Munkánkról

Milyen témákkal foglalkozik Magyarországon a Greenpeace?

Dolgozunk a fenntartható, egészséges, vegyszermentes ökológiai mezőgazdaság elterjedéséért; a tiszta, biztonságos megújuló energiaforrások népszerűsítéséért; a veszélyes vegyi anyagok kivezetéséért és az elhagyatott veszélyeshulladék-tárolók felszámolásáért; a környezetre és egészségre ártalmas egyszer használatos műanyagok kivezetéséért, valamint természeti kincseink megóvásáért.

Milyen eredményeket ért el a Greenpeace Magyarország az utóbbi években?

Feltérképeztük és bemutattuk hazánk legszennyezettebb területeit. Nyomásgyakorlásunk hatására a magyar kormány több elfeledett, szivárgó „méregtelep” felszámolásáról is intézkedett az elmúlt években. A volt Budapesti Vegyiművek (BVM) telepe kapcsán ez mintegy 10-15 ezer környékbeli lakos életminőségében jelenthet javulást; a Kiskunhalasról elszállított több mint 1000 tonna veszélyes hulladék pedig nem veszélyezteti tovább a környéken élők egészségét.

Vizsgálatokkal bizonyítottuk be, mennyire káros az emberi egészségre és a környezetre a nagyipari, vegyszeres mezőgazdaság. Emberek ezreihez jutottunk el az igazi alternatívát nyújtó ökológiai gazdálkodást bemutató kiadványainkkal. Kishantostól Nagyhódosig számos képzést tartottunk az ökológiai termesztés iránt érdeklődő gazdáknak, egyetemi tangazdaságoknak és önkormányzatoknak. Az elmúlt évek során sokat tettünk azért, hogy Magyarország GMO-mentes maradjon.

A tiszta, klímabarát megújulók népszerűsítésén felül minden eszközzel fellépünk azért, hogy a kormány, a vállalatok és a pénzügyi szektor érdemben reagáljanak az egyre súlyosbodó éghajlati és ökológiai válságra. A kormányok számára javaslatcsomagokat készítettünk az energiafelhasználás és a kibocsátások csökkentéséről, és konkrét ügyekben is fellépünk. Így tettünk 2021-ben is, amikor a MOL szénhidrogén-kitermelő kutat tervezett fúrni az Őrségi Nemzeti Park területén, és kampányt indítottunk: a 111 civil szervezettel közös felszólító nyilatkozat, a MOL székházánál tartott demonstráció, illetve, hogy részt vettünk az engedélyezési folyamatban, sikerrel járt, és a MOL visszavonta fúrási terveit az Őrségi Nemzeti Parkban.

Rekordméretű petíciónk hatására törvény született a hazai műanyagszennyezés felszámolásáért. A 2021 júliusában életbe lépő magyar műanyagtörvény számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot betilt. A törvény az uniós előírásokat túlteljesítve kiterjed a műanyag zacskókra is: részben tiltja, illetve szigorúan adóztatja azokat. A műanyag zacskók betiltásáért indított petíciónkat mintegy 250 ezren írták alá, ezzel Magyarország eddigi legnagyobb online környezetvédelmi petíciójává vált.

Tudj meg többet hazai sikereinkről!

Hogyan biztosítja a Greenpeace, hogy munkája tudományosan megalapozott legyen?

Kampányaink szakmai hitelességét évtizedes tapasztalattal rendelkező, szakértő munkatársaink garantálják. Hazai kampányfelelőseink között van vegyész, környezetmérnök, illetve biológus is.

A Greenpeace saját tudományos részleggel (Science Unit) is rendelkezik, amelynek az egyesült királyságbeli Exeteri Egyetem ad helyet. A nemzetközi szervezet továbbá neves kutatólaboratóriumokkal és egyetemekkel dolgozik együtt – egyike ezeknek például a Német Légi- és Űrközlekedési Központ (DLR).

Munkánkat mindig az elérhető legfrissebb tudományos eredményekre alapozzuk, legyen szó mezőgazdaságról, energetikáról, a sarkvidékekről vagy bármilyen más témáról.

Milyen szakmai bizottságok, szervezetek munkájában vesz részt a Greenpeace Magyarország?

Munkatársaink számos hazai és nemzetközi szakmai bizottság és társaság munkájában vesznek részt, különböző konferenciákon tartanak előadásokat, egyetemeken oktatnak. Rendszeresen előadnak a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságában és az Országos Környezetvédelmi Tanácsban.

Simon Gergely vegyianyag-szakértőnk tagja az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak és a Magyar Ökotoxikológiai Társaságnak. Rendszeresen tart előadásokat, többek között az évente megrendezett Ökotoxikológiai Konferencián és különböző egyetemeken, szakmai konferenciákon.

Dr. Rodics Katalin biodiverzitáskampány-felelősünk címzetes egyetemi docensként oktat a Soproni Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

A Greenpeace Magyarország emellett tagja az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (ASZÖT) és birtokosa az Etikus Adománygyűjtő Szervezet tanúsítványnak.

