Eddig 2 „új nyertes” nem kapott, 3 kapott első fokon birtokvédelmet Kishantoson

Sajtóközlemény - június 5, 2014
Budapest, 2014. június 5. – Ma két további „új nyertes” birtokvédelmi ügyében hirdetett ítéletet a Székesfehérvári Járásbíróság bírája. Ebben sajnálatos módon az új nyerteseknek adott igazat Kishantossal szemben. A bíró indoklásában gyakorlatilag megismételte a múlt heti másik perben a Kishantosi Közhasznú Kft. ellen hozott ítéletben leírtakat.

A Greenpeace elfogadhatatlannak tartja ezeket az ítéleteket is, amelyek – mint azt már korábban is leírtuk – alapvető ellentmondásban van az ugyanezen bíróságon, de másik bíró által hozott 2014. április 25-i döntésekkel. Akkor az elsőfokú bírósági ítélet azt mondta ki, hogy jelenleg egyedül a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a régi bérlő (Kishantos) között van jogviszony; hogy a 2013. november 4-én kelt átadás-átvételi jegyzőkönyv teljesen szabálytalan volt; illetve hogy nincs helye az „új nyertesek” önkényeskedésének. Álláspontunk szerint ez az adott helyzetnek a jogszabályok alapján egyetlen lehetséges értékelése.

A mostani ítélet ezt nem veszi figyelembe: mindössze azt vizsgálta, hogy kivel kötött szerződést az NFA. Azt, hogy a szerződés eleve törvénysértő módon, és egy teljesen szabálytalan eljárás eredményeként jött létre, a legutóbbi elsőfokú bírósági döntésekben nem számított. A bíró annak ellenére hozott döntést, hogy a két per ütközése kapcsán Kishantos képviselőinek a tárgyalás elején át kelett menniük a másik per tárgyalótermébe, így nem volt módjuk érdemben reagálni az NFA és az „új nyertesek” esetleírására.

A döntéseket Kishantos természetesen megfellebbezi. A Greenpeace pedig tovább folytatja harcát ennek a 452 hektárnyi egészséges, élő, vegyszermentes, bio művelésű nemzeti értéknek a megmentéséért.

Sajtókapcsolat:
Schmidt Hajnalka

+36 20 525 3500

Kategóriák