magáénak érzi a projektet. Ha mindenről csak mechanikusan szavaztok, akkor a terem fele elveszíti a motivációját. Ráadásul megfosztod magad azoktól a jó ötletektől, amik a konszenzusépítő vitákban felbukannak. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki minden döntésnek örülni fog. Mindössze azt, hogy mindenki el tudja majd fogadni a döntéseket.

Kezdj olyan eseményekkel, amelyre az emberek alapból szívesen mennek, nem nagy kihívás számukra a részvétel: filmvetítés, piknik, tanulókör, előadás vendég előadóval stb. Bármit is csinálsz, az legyen laza, kötetlen. Mindenkinek adj lehetőséget arra, hogy kérdezhessen, hozzászólhasson, így közösen alakíthatjátok a beszélgetést. Fontos, hogy mindenki bevonódjon. Minden esemény végén, még a helyszínen hirdesd meg a következőt. Így a résztvevők be tudják tervezni a naptárukba. Mindenképp oszd meg velük azt is, miként tudják online követni a csapatod munkáját. Tedd lehetővé, hogy aki akar, beszállhasson segíteni. Ezzel elkezd formát ölteni a csapatod.

A csapatod azok alkotják, akik elég motiváltak ahhoz, hogy eljárjanak a találkozókra, szervezzék az akciókat és dolgozzanak a projekteken. Hisznek az ügyben és a szabadidejüket áldozzák rá. A támogatók vagy követők pedig azok, akik eljönnek a megmozdulásokra, aláírják a petíciókat és megosztják az üzeneted. Nekik nincs sok szabadidejük, de segíteni akarnak. Ápold velük is a kapcsolatot!

Ahogy a mozgalmad egyre növekszik, tartsd észben ezeket az irányelveket. Segítenek abban, hogy a csapat és a támogatók is elkötelezettek és aktívak maradjanak.

A csapatodnak is és a támogatóknak is tudniuk kell, hogy pontosan HOGYAN fogtok változást elérni. Mik az első lépések? Kiket célzol meg a maximális hatás érdekében? Az emberek akkor csatlakoznak hozzátok, ha ők is elhiszik, hogy a változás lehetséges.

Molinóművészet

A transzparenssel való tiltakozás szinte már klisé. De vannak dolgok, amik okkal válnak klasszikussá. A transzparensek látványosan közvetítik az üzenetet, függetlenül attól, hogy milyen ügyért harcoltok. Ám a transzparens megfestése csak az első lépés: az udvaron lógva nem fogja megváltani a világot. Gondoljátok végig, hogy hol, mikor és hogyan használjátok!

Nem tudsz ügyesen festeni?

Ütős, profi transzparenst készíteni lehet olcsón és egyszerűen is. Tervezd meg a grafikát és a szöveget egy gépen, majd egy projektorral vetítsd egy üres falfelületre. Akaszd ki oda a vásznat, és voilá! Rajzold körbe a vonalakat, és már lehet is festeni.

Egy látványos transzparens szuperül keretezi a tiltakozó akciót. Valahogy úgy működik, mint egy közérdekű bejelentés: felhívja a figyelmet valami égbekiáltó igazságtalanságra vagy súlyos veszélyre. Transzparenst kifeszíteni lehet viszonylag veszélytelenül és visszafogottan is, de igazi, átütő hatást akkor tudsz elérni, ha gyakorlott mászók nagy felületekkel, nagy magasságokban dolgoznak.

Egy hatásos transzparensnek mindig egyértelmű célja kell legyen. Ez lehet kommunikációs vagy konkrét cél. Az előbbi általában egy tömör tiltakozó tételmondat (statement), az utóbbi pedig inkább a zavarkeltést, figyelemfelhívást szolgálja: megzavarja, megszakítja valaminek a hétköznapi, megszokott működését. Legyetek kreatívak, találjátok meg a transzparensezés nektek való módját! Közben ne feledjétek, hogy a transzparensfestés fantasztikus csapatépítő tevékenység. Használjátok erre is!

