Mi az az NMP?

Az N-metil-pirrolidon (NMP) egy mesterséges szerves vegyület, amit oldószerként több ipari folyamatban használnak, a felhasználása különösen jelentős az akkumulátorgyártásban. Az NMP uniós korlátozás alá esik magzatkárosító hatása miatt, hiszen az oldószerrel való érintkezés károsíthatja a születendő gyermek egészségét. Emellett súlyos szemirritációt okozhat, valamint irritálhatja a bőrt és a légutakat.

A mérgező anyagok között mennyire számít veszélyesnek az NMP?

Az NMP akut toxicitása nem kiemelkedően jelentős, irritáló hatása súlyos lehet, ami leginkább az NMP-vel dolgozókat érinti, ha nincs megfelelő védőfelszerelésük. Mivel károsíthatja a születendő gyermeket, ezért az oldószernek való hosszú távú kitettség feltétlenül kerülendő.

Hogyan hat ez a szennyezés a helyi lakosokra és a gyárban dolgozókra?

Ha az NMP-oldószer kikerül a környezetbe, egyaránt okozhat rövid ideig tartó légszennyezést, ám a talajvízbe jutva hosszabb távon is megmaradhat. Az NMP az emberi szervezetbe kerülve károsíthatja a születendő gyermekek egészségét, ezért a vegyületet az EU-ban csak külön engedéllyel lehet használni. A februárban kimért szennyezés önmagában nem jelent veszélyt a dolgozókra és a lakosokra, csak abban az esetben jelenthet kockázatot, amennyiben hosszasan érintkeztek a csőtörés során kifolyó vízzel. Amennyiben ilyen típusú szennyezések rendszeresen érik a talajt és a talajvizet, az fokozott kockázatot jelent, különösen ha megjelenik fogyasztásra szánt kútvízben. Az nem ismert, hogy eddig összesen hány esetben történt hasonló szennyezés. 

Hogyan hathat az NMP a születendő gyermekre?

Az NMP hatása lehet, hogy alacsony születési súly miatt a gyermek nem nő gyorsan, és kognitív, viselkedési és neurológiai problémák alakulhatnak ki. Felnőttként az érintettek nagyobb valószínűséggel kerülnek rossz egészségi állapotba, és szenvednek metabolikus szindrómában, szívbetegségben és cukorbetegségben. Az NMP lehetséges hatásairól további információk elérhetőek ezen a linken.

Mit tudnak tenni a helyi lakosok?

Az elmúlt időszakban több NMP-szennyezés is ismertté vált: Gödön a levegőbe több mint 80 tonna NMP került kibocsátásra, a veszélyes oldószert a gödi kutak vizében is megtalálták. A NMP-nek való folyamatos kitettségnek lehetnek kockázatai. A cégek szabályoktól eltérő működésének, a káros szennyezés kijutásának megakadályozása az állam, helyben a hatóságok kötelezettsége. Ha a hatóságok nem végzik el ezt a feladatukat, a lakosok, civil szervezetek a tiltakozáson túl jogi lépésekkel, feljelentésekkel, fellebbezésekkel, perekkel próbálkozhatnak.

Mennyi a 200 mikrogramm per liter? Ez sok vagy kevés?

A természetben nem létezik ez az anyag, azaz 0 a koncentrációja. A környezetbe kijutva 200 mikrogramm literenként jelentős szennyezettség. Vizekre (sem felszíni, sem talajvízre) jelenleg nincs megadva határérték NMP-re, valószínűsíthetően azért, mert korábban nem volt elterjedt a használata. A talajvízbe jutó NMP-szennyezés hosszú távon megmaradhat. Semmiképp nem elfogadható, ha a lakosok kútvizébe NMP kerül.

Milyen hatóság feladata lenne fellépni az ehhez hasonló szennyezésekkel szemben?

A Katasztrófavédelem, a Vízügyi Igazgatóságok, a Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztálya, a Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztálya felelősek azért, hogy fellépjenek a szennyezésekkel szemben.

Miért nem akkreditált teszteket végzett a labor?

A labor a hazai NMP-re vonatkozó akkreditációja szennyvíz vizsgálat esetén csak 1000 mikrogramm/liter kimutathatósági határra vonatkozik. Alacsonyabb kimutathatósági határon is tud eredményt adni a Eurofins Kft, ám ez a vizsgálat nem akkreditált. Ez az eredmény azonban szakmai, tudományos szempontból ugyanolyan pontos, és bizonyítja az NMP jelenlétét a szennyvízben.

Tervezi-e vizsgálni más mérgező anyag jelenlétét is Gödön a Greenpeace?

Abban az esetben végzünk további méréseket, ha eddig új, nem ismert szabálytalanságot tudunk ezzel feltárni.

Mit tesz az ügy érdekében a Greenpeace?

Helyi civil szervezetekkel együttműködve méréseket végzünk, a sajtóban kommunikáljuk az eredményeket, valamint bejelentéseket teszünk és adatkérést végzünk a hatóságok felé. Végső esetben bírósághoz fordulunk, feljelentéseket teszünk.