Munkánkról

Milyen témákkal foglalkozik Magyarországon a Greenpeace?

Dolgozunk a fenntartható, egészséges, vegyszermentes ökológiai mezőgazdaság elterjedéséért; a tiszta, biztonságos megújuló energiaforrások népszerűsítéséért; a veszélyes vegyi anyagok kivezetéséért és az elhagyatott veszélyeshulladék-tárolók felszámolásáért; a környezetre és egészségre ártalmas egyszer használatos műanyagok kivezetéséért, valamint az élhető városokért.

Milyen eredményeket ért el a Greenpeace Magyarország az utóbbi években?

Feltérképeztük és bemutattuk hazánk legszennyezettebb területeit. Nyomásgyakorlásunk hatására a magyar kormány két elfeledett, szivárgó „méregtelep” felszámolásáról is intézkedett az elmúlt években. A volt Budapesti Vegyiművek (BVM) telepe kapcsán ez mintegy 10-15 ezer környékbeli lakos életminőségében jelenthet javulást; a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságából elszállított több mint 2000 tonna veszélyes hulladék pedig az élővilágot nem veszélyezteti tovább.

Vizsgálatokkal bizonyítottuk be, mennyire káros az emberi egészségre és a környezetre a nagyipari, vegyszeres mezőgazdaság. Emberek ezreihez jutottunk el az igazi alternatívát nyújtó ökológiai gazdálkodást bemutató kiadványainkkal. Kishantostól Nagyhódosig számos képzést tartottunk az ökológiai termesztés iránt érdeklődő gazdáknak, egyetemi tangazdaságoknak és önkormányzatoknak. Az elmúlt tíz év során sokat tettünk azért, hogy Magyarország GMO-mentes maradjon.

A tisztább levegő, a klímavédelem és az élhető városok érdekében urbanistákkal, tájépítészekkel és városfejlesztőkkel közösen 2016-ban kiáltványt adtunk ki a városi fák és zöldterületek védelméért. Azóta országszerte több önkormányzat is konkrét lépésekbe kezdett a kiáltványnak megfelelően.
Több országjáró túrán népszerűsítettük a megújuló energiaforrásokat, valamint egy olyan javaslatcsomagot küldtünk a kormánynak, mely lehetővé tenné, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljanak ezek a tiszta, biztonságos és egyre olcsóbb megújulóenergia-termelési módok. Így egész Magyarország egyre függetlenebbé válhatna a szennyező fosszilis és a veszélyes nukleáris energiaforrásoktól. Ez vezetne továbbá valódi energiafüggetlenséghez is, mert ezzel nem lenne szükség az energia előállításához szükséges nyersanyag (pl. urán) vagy energiahordozó (pl. gáz) külföldi importjára.

Tudj meg többet hazai sikereinkről!

Hogyan biztosítja a Greenpeace, hogy munkája tudományosan megalapozott legyen?

Kampányaink szakmai hitelességét évtizedes tapasztalattal rendelkező, szakértő munkatársaink garantálják. Hazai kampányfelelőseink között van vegyészmérnök, környezetmérnök, illetve biológus is.

A Greenpeace saját tudományos részleggel (Science Unit) is rendelkezik, amelynek az egyesült királyságbeli Exeteri Egyetem ad helyet. A nemzetközi szervezet továbbá neves kutatólaboratóriumokkal és egyetemekkel dolgozik együtt – egyike ezeknek például a Német Légi- és Űrközlekedési Központ (DLR).

Munkánkat mindig az elérhető legfrissebb tudományos eredményekre alapozzuk, legyen szó mezőgazdaságról, energetikáról, a sarkvidékekről vagy bármilyen más témáról.

Milyen szakmai bizottságok, szervezetek munkájában vesz részt a Greenpeace Magyarország?

Munkatársaink számos hazai és nemzetközi szakmai bizottság és társaság munkájában vesznek részt, különböző konferenciákon tartanak előadásokat, egyetemeken oktatnak. Rendszeresen előadnak a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságában és az Országos Környezetvédelmi Tanácsban.

Simon Gergely regionális vegyianyag-szakértőnk tagja az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak. Alelnöke a Magyar Ökotoxikológiai Társaságnak, valamint a Pesticide Action Network Europe elnökségi tagja. Rendszeresen tart előadásokat, többek között az évente megrendezett Ökotoxikológiai Konferencián, méhészeti rendezvényeken és különböző egyetemeken, szakmai konferenciákon.

Dr. Rodics Katalin agrárkampány-felelősünk címzetes egyetemi docensként oktat a Soproni Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

A Greenpeace Magyarország emellett tagja az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályzó Testületének (ASZÖT) és birtokosa az Etikus Adománygyűjtő Szervezet tanúsítványnak. Tagja továbbá a Magyar Civilszervezetek (MACI) közösségének.

Kebiche Nabila adományszervezési vezetőnk rendszeres előadó az Adjukössze-konferencián, valamint képzéseket tart a Nonprofit Információs és Oktató Központnak (NIOK) és a velük együttműködő további civil szervezeteknek.

Milyen más szervezetekkel működik együtt a Greenpeace Magyarország?

A Greenpeace Magyarország rendszeresen együttműködik számos szakmai és civil szervezettel, valamint a helyi lakossággal.

A szabadkereskedelmi egyezmények kapcsán például rendszeresen együtt dolgozunk a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Védegylet Egyesülettel.

Hazánk szennyezett területeinek felszámolásáért folyó kampányunkban együttműködünk a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettessel, a helyi lakosokkal, valamint a helyi és regionális egyesületekkel. Kiskunhalason, Gyömrőn és a Budapesti Vegyiművek esetében a lakossággal együtt tártuk fel a veszélyes és mérgező hulladéktelepeket és követeltük azok megtisztítását.

