גילה, תחשבי בגדול!

הלחץ שלכם משפיע

בימים אלה, השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל צריכה להכריע: האם להרחיב את חוק הפיקדון למיכלי משקה גדולים.

חוק הפיקדון על בקבוקי המשקה הגדולים יוביל להגדלה של יעדי האיסוף מפחות מ-50% לקרוב ל-80% ממיכלי המשקים הגדולים. מדובר במיחזור של מאות מליוני בקבוקי פלסטיק בשנה ובהפחתה משמעותית בזיהום המרחב הציבורי, החופים והים, ולבסוף פוגעים גם בבריאות האדם. בשל היתרונות הברורים, ישנה תמיכה ציבורית רחבה בנושא כשהמתנגדים היחידים לכך אלו הם יצרני המשקאות  ותאגיד המיחזור אל״ה העובד בשירות בעלי ההון. לשרה גמליאל יש את היכולת לתקן עוול היסטורי ולעשות צעד ראשון חשוב והכרחי על מנת לצמצם זיהום הפלסטיק החד פעמי הנורא בישראל.

עקרון המזהם ישלם

האינטרס של הציבור הישראלי הוא בהחלת חוק הפיקדון על הבקבוקים הגדולים: המהלך יפחית את הזיהום מפלסטיק, האיסוף הישיר יפחית את נפח הפסולת עליה משלמים דרך המיסוי העירוני, מאמצי האיסוף יסייעו בהשלמת פרנסה לאלפי אנשים שבעת הנוכחי זקוקים לזה יותר מתמיד.

לפי הדיווחים, ברוב חוצפתם יצרני המשקאות הקלים ובראשם קוקה קולה ותאגיד המיחזור שבשליטם אל״ה מפעילים לחץ כבד על השרה שלא לשנות את החוק שיוביל לכך שיצרני המשקאות יישאו באחריות של הזיהום לו הן גורמות. האינטרס של התאגידים ברור: הם בסופו של דבר אלה שצריכים לממן את הפקדון כחלק ממדיניות של אחראיות תאגידית מורחבת.השרה הגמליאל, זה עת מבחן, האם את כאן לשרת את הציבור, או את תאגידי המשקאות?

רוצים לעזור להגביר את הלחץ על המשרד להגנת הסביבה? הוספנו אפשרות חדשה לאחר חתימה על העצומה לכתיבת פוסט לשרה. הפיצו את העצומה!

התאגיד המזהם שברון בדרך לישראל: הכל צפוי והרשות נתונה

באופן ״מפתיע״ מועצת הנפט אישרה את כניסת שברון לישראל. לפני ראש השנה אנחנו רוצים להאמין שהרשות נתונה. לבחור בין הטוב לרע, בין החיים למוות.

אבל לפני ראש השנה מועצת הנפט מזכירה לנו את ההיבט השני: הכל צפוי.

שברון היא חברה מנוסה בניהול סיכונים שהגיע למועצת הנפט בביטחון רב. נושא זה כבר כנראה טופל עוד בטרם חתמו על מיזוג בארה"ב.

שברון באים לממש את תוכנית שטייניץ ואת חזון נתניהו: ישראל כמעצמת גז ונפט בים התיכון, מחליפה את רוסיה לאספקת גז לאירופה.
שברון היא חברה שאחראית לבדה ללמעלה מ-3% מפליטות גזי החממה בעולם ומתכחשת למציאות של משבר האקלים. היא אפילו לא מנסה להסתיר את כוונותיה. כניסתה הצפויה של שברון לישראל מעוררת מועקה ודאגה רבה במיוחד גם לאור התפקיד של החברה שצפויה להשפיע על יחסי ישראל ארה"ב.

