Sokan döntenek úgy, hogy csökkentik saját műanyag-felhasználásukat. Szeretnénk ebben mi is segíteni, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, amellyel saját háztartásodban csökkentheted a műanyag hulladékok mennyiségét.

1. Légy tudatos vásárló!

A Dunával naponta 4,2 tonna műanyag hulladék kerül a Fekete-tengerbe. Itt az ideje, hogy tegyünk ellene. Ha átgondolod a napod, és tudod, hogy vásárolni fogsz, akkor nagyobb eséllyel kerülöd el a kényszerből elfogadott nejlonszatyrok használatát, illetve más – feleslegesen vásárolt, hamar hulladékká váló – holmik beszerzését is.

Legyen bevásárlólistád, és legyen nálad újrahasználható szállítóeszköz: vászonszatyor, rőzsekosár, húzható kiskocsi vagy vastag, sokszor használatos polipropilén műanyag szatyor.

2. A zöldséget és a kiflit se tedd eldobható műanyag zacskóba!

A zöldségek, gyümölcsök egy részét simán lehet csomagolás nélkül, egyenesen a táskába tenni: ha csak két szem almát vagy egy fürt banánt veszel, annak nem kell külön zacskó. Arra az esetre, ha külön kisebb zacskókra van szükséged, remek megoldás a régi függönyanyagból vagy más vékony textilből készített tartós vászonzsák. Ha nem vagy „csináld magad” típus, akkor ilyet vásárolni is tudsz!

3. Szólj, hogy nem kérsz szívószálat!

A hazai vendéglátóhelyeken a Felelős Gasztrohős számítása szerint annyi szívószálat használnak évente, amennyivel 2 és félszer körbe lehetne érni a Földet! Itt az ideje, hogy változtassunk ezen! A szívószál kivételes élethelyzeteket leszámítva teljesen felesleges. Ha szórakozni mégy, az ital rendelésekor szólj előre, hogy nem kérsz szívószálat.

4. Légy PET-mentes!

Hazánkban elképesztő mennyiségű – évente több mint egymilliárd – pillepalack kerül forgalomba, ennek pedig kevesebb mint tizedét hasznosítjuk újra. Hordj inkább magadnál kulacsot, amelyből friss csapvizet fogyaszthatsz! Rengeteg méretű, anyagú, stílusú kulacs létezik: üveg, tartós műanyag, víztisztítós, színes, kicsi, nagy… Hidd el, egy idő után el sem akarsz majd indulni sehová a kedvenc kulacsod nélkül! Itt egy közösségi szerkesztésű térképen azt is megnézheted, hogy Magyarországon melyik vendéglátóhelyeken vagy egyéb helyszíneken tudod újratölteni gond nélkül a palackod. Ha épp nem vízre vágysz, akkor válassz betétdíjas csomagolásban lévő terméket.

5. Viszlát, eldobható műanyag pohár!

Szórakozóhelyeken, fesztiválokon mindig legyen nálad egy jól bevált repohár, ezzel rengeteg felesleges műanyag szeméttől kíméled meg a Földet. Gondolj bele, egy italt hány percig fogyasztasz – az utána eldobott műanyag pohár viszont évszázadokig nem bomlik még le. Ez így nincs rendben. Ha bulizni indulsz, legyen a táskádban egy repohár!

6. Válaszd azt, amelyiken nincs sok felesleges csomagolóanyag!

A több réteg műanyagba csomagolt zöldségek és gyümölcsök helyett válaszd azt, ami nincs agyoncsomagolva. Ne feledd: minden vásárlás egy szavazat. Ha megveszel egy túlcsomagolt terméket, azzal ennek a terméknek a gyártóját támogatod – az üzlet pedig, ahol beszerezted, újat fog belőle rendelni, hiszen „jól fogy”. Már Budapesten is van csomagolásmentes bolt, de más üzletekben és a piacon is keresd inkább az olyan termékeket, amelyek nincsenek vagy alig vannak becsomagolva.

7. Kajarendelés? Inkább főzz!

Ha nagyon gyakran rendelsz ételt, érdemes átgondolni, hogy nem lenne-e jobb főzni, magaddal vinni egy kis nasit, vagy együtt ebédelni a munkatársaiddal egy közeli helyen. Persze mindenkinek lehet olyan napja, amikor egyszerűen nem tud időt szakítani főzésre vagy közös ebédre, sőt, esetleg még a kisboltig sem nagyon tud lemenni. Ha sehogy sem tudod elkerülni a házhozszállítást, próbálj olyan étteremtől rendelni, ahol nem eldobható műanyagba csomagolnak. A Tudatos Vásárlók Egyesületének becslése szerint egy év alatt csak Budapesten több mint 13 millió eldobható ételes doboz kerül a kukába. Jó, ha tudod, hogy nem tilos a saját elviteles dobozodba kérni az ebédet!

8. Válassz csomagolásmentes kozmetikumokat!

Válassz olyan megoldásokat, amelyek nem járnak felesleges hulladékkal, például csomagolásmentes kemény szappanokat és sampononokat. Jó megoldás lehet az is, ha hígítható, koncentrált vegyszereket veszel, így arányosan kevesebb csomagolóanyagot kapsz hozzá.

Köszönjük, hogy velünk tartasz. Egyedül senki nem tudná megállítani a világot elárasztó műanyagszennyezést, de ha sokan összefogunk, akkor igenis tudunk változást elérni.

Mi megígérhetjük, hogy minden erőnkkel küzdeni fogunk ezért. Szemléletformáló kampánnyal segítünk az embereknek, hogy csökkentsék saját műanyag-felhasználásukat, mozgósítjuk az élelmiszerláncokat, hogy ők is visszaszorítsák az egyszer használatos műanyag használatát. Küzdünk azért is, hogy a politikusok úgy változtassák meg a hazai termékdíjtörvényt, hogy az valóban csökkentse a műanyag hulladékot.

Kérjük, segíts nekünk havi, kis összegű adományoddal, hogy megállíthassuk a műanyagszennyezést!

Adományozok