Agrárkampányunkban sok településnek nyújtunk támogatást, hogy az ország minél több részén teret kaphasson az ökológiai gazdálkodás. Ennek érdekében együttműködünk Hernádszentandrással (Bioszentandrás),önkormányzatokat mentorálunk (Nagyhódos, Kishódos, Méhtelek), valamint egyházi és önkormányzati szervezeteknek segítünk az egészséges és fenntartható élelmiszer-termesztésre való átállásban.

Hogyan segíthetem a Greenpeace munkáját?

Nagyon sokan támogatnak minket rendszeresen, havi 1500-2000 forinttal, ami nagyban segít minket munkánk hosszú távú tervezésében. Ám az egyszeri adományokat is nagy hálával fogadjuk. Politikai és pénzügyi függetlenségünket ezeknek a támogatásoknak köszönhetjük.

A legegyszerűbben online támogathatsz minket, de banki átutalást is választhatsz. A részleteket lásd itt!

Továbbá személyijövedelem-adód 1%-át is felajánlhatod számunkra. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Természetesen más módon is segítheted a Greenpeace Magyarországot. Munkánk nem lenne lehetséges anélkül a több száz önkéntesünk nélkül, akik legdrágább erőforrásukkal, a szabadidejükkel járulnak hozzá sikereinkhez. Önkéntesünkként számos tevékenységünkben részt tudsz venni, attól függően, mi érdekel és mikor, mennyi időd van. Ha szeretnél többet megtudni, vagy jelentkeznél aktivistának, kattints ide!

Munkánkat emellett figyelemmel követheted hírleveleinken keresztül és Facebook-oldalunkon is. Köszönjük, ha segítesz terjeszteni a híreinket!

Szervezetünkről

Milyen szervezet a Greenpeace Magyarország?

A Greenpeace Magyarország Egyesület 2002 óta működik. Pénzügyileg és politikailag független, nonprofit, közhasznú környezetvédő szervezet, közel 8 ezer magyar támogatóval és százezres online követői bázissal. Természeti környezetünk és mindannyiunk egészségének védelméért dolgozunk, hogy hazánk egy tisztább, élhetőbb ország legyen.

Jelenleg több mint 55 országban van Greenpeace-iroda a világon, a Greenpeace Magyarország ezek egyike. A közép- és kelet-európai régió (CEE) részeként működünk 7 másik országgal együtt (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia). Közös a nevünk, a célunk és az értékeink: kitartóan, látványosan, bátran és mindig erőszakmentesen hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra – és azok megoldásaira. Aktívan cselekszünk a pozitív változásokért, egy élhető és békés jövő érdekében.

Kik és hányan dolgoznak a Greenpeace Magyarországnál?

A Greenpeace Magyarországnak összesen 21 jelenleg aktív alkalmazottja van. 17 fő dolgozik kizárólag magyarországi ügyeken, 4 munkatársunk pedig a magyar ügyek mellett a közép- és kelet-európai régió feladatait is végzi.

Irodánk munkája emellett elképzelhetetlen lenne több száz aktivistánk nélkül. Ők önkéntesen, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejüket áldozva járulnak hozzá küzdelmeinkhez és sikereinkhez.

Kik a Greenpeace-aktivisták? Hogyan lehet csatlakozni?

A Greenpeace-aktivisták sokszínű, befogadó, barátságos társaság minden korosztályból, akiket összeköt a közös cél: önkéntesen és aktívan tenni egy élhetőbb, egészségesebb Magyarországért és világért.

Munkánk elképzelhetetlen lenne több mint ezer önkéntesünk nélkül. Közülük több százan rendszeresen segítik a munkánkat, évente több mint 10 000 munkaórával járulnak hozzá sikereinkhez, eredményeinkhez. Vannak, akik rendszeresen csatlakoznak hazai és nemzetközi kampánymunkánkhoz, vannak, akik iskolai közösségi szolgálathoz kötődően tartanak foglalkozásokat oktatási intézményekben, megint mások eseti jelleggel segítenek be saját szakterületükön (fotózás, fordítás, stb).

Csatlakozz hozzánk most!

Vonatkozik-e a Greenpeace Magyarország Egyesületre a 2017. évi LXXVI. törvény?

A törvény értelmében a Greenpeace Magyarország Egyesületnek is „külföldről támogatott szervezetként” kell regisztrálnia magát. A kötelezettségnek eleget tettünk, ami nem jelenti azt, hogy belenyugszunk az ezzel járó megkülönböztetésbe. Továbbra is elutasítjuk a törvény szellemiségét. Minden jogi eszközzel küzdünk ellene, és kiállunk azok mellett a civil szervezetek mellett, akiket hátrányosan érint a törvény.

A nemzetközi szintű környezetvédelmi munkára most különösen nagy szükség van. A klímakatasztrófával – melynek itthon és az egész világon vannak és lesznek következményei – az emberiség ugyanis az egyik legnagyobb kihívásához érkezett. Ezért minden erőnket latba vetve folytatjuk a küzdelmet egy olyan globális összefogásért, amely tettekre tudja fordítani a párizsi klímaegyezmény vállalásait. Büszkék vagyunk arra, hogy ehhez magyar Greenpeace-ként mi is hozzá tudunk járulni munkánkkal, hazai és nemzetközi szakértőinkkel, önkénteseinkkel, itthoni és külföldi magánszemélyek adományainak felhasználásával.

A Greenpeace Magyarország Egyesület külföldről és belföldről támogatott szervezet. Hiszen a Föld védelme nem ismer határokat.

Pénzügyeinkről

Amennyiben pénzügyeinkkel vagy az adományozással kapcsolatban lennének kérdéseid, keresd fel az Átláthatóság-oldalt!