 1. Helyszín, helyszín, helyszín! Csak a megfelelő helyre kifeszített transzparens éri el a kívánt hatást. Egy titkos nagyvállalati találkozó helyszínén felhívja a figyelmet arra, hogy mi folyik odabent – amennyiben sikerül róla fotót, videót készítenetek, vagy oda tudtok hívni néhány újságírót titokban. Egy tüntetésen felerősíti a mögötte vonuló tömeg üzenetét. Ha olyan helyre akartok transzparenst rakni, ahol ez tilos, akkor mindig számoljatok a jogi következményekkel.
 2. Az időzítés minden! A gondosan megválasztott időpont éppen olyan fontos, mint a megfelelő helyszín. Ha egy konferenciát akartok megzavarni, de túl korán feszítitek ki a transzparenst, akkor idő előtt elviszik a rendezők. Ha egy nagy esemény másnapján éltek ezzel a lehetőséggel, a sajtót már nem fogja érdekelni. Azt kell elérni, hogy a transzparens maximális figyelmet kapjon, ezért a megcélzott döntéshozó és a média szempontjából is tökéletesen kell időzíteni.
 3. Ne foglalkozzatok azzal, hogy mások milyen transzparenseket használnak. A transzparens készülhet vászonból, kartonból, létrejöhet fényfestéssel, vagy lehet akár egy élőkép is! A lényeg, hogy hatásos legyen – de csak akkor lesz az, ha újszerűen és szokatlanul közvetíti a mondandót. Rendezzetek tömegperformanszt vagy vetítsetek a rosszban sántikáló nagyvállalat székházára! Ezer módon keretezhetitek az üzenetet.
 4. Ötleteljetek közösen a szlogenről! A jó szlogen egyszerű és érthető. A célközönségnek első pillantásra meg kell értenie, függetlenül a konkrét tartalomtól. A rövid üzenetek általában jobbak a hosszú mondatoknál. Legyetek bátrak és viccesek! És ügyeljetek a helyesírásra!
 5. Teszteljétek az üzenetet! Úgy találtok rá a legjobb megfogalmazásra, ha próbálgatjátok, és ötleteltek róla. Vonjátok be a haverjaitokat is. Gyűjtsetek javaslatokat a csapat tagjaitól, ezeket írjátok le, de ne hozzatok végleges döntést. Aztán egy idő után olvassátok fel hangosan, és válasszátok azt, amelyik a legjobb reakciót váltja ki.
 6. A méret is lényeges! Egy hatalmas épületre kifeszített kicsi transzparens nem látványos és nem is hatásos. Élőképet se lehet csupán egy tucat lelkes emberrel csinálni. Gondoljátok végig, hogy mi a helyszín és ehhez képest milyen kapacitással dolgoztok. Csak így tudjátok a maximumot kihozni a dologból. Ugyanez fordítva is igaz lehet: egy kis méretű, kézben tartott tábla a megcélzott esemény hátterében nagyobb figyelmet kelt, mint egy óriási transzparens ott, ahol senki nem látja.
 7. Juss el mindenkihez! A képek, videók, live-streamek borzasztóan fontosak. Ne csak a helyszínen lássák a transzparenst! Csináljatok képeket, írjatok hozzájuk sajtóközleményt és bombázzátok azzal a szerkesztőségeket – így a kezük alá dolgoztok egy jó sztorival és jó fotókkal. Vagy hívjátok meg a sajtót, hogy csináljanak ők maguk képeket. Streameljétek a transzparens kifüggesztését a közösségi oldalatokon, vagy béreljetek egy drónt, és a levegőből filmezzétek az élőképet. A lehetőségek határa a csillagos ég!

Petíciók

A petíció bizonyos értelemben a civil aktivizmus alfája és omegája. Sok kampány először ehhez nyúl, sőt egész kampányok épülnek kizárólag petíciókra. A dolog egyre elterjedtebbé és az internet miatt egyre egyszerűbbé is válik. Ez azonban azt is jelenti, hogy rendhagyó, szokatlan módon kell ezt az eszközt használnod. Csak így tudsz kitűnni a tömegből és így lesz esélyed megszólítani az embereket.