מנהל גרינפיס בוועדת הפנים להגנת הסביבה של הכנסת

🧐 השבוע התקיים דיון חשוב במיוחד ותקדימי בהובלת מיקי חיימוביץ' – Miki Haimovich וצלול | Zalul Environmental Association בוועדת הפנים להגנת הסביבה של הכנסת בנוגע לכניסת ענקית האנרגיה שברון לישראל. למרבה הצער לא יצאנו מעודדים ממנו במיוחד.כך למשל נחשף שגובה הערבויות של שברון כדי להיכנס לשוק הישראלי יעמוד על 100 מליון דולר. כדי להבין במה מדובר, החברה נקנסה באקוודור בגובה של 9 מיליארד דולר…. ונחשו מה, היא גם לא שילמה אותם.במסגרת הדיון הזהרנו מפני מספר דברים לקראת כניסת ענקית הנפט והגז לישראל. 1️⃣ יש חשש מהפגיעה ברגולציה הבעייתית גם ככה של אסדות הגז בשל ההשקעות האדירות של שברון בכל העולם בהסרת רגולציה2️⃣ כניסת שברון צפויה לפגוע בשומרי הסף של הדמוקרטיה הישראלית ותחזק את שלטון התאגידים;3️⃣ כניסת שברון תעכב באופן משמעותי את המעבר של אירופה לאנרגיה מתחדשת ואת המאבק הבינלאומי נגד משבר האקלים בשל שאיפותיה להרחיב את פעילויות חיפוש הנפט והגז באגן המזרח התיכון.מוזמנים לצפות בדבריו המלאים של מנהל גרינפיס ישראל, ד״ר יונתן אייקנבאום מתוך הוועדה.במקום להעניק דריסת רגל לתאגידים מזהמים, הגיע העת לתכנית חירום אקלימית >>> https://act.gp/vclimate

Posted by ‎Greenpeace Israel – גרינפיס ישראל‎ on Wednesday, September 9, 2020

שנת 2020 בדרך להיות גרועה במיוחד עבור האמזונס

Greenpeace activists replace the sign at the entrance to the European Commission headquarters in Brussels with a sign reading: European Complicity in Amazon destruction PHOTO JOHANNA DE TESSIERES FOR GREENPEACE

נתונים רשמיים שפורסמו במהלך סוף השבוע מלמדים על כך ששנת 2020 צפויה להיות גרועה במיוחד באמזונס מחודש ינואר עד אוגוסט השנה שטח של 6,099 קמ״ר נחרב ביער הגשם הגדול בעולם, כשליש משטחה של מדינת ישראל כבר נשרף והשנה עוד לא נגמרה. חודש ספטמבר התחיל רע גם כן באמזונס עם עלייה של 85% בכמות השריפות מהתקופה המקבילה אשתקד. גם הפנטנאל, אחיו הקטן של האמזונס בוער בהיקפים חריגים. השריפות באמזונס הן לא טבעיות אלא תוצאה של הצתות של חקלאים וחוואים המעוניינים בהרס היער על מנת להגדיל את שטחיהם ולגדל בקר וסחורות נוספות. 

העולם בוער ומשרד החקלאות מתפאר בהגדלת יבוא הבקר 

במקביל לאש הבוערת באמזונס, פירסם השבוע  משרד החקלאת נתונים עדכניים בנוגע לצריכת הבשר של הישראלים. על פי הפרסום, הישראלי הממוצע צורך בשנה כ-18.1 ק"ג בשר בקר, מה שמציב אותו מקום הרביעי בקרב מדינות ה-OECD, כשסה״כ בשנת 2019 הישראלים צרכו כ-164,000 טונות בשר, כש-86% מהכמות הזו היא בשר מיובא, רובו מדרום אמריקה.