Kebiche Nabila adományszervezési vezetőnk  képzéseket tart a Nonprofit Információs és Oktató Központnak (NIOK) és a velük együttműködő további civil szervezeteknek.

Milyen más szervezetekkel működik együtt a Greenpeace Magyarország?

A Greenpeace Magyarország rendszeresen együttműködik számos szakmai és civil szervezettel, valamint a helyi lakossággal.

Hazánk szennyezett területeinek felszámolásáért folyó kampányunkban együttműködünk a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettessel, a helyi lakosokkal, valamint a helyi és regionális egyesületekkel. Kiskunhalason, Gyömrőn és a Budapesti Vegyiművek esetében a lakossággal együtt tártuk fel a veszélyes és mérgező hulladéktelepeket és követeltük azok megtisztítását.

Agrárkampányunkban sok településnek nyújtunk támogatást, hogy az ország minél több részén teret kaphasson az ökológiai gazdálkodás. Ennek érdekében együttműködünk Hernádszentandrással (Bioszentandrás), önkormányzatokat mentorálunk (Nagyhódos, Kishódos, Méhtelek), valamint egyházi és önkormányzati szervezeteknek segítünk az egészséges és fenntartható élelmiszer-termesztésre való átállásban.

Hogyan segíthetem a Greenpeace munkáját?

Nagyon sokan támogatnak minket rendszeresen, havi 1500-2000 forinttal, ami nagyban segít minket munkánk hosszú távú tervezésében. Ám az egyszeri adományokat is nagy hálával fogadjuk. Politikai és pénzügyi függetlenségünket ezeknek a támogatásoknak köszönhetjük.

A legegyszerűbben online támogathatsz minket, de banki átutalást is választhatsz. A részleteket lásd itt!

Továbbá személyijövedelem-adód 1%-át is felajánlhatod számunkra. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Természetesen más módon is segítheted a Greenpeace Magyarországot. Munkánk nem lenne lehetséges anélkül a több száz önkéntesünk nélkül, akik legdrágább erőforrásukkal, a szabadidejükkel járulnak hozzá sikereinkhez. Önkéntesünkként számos tevékenységünkben részt tudsz venni, attól függően, mi érdekel és mikor, mennyi időd van. Ha szeretnél többet megtudni, vagy jelentkeznél aktivistának, kattints ide!

Munkánkat emellett figyelemmel követheted hírleveleinken keresztül és Facebook-oldalunkon is. Köszönjük, ha segítesz terjeszteni a híreinket!

Szervezetünkről

Milyen szervezet a Greenpeace Magyarország?

A Greenpeace Magyarország Egyesület 2002 óta működik. Pénzügyileg és politikailag független, nonprofit, közhasznú környezetvédő szervezet, közel 8 ezer rendszeres magyar támogatóval és több százezres online követői bázissal. Természeti környezetünk és mindannyiunk egészségének védelméért dolgozunk, hogy hazánk egy tisztább, élhetőbb ország legyen.

Jelenleg több mint 55 országban van Greenpeace-iroda a világon, a Greenpeace Magyarország ezek egyike. A közép- és kelet-európai régió (CEE) részeként működünk 7 másik országgal együtt (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia). Közös a nevünk, a célunk és az értékeink: kitartóan, látványosan, bátran és mindig erőszakmentesen hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra – és azok megoldásaira. Aktívan cselekszünk a pozitív változásokért, egy élhető és békés jövő érdekében.

Kik és hányan dolgoznak a Greenpeace Magyarországnál?

A Greenpeace Magyarországnak összesen 30 jelenleg aktív alkalmazottja van. 23 fő dolgozik kizárólag magyarországi ügyeken, 7 munkatársunk pedig a magyar ügyek mellett a közép- és kelet-európai régió feladatait is végzi.

Irodánk munkája emellett elképzelhetetlen lenne több száz aktivistánk nélkül. Ők önkéntesen, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejüket áldozva járulnak hozzá küzdelmeinkhez és sikereinkhez.

Kik a Greenpeace-aktivisták? Hogyan lehet csatlakozni?

A Greenpeace-aktivisták sokszínű, befogadó, barátságos társaság minden korosztályból, akiket összeköt a közös cél: önkéntesen és aktívan tenni egy élhetőbb, egészségesebb Magyarországért és világért.

Munkánk elképzelhetetlen lenne több mint ezer önkéntesünk nélkül. Közülük több százan rendszeresen segítik a munkánkat, évente több mint 10 000 munkaórával járulnak hozzá sikereinkhez, eredményeinkhez. Vannak, akik rendszeresen csatlakoznak hazai és nemzetközi kampánymunkánkhoz, vannak, akik iskolai közösségi szolgálathoz kötődően tartanak foglalkozásokat oktatási intézményekben, megint mások eseti jelleggel segítenek be saját szakterületükön (fotózás, fordítás, stb).

Csatlakozz hozzánk most!

Pénzügyeinkről

Amennyiben pénzügyeinkkel vagy az adományozással kapcsolatban lennének kérdéseid, keresd fel az Átláthatóság-oldalt!