Offline üzemmód. Még ha a petíció aláírása online zajlik is, ne csak a közösségi médiára támaszkodj! Menj ki az utcára, legyél látható azokon a helyeken, ahol a probléma legjobban érzékelhető. Ne zárkózz el a rendhagyó helyszínektől se. Gyűjts aláírást például koncerteken, fesztiválokon. Az élő interakciók során sokkal erősebb kapcsolatot tudsz kialakítani azokkal, akiket megszólítasz. Lehetőséged van a kampányod személyre szabott és részletesebb bemutatására. Te is inkább beállsz egy ügy mögé, ha személyesen meggyőződtél arról, hogy jó arcok állnak mögötte, nem? Ha sikerül elég meggyőzőnek lenned, talán nem csak az aláírásukkal támogatnak majd!

A petíció hatékony eszköz, mivel beemel egy ügyet a köztudatba, és egyúttal arra ösztönöz, hogy álljunk ki érte és követeljünk változást. Kevés dolognak van akkora hatása, mint amikor egy kritikus tömeg támogat egy ügyet vagy fellép valamilyen igazságtalanság ellen. De azt is látni kell, hogy az aláírók száma nem minden. Sikeresebb egy jól megszerkesztett és célba juttatott petíció 500 aláíróval, mint egy kevésbé átgondolt kezdeményezés sok támogatóval. Az a lényeg, hogy tudd, mi a célod, és a sikeresség érdekében melyik döntéshozót kell megcélozni. Ez nem mindig a miniszterelnök vagy a nagyvállalat vezérigazgatója.

Számtalan petíció kering az interneten. Ha azt akarod, hogy a Tiéd sikeres legyen, reális célt kell találnod, és okosan eljuttatni az üzenetet a megfelelő célközönséghez. Íme néhány tipp az induláshoz!

 1. Fogalmazd meg a követelést! Mielőtt belevágsz, tudnod kell, hogy pontosan mit szeretnél. Mi az, ami ellen tiltakozol? Milyen jogszabályi változtatást akarsz elérni? Olyan dolgot követelj, ami reális, kivitelezhető, valamint érthető és releváns a célközönségednek.
 2. Azonosítsd be a célt! Kinek áll módjában előidézni a kívánt változást? Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindig a magas pozícióban lévő, prominens figurákat kell megcélozni, egy vezérigazgatót vagy egy minisztert. Ez akár így is lehet, de gondolj arra, hogy ők mindig nagy nyomásnak vannak kitéve, és ezért immunisabbak is a nyomásgyakorlásra.
 3. Fogalmazd meg a petíciót! Találj ki egy rövid, ütős címet. Ez ne legyen több hat szónál! Írj egy bevezető bekezdést, amelyben kifejted, hogy az ügy miért fontos és mit követelsz. Ez lesz a petícióhoz írott kísérőszöveg. Magát a petíciót levélként fogalmazd meg, címzettel, megszólítással stb. A levélben először írd le, hogy mi a helyzet, és milyen érvek szólnak a változtatás mellett. Végül egy záró bekezdésben röviden és világosan foglald össze, hogy mit követelsz.
 4. Online vagy offline? Az online megoldás egyszerűbb, de kisebb a súlya is. Ha az a cél, hogy minél több aláírásod legyen, akkor az online módszer jó lehet. Egy csomó honlap van, ahol ezt megcsinálhatod. Az offline petíciók nagyobb energiabefektetést igényelnek, de nagyobb a hatásuk is – mind az aláíróra, mind a megcélzott döntéshozóra. Rengeteg kreatív módja van annak, hogy egy offline petíciós kampányt megszervezz. Használd a fantáziád: csupán a szöveg és az aláíráslista nem túl izgalmas. Végül az egészet olyan módon juttasd el a címzetthez, hogy azt ne lehessen lesöpörni az asztalról.
 5. Jelöld ki a célt! Hány aláírást akarsz összegyűjteni és mikorra? Ehhez fontos tudni, hogy mit követelsz. Ha valami hatalmas változást szeretnél elérni, akkor bizony rengeteg aláírást kell felmutatni, hogy meg tudd győzni a célszemélyt. Ne feledd, nemcsak az a fontos, hogy hányan támogatják a kezdeményezésed, hanem az is, hogy kik, és az is, hogy hányan tudnak róla. Van, hogy nagy erőt tud adni az is, ha egy bizonyos csoport, társaság vagy szervezet az aláírásgyűjtés mellé áll. Szervezz sajtót, nyilvánosságot a kezdeményezésednek, hogy még nagyobb eséllyel tudj nyomást gyakorolni a petícióval!
 6. Hogyan add át a petíciót? A legegyszerűbb nyilván e-mailen elküldeni, de ez elég súlytalan. Inkább várd meg, amíg összegyűlik a kellő számú aláírás, és aztán valamilyen feltűnő akció keretében add át. Így a dolog a sajtó számára is érdekes lehet, és további figyelmet keltesz körülötte. Az aláírásokat rányomtathatod egy nagy kreatív felületre (pl. egy épületre, lépcsőre stb. kifeszített molinóra), vagy más formabontó megoldással teheted érdekessé az aláírásátadást, hogy az esti hírekbe is bekerüljön az akció.

