– helyi bioélelmiszerek az óvodékban, iskolákban.

A Greenpeace Magyarország Egyesület már több mint hat éve dolgozik az ökogazdálkodás elterjesztésén. Munkájában az a meggyőződés vezeti, hogy ez a típusú mezőgazdaság megoldást jelent a környezeti, a szociális és a gazdasági válságra. Kulcsszerepe van a földi élet megmentésében, a vidék életben tartásában. Ezért az emberiség elemi érdeke, hogy a nagyüzemi mezőgazdaságot a természettel
harmóniában működő és az emberiség számára egészséges élelmiszert termelő ökogazdálkodás váltsa fel. Több nemzetközi tanulmány, például a FAO elemzései bizonyítják, hogy így több és jobb minőségű élelmiszert tudnánk előállítani, amellyel etethető lenne akár 10-12 milliárd ember is.

A jelenlegi élelmezési rendszerünk az összeomlás szélén áll, és a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 50%-áért felelős. Tönkretette a vadon élő élővilágot, felélte a talajból a tápanyagokat, vegyszerekkel szennyezte el vizeinket. Megsemmisítette a termesztett növények fantasztikus sokféleségét, holott ez a sokféleség tette lehetővé az emberi közösségek és társadalmak gyarapodását évezredeken
át. Emellett az élelmiszereinkben lévő vegyszermaradványoknak – mára már bizonyítottan – súlyos egészségkárosító hatásai vannak.

Gyermekeink a leginkább veszélyeztetettek. Az Európai Parlament 2016-ban megjelent tudományos jelentése is bizonyította, hogy az élelmiszereinkben meglévő rovarölőszer-maradványok mérhető IQ-csökkenést okoznak gyermekeinkben. A növényvédő szerek egyre elterjedtebb használatának jelentős szerepe van a figyelemzavaros hiperaktivitás – mely Magyarországon szinte minden harmadik-negyedik gyermeket érint –, az élelmiszer-allergiák, az asztma és egyéb betegségek kialakulásában is.

Ezért indítottuk el „Menzaforradalom” programunkat, melynek célja a bioalapanyagok használatának növelése, ezzel az óvodai és iskolai közétkeztetés egészségesebbé tétele. A kormány által elfogadott cselekvési terv szerint 2020 decemberéig 30%-ra kell növelni a bioalapanyagok arányát az óvodákban, iskolákban és egyéb szociális intézményekben. Ezt szorgalmazza a Greenpeace programja is.

Jelen kiadványunkkal az önkormányzatokat szeretnénk segíteni abban, hogy ezt a tervet saját erejükből megvalósíthassák. Évek óta jól működő, helyiek által felépített francia, továbbá egy hazai példát mutatunk be – reményeink szerint kellő részletességgel ahhoz, hogy el lehessen kezdeni a megvalósítást.

Mint majd látni fogják, 3-4 elkötelezett ember kell hozzá és az, hogy együtt leüljenek közösen kitalálni: az adott térségben, körülmények között hogyan építhető fel az az élelmezési rendszer, amellyel nemcsak gyermekeink egészséges fejlődését segítjük, hanem a helyi gazdálkodókat és az élővilág megóvását is. A Greenpeace minden rendelkezésére álló eszközzel szeretné ezt a folyamatot támogatni, és ezúton is felajánlja segítségét.

Tegyük egészségesebbé a közétkeztetést! – a teljes kiadvány letöltése