A sajtóközlemény

A címlapra kerülni csak komoly hírértékkel lehet. Ezért az a legfontosabb, hogy a kampányod vagy megmozdulásod különleges, érdekes és izgalmas legyen. Tűnj ki a többiek közül. Gondold át, hogy a sztoridat milyen látványelemmel, humorral, csavarral, esetleg egy ismert véleményformáló személyes brandjével tudod legjobban megtámogatni. Az újságírók hírdömpingben élnek: a Te sztoridra sem lesz túl sok idejük. Amikor sajtóközleményt írsz, képzeld magad az újságíró helyébe. Könnyítsd meg a dolgukat: készítsd elő a sztorit, amennyire csak tudod.

A sajtóanyag írása közben soha ne feledkezz meg a célközönségről. Kerüld a nyakatekert fogalmazást: a siker kulcsa a tömörség és az érthetőség. Tudd, hogy mi az üzeneted – mi maga a „hír” –, és eköré építsd fel a történeted. Mozgasd meg az olvasóid fantáziáját szemléletes leírásokkal. Úgy tálald a történeted, hogy bele tudják képzelni magukat, hogy úgy érezzék, mintha ők is ott lettek volna. Adj arcot a történetnek, amivel meg tudod személyesíteni az egész sztorit. Mutasd meg, hogy az ügy nemcsak Neked fontos, hanem a szélesebb közönségnek is.

 1. Találj ki egy figyelemfelkeltő címet, amin megakad az újságíró szeme. Később ez legyen az újságíróknak címzett e-mail tárgya is. Kösd ezt valahogy a szöveg első sorához, és rögtön adj hozzá valami ütős tényt is: ez lehet a tüntetők száma, egy ismert véleményformáló megnyilvánulása vagy valamilyen sokkoló tény, amin változtatni szeretnél.
 2. Az első bekezdésben fejtsd ki a lényeget, és összegezd a mondandódat úgy, hogy az választ ad a Ki? Mit? Mikor? Hol? és Miért? kérdésekre. Ne írj többet 2-3 mondatnál, és használj félkövér betűt. (Ezt hívják úgynevezett lead-nek.)
 3. Szuper, ezzel most felkeltetted a figyelmüket. A második bekezdésben így már jobban belemehetsz a részletekbe. Van szóvivőd, aki nyilatkozni fog? Egy szakértő, egy ismert véleményformáló, aki az ügy mögé állt, vagy az esemény főszervezője? Idézz tőle egy önálló bekezdésnyi szöveget! Legyen ez egy erős, érthető idézet, amely önmagában is megállja a helyét.
 4. Legyen letisztult és könnyen olvasható a szöveg. Használj egyszerű betűtípust, oszd a szöveget bekezdésekre. Ha van logótok, azt mindenképp használd a fejlécben. Használj képeket: ha vannak releváns fotóid vagy infografikáid, csatolj egy-két kisméretű képet a szöveghez, és egy publikus linken tedd elérhetővé a magas felbontású képeket és/vagy a jó minőségű videókat.
 5. Ne felejtsd el csatolni a szóvivő fényképét és elérhetőségét, hátha a sajtó többet is meg akar majd tudni. Van honlapotok? Mindenképp linkeld be azt is!
 6. Az e-mailt olyan időpontban küldd, amikor az újságírók a legnagyobb eséllyel ráharapnak. Legjobb, ha még a szerkesztőségi értekezlet előtt, kora reggel el tudod küldeni nekik a sajtónyilatkozatod. Ugyanis ezen az értekezleten dől el, hogy az adott sajtótermék aznap mivel foglalkozik. A másik opció, hogy dél körül küldöd, amikor az újságírók visszajönnek ebédszünetről és megnézik az e-mailjeiket. Az esti időpont nem igazán jó, próbáljátok meg elkerülni.
 7. A sajtóközleményt nyomtasd is ki, ha eseményt szervezel, hogy a helyszínről tudósító újságíróknak odaadhasd. Az esemény előtt célszerű sajtómeghívót is küldeni, és hogy biztosra menj, hívd is fel a legfontosabb sajtókapcsolataidat. Érdeklődj, hogy megkapták-e az anyagot, és szükségük van-e további információra.

Hekkeld meg a történetet!

A világunk történetekből épül fel, de sajnos ezek a történetek nem mindig fedik a valóságot. A hatalmasok gyakran vizet prédikálnak és bort isznak. Mondanak valamit, de valami egészen mást csinálnak. Ilyenkor ránk hárul a feladat, hogy meghekkeljük a történeteiket, a kampányaikat, a rendezvényeiket, és tudassuk a világgal, hogy mi az igazság. Hogy mi a teljes igazság!

Kreatív szabadság

Ha reklámokat vagy logókat hekkeltek meg, vagy olyan rendezvényeken jelentek meg, amelyekre nem vagytok meghívva, számoljatok a jogi következményekkel. Fontoljátok meg alaposan, mielőtt ilyesmire vállalkoztok, és lehetőleg beszéljetek egy ügyvéddel is. Egyik nagyvállalat sem örül annak, ha kifigurázzák a logóját vagy megzavarják a rendezvényeit. Sokszor indul ilyen esetekben eljárás az aktivisták ellen, bár az is igaz, hogy ezek általában felmentéssel végződnek. A szabad véleménynyilvánítás és a tiltakozáshoz való jog a legtöbb helyen továbbra is fontos, védett érték, hiszen mi is ezeket képviseljük és védelmezzük azzal, amit csinálunk.

A vállalatok a brandjükből élnek, valamint azokból a történetekből, melyeket az ügyfeleik felé kommunikálnak. A politikusok kampányai is ezt a logikát követik: elmesélik, kik ők és mit képviselnek. Mennyi igazság van ezekben a sztorikban? Mi mindent hallgatnak el vagy hagynak ki belőlük? Minél többször ismétlik őket, annál inkább részévé válnak az adott politikus vagy nagyvállalat identitásának, annál értékesebbek, fontosabbak lesznek számukra. De éppen ezért nagyon érzékenyek is a meghekkelésükre!

Sok vállalat és politikus próbál zöldebbnek látszani, mint amilyen – vagy éppen liberálisabbnak, esetleg konzervatívabbnak, mint valójában. Az eltussolások, az elkenések, a nyílt hazugságok mindennaposak napjaink médiakörnyezetében. Mi leránthatjuk a leplet ezekről a hazugságokról, vagy hozzátehetjük a történethez a hiányzó tényeket, melyekkel már teljes lesz a kép.

 1. Helyezzétek új megvilágításba a sztorit! Hol sántít az eredeti történet? Mik a hiányzó tények? Milyen fontos szereplőket hagytak ki? Hogyan lehet a történetet más szemszögből elmesélni? Szedjétek össze ezeket az elemeket, és alkossatok egy ellentörténetet! Vagy fókuszáljatok csak egy részletre, és építsétek fel köré az ellennarratívát.
 2. Csapjátok le a magas labdát! A célpont tálcán kínálja majd a lehetőségeket! Ez lehet egy beszéd, egy fellépés, egy konferencia vagy bármilyen nyilvános esemény. Folytassatok kutatómunkát pl. a cég honlapján, Facebookján vagy a sajtóban, és derítsétek ki, hogy mikor és hol kínálkozik a megfelelő pillanat. Elronthatjátok a bulijukat egy transzparenssel, vagy eltéríthetitek a beszédek üzenetét néhány súlyos, provokatív kérdéssel.
 3. Hekkeljétek meg a reklámjaikat! Fogalmazzátok át a szlogent vagy a reklámszöveget úgy, hogy az a Ti ellensztoritokat közvetítse. Legyetek kreatívak, a megvalósításba pedig vonjatok be valakit, aki ért a kép- és videószerkesztéshez. A végeredmény akkor ütős, ha felfedezhető az eredetihez való hasonlóság, de az is nyilvánvaló a nézők számára, hogy paródiáról van szó. A dolog abszurditása önmagában is eléggé figyelemfelkeltő, és így jogilag is jobban védve vagytok.
 4. Minél viccesebben! A humort mindenki szereti, és az abszurditás kiváló játékteret teremt. Az irónia az egyik legjobb eszköz, amivel leleplezheted a féligazságokat, az eltitkolt vagy eltorzított tényeket, és azokat, akik ezeket terjesztik.
 5. Használjátok a sajtót! A sajtó imádja azokat a sztorikat, amelyekben valami váratlan csavar van. Ez nagyon jól jön, amikor meghekkeltek egy rendezvényt, és ezzel elhappoljátok a figyelmet. De azt se felejtsétek el, hogy a hagyományos média gyakran éppen azokkal az ügyekkel nem foglalkozik, amelyek számunkra a legfontosabbak. Ezért készüljetek alternatív forgatókönyvvel is arra, hogy hogyan tudtok nyilvánosságot teremteni az ügyeteknek, ha a sajtó nem kapná fel a sztoritokat.
 6. Jól válasszátok meg a felületet! Egy jól szervezett közösségimédia-kampány nagyot tud szólni. De használhattok hagyományos eszközöket is, például plakátkampányt az ügyben leginkább érintett közösség körében. Terjesszétek a sztorit, ahol csak tudjátok!
 7. Meghatározott csoportokat célozzatok meg! A szélesebb közvéleményen belül érdemes különösen azokra a csoportokra fókuszálni, amelyek érdekeltek az ügyben, vagy valamilyen szoros kapcsolat fűzi őket hozzá. Ilyenek lehetnek például egy vállalat részvényesei vagy a képviselő szavazói. A részvényesek döntéseit nem könnyű befolyásolni, de Ti legalább tudatjátok velük és a nyilvánossággal, hogy mibe fektetik a pénzüket. Volt már rá példa, hogy ez hatással tudott lenni egy cég döntéseire.

Élőlánc

Állj fizikailag is az igazságtalanság útjába! Az élőláncok nagyon hatásosak, mert egy egyszerű, de annál erősebb logika hajtja őket: a testünkkel állítjuk meg az igazságtalanságot vagy valamilyen pusztító, romboló tevékenységet. Ez az eszköz egyszerre békés, nyugodt, erőt sugárzó és hatékony. Egyrészt konkrét eredményt hozhat, mivel megkísérli útját állni az igazságtalanságnak, a természetpusztításnak, másrészt szimbolikusan is működik, mivel látványossá teszi az igazságért, a természeti értékekért való kiállást.

Mérlegeld a kockázatokat!

Az élőlánc vagy ülősztrájk kockázatos is lehet, mivel jogi következményekkel járhat. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes élni ezzel az eszközzel, de mindenképp fontos mérlegelni. Előzetesen egyeztessetek ügyvéddel, és ismerjétek meg a jogszabályi környezetet. A csapat minden tagjának tudnia kell, hogy milyen kockázatot vállal. Tetteinkért mindig vállaljuk a felelősséget.

Nagy általánosságban kétfajta élőlánc létezik. A könnyű élőláncnál, ülősztrájknál az aktivisták szorosan egymás mellett ülnek és karjukat összefűzik. Ezt könnyen és gyorsan meg lehet csinálni, és nagy a szimbolikus ereje. A szilárd vagy kemény blokádban ezzel szemben felszerelést, például biciklizárakat, zárható láncokat, sőt akár járműveket is használnak. Az élőlánc ezen formája tehát anyagbeszerzést, gyakorlást és komoly előkészületet is igényel. Veszélyesebb, viszont hosszabban, hatékonyabban ki tudtok benne tartani az igazságtalanság ellen tiltakozva.

Bármelyiket választjátok is, minden résztvevőnek tisztában kell lennie azzal, hogy mi a cél és mit akartok elérni. A szimbolikus élőlánc például jól közvetíti az üzenetet és nyomást gyakorol a döntéshozóra, de valószínűleg nem fogja ténylegesen megakadályozni azt, ami ellen küzdötök. Ha viszont az a cél, hogy valóban útját álljátok annak, hogy megtörténjen valami, akkor alaposan gondoljátok át, miként tudjátok ezt hatékonyan elérni.

Amikor élőláncra, ülősztrájkra vagy blokádra készültök, tartsátok észben az alábbi lépéseket.

 1. Állítsátok össze a csapatot! Olyan emberekre lesz szükség, akik vállalják a jogi kockázatot, ugyanakkor képesek megőrizni a nyugalmukat stresszhelyzetben. Legyen közöttetek pár ember, aki felkészülten és jól tud nyilatkozni a sajtónak az esemény közben és után is. Készüljetek fel alaposan, és beszéljétek át, hogy mit csináltok majd a nehéz helyzetekben.
 2. Helyszín, helyszín, helyszín! Mérjétek fel a terepet és tervezzetek meg mindent előre! Találjátok meg a számotokra stratégiailag fontos pontokat, amelyek vizuálisan is érdekesek és a sajtó munkatársai által is megközelíthetőek.
 3. Tervezés! Szükségetek lesz A, B, C, D, de még Z tervre is, mert sok minden közbejöhet. Maga az élőlánc nem a folyamat vége, inkább talán a közepe. Ezután érzelmi, és ha kell, jogi kérdésekben is támogatni kell egymást a csapaton belül, valamint gondoskodnotok kell az akció jó kommunikációjáról is. Ezen kívül az eseményt követően is folytatni kell a nyomásgyakorlást – politikai úton és a sajtón keresztül egyaránt.
 4. Gondolkodjatok vizuálisan! Hogy néz majd ki az esemény? Transzparenst használtok vagy netán mindannyian egyforma ruhát viseltek? Sugározzatok bátorságot, hitelességet és erőszakmentességet. Legyen egyértelmű vizuálisan is, mi az akció célja.
 5. A ruha üzenetértékű! A sajtóban sokszor komolytalan hippiknek vagy éppen erőszakos zavarkeltőknek tűnnek az aktivisták. Figyeljetek arra, hogy a ruhátok ne erősítse ezeket a sztereotípiákat. A nyilvánosság a megjelenésetek alapján értelmezi majd az eseményt. Fordítsátok ezt a javatokra! Nagyban befolyásolja az összképet a ruhaviselet. A hagyományos öltözék vagy az elegáns viselet (kosztüm, öltöny) mind jelentéssel bír, és a média is ennek tükrében viszonyul majd hozzátok.
 6. Kommunikáció! Az élőláncoknak, ülősztrájkoknak és hasonló, polgári engedetlenségen alapuló eseményeknek az lehet a veszélye, hogy az akció értelmezése kicsúszik a kezeitek közül, és a média egyoldalúan mutatja be a történteket. Készüljetek fel alaposan, és előre gondoljátok át, mi a Ti mondanivalótok, mi a célotok és miért folyamodtok az általatok választott tiltakozási formához. Közvetítsétek az akciót élőben, vagy küldjetek előre sajtóanyagot az ügyetekkel szimpatizáló újságíróknak, és hívjátok meg őket az akcióra!
 7. Vigyétek végig! Ez csak a kezdet. Az akciót követően foglalkozzatok a sajtóval, kommunikáljatok a nyilvánosság felé, szervezzetek interjúkat, írjatok cikket, posztoljatok a Facebookra – és közben gondoskodjatok a csapatról is. Figyeljetek egymásra és támogassátok egymást: senkinek ne kelljen egyedül, segítség nélkül megbirkóznia az esetleges jogi következményekkel.

Jogi útmutató a polgári engedetlenséghez – tanácsok a TASZ-tól

Jogi megközelítésben polgári engedetlenségnek nevezzük, ha egy ember vagy csoport szándékosan azért követ el törvénysértést, hogy igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozásra vagy hatósági gyakorlatra hívja fel a közfigyelmet. Ilyen tettre akkor kerül sor, ha nincs más eszköz az elfogadhatatlan helyzet megváltoztatására. A polgári engedetlenség jellemzője, hogy nem jár erőszakkal, rongálással, és nem sérti mások alapvető jogait. Az engedetlenkedő tudja, hogy tette jogi felelősségre vonással járhat, és vállalja a hátrányos következmények kockázatát.

Előfordul, hogy az engedetlenkedők demonstratív módon direkt a kifogásolt szabályt sértik meg (pl. azért visel valaki bizonyos politikai jelképeket, mert a törvény tiltja azt). Vannak esetek, amikor ez nem lehetséges, ezért a résztvevők más jogszabály megsértésével hívják fel a közfigyelmet a problémára (pl. megszállják az egyetem épületét, mert diszkriminatív a felvételi rendszer).

A polgári engedetlenkedő indokoltan várhat el társadalmi szolidaritást, és bízhat a kifogásolt szabályozás vagy gyakorlat megváltoztatásában, de ehhez el kell fogadnia, hogy cselekedete joghátránnyal járhat számára. A jogrendszerben nem magáért a polgári engedetlenségért vagy a vélemény tartalmáért járhat büntetés, hanem az engedetlenség keretében elkövetett jogszabálysértésért. Bár a magyar joggyakorlat ebben még bizonytalan, a TASZ szerint nem járhat büntetés a polgári engedetlenségért akkor, ha a kifogásolt szabály alapvető jogot sért.

A TASZ javaslatai:

Szólás és gyülekezés

Mindenki kinyilváníthatja a véleményét a közterületen (utcákon, tereken, parkokban, aluljárókban stb.) szóban, írásban, szimbólumokkal és sok más módon. A közterületeken gyűléseket, demonstrációkat is lehet szervezni, melyeken bárki részt vehet. A közterületi rendezvényeket – a spontán gyűlések kivételével – előzetesen be kell jelenteni a rendőrségnek.

Gyülekezési szempontból nem számítanak közterületnek a közhivatalok helyiségei, az iskolák, az egyetemi épületek, az egészségügyi intézmények, a bevásárlóközpontok, ahol a nyitvatartási időben, a házirend betartásával tarthatnak véleménynyilvánító gyűléseket az egyébként is belépésre jogosultak.

A nem nyilvános magánterületen a rendezvények megtartásához a terület tulajdonosának vagy használójának engedélye szükséges.
Bejelentett rendezvényen kívül a közterület birtokbavétele (pl. hídfoglalás) vagy épületek elfoglalása (pl. egyetemfoglalás) jogszerűtlen lehet, és a tett súlyától és következményeitől függően akár bűncselekménynek vagy szabálysértésnek is minősülhet.

A TASZ javaslatai:


Mit tehetsz még? Nézd meg, hogyan léphetsz fel a természetkárosítások ellen a hatóságoknál.

Megnézem