משרד החקלאות מתפאר בכך ש"בשנים האחרונות, נערכו שתי רפורמות לטובת הגדלת היקפי היבוא של בשר שחוט לישראל. האחת, פתיחת ייבוא בשר טרי ומצונן ממדינות נוספות באירופה לישראל, כדוגמת פולין ואירלנד. הרפורמה השנייה היא הארכת חיי המדף של הבשר הטרי המצונן המאפשר ייבוא ממדינות רחוקות."
אבל יש צד שני למטבע הזה: אותן "מדינות רחוקות" שמהן מייבאים בשר בקירור הן בדרום אמריקה, והבקר שגדל שם הוא גורם משמעותי בהרס היערות ומחריף את משבר האקלים. הסטייק הישראלי, שמגיע ברוב המקרים מדרום אמריקה, גדל  על חורבות האמזונס הברזילאי ויער הצ'אקו הארנגטינאי.

על מנת לשמור על היערות ולהציל את האקלים, חייבים לשנות כיוון. יש להפחית בצורה משמעותית את צריכת הבשר ולעודד את צריכת המזון מן הצומח. צריכת הבקר ובשר בכלל חייבת לצנוח בעשרות אחוזים בשנים הקרובות. ישראל היא אחד השווקים המרכזיים עבור ארגנטינה (מעל 5% מהייצוא) וברזיל (קרוב ל-2% מהייוצא). צריכת הבשר בישראל, אותה משרדי הממשלה מעודדים, היא חלק מהמערכת הכלכלית החולה המעודדת חקלאים וחוואים בברזיל לקום ולשרוף את היער על מנת לפנות שטחים חדשים של מרעה ולספק את הביקוש הגדל לבקר. כך בדיוק הצריכה הישראלית קשורה להרס של עשרות קילומטרים רבועים של יער מדי שנה.

משרד החקלאות והעומד בראשו, השר אלון שוסטר, צריכים להוביל מהלך אחראי למען עתיד כדור הארץ ולהפסיק לעודד צריכת מוצרים מן החי. צעד חשוב ומשמעותי בדרך לשם הוא לאסור על כל ייבוא של בקר מחברות הקשורות להרס יערות האמזונס והצ'אקו, בראשן חברת הענק JBS הברזילאית.

Greenpeace activists are blocking one access of the Elysée Palace with a fire truck, smoke bombs and huge banners denouncing France's complicity in the destruction of the world's largest tropical forest. A year after Emmanuel Macron's strident declarations on deforestation, the Amazon is still burning. The French President has not taken any measures to combat unsustainable imports known to be key drivers of deforestation.

אם נשמור על הטבע הוא יישמור עלינו בחזרה

A Borneo langur (Trachypithecus) or lutung in local name, in Antan Kalang village, holds the hand of a villager. The consequences of land clearance for palm oil production are devastating for the wildlife in the area, including orangutans and monkeys who are dramatically threatened by the lost of their natural habitat. S 01°47'50.3" E 112°36'06.6"

האו״ם מפרסם דו״ח חמור במיוחד המציג כיצד אף מדינה בעולם לא השיגה את היעדים עליהם חתמה לפני עשור לשמירה על המגוון הביולוגי ומתייחס לשורה ארוכה של נושאים המחייבים שינוי דחוף על לשנות את מגמת הכחדת המינים בטבע. הדוח מדגיש בפנינו את הצורך בפעולה דחופה על מנת לשמור ולשקם את הטבע. למרות המצב החמור, הדו״ח חושף בפנינו שוב שתעשיות מזהמות והרסניות מפעילות לחץ רב יותר מאי פעם על מארג החיים בטבע, כתוצאה מכך אף אחד מהיעדים שהוצבו לשמירה על הטבע לא הושגו וההרס של המגוון הביולוגי הולך וגובר. הדו״ח גם מדגיש שהכישלון בהתמודדות עם מצב החירום האקלימי מחריף את המשבר בטבע.

כדור הארץ שלנו במשבר והטבע הוא בעל הברית החשוב ביותר שלנו בהגנה מפני התמוטטות אקלימית, רעב והתפרצות של מגיפות נוספות. אבל הכישלון של ממשלות לעמוד ביעדים הבינ״ל לשמירה על המגוון הביולוגי שנקבעו לפני עשור דחפו את הטבע לסף של נק׳ שבירה – אנחנו חייבים להפסיק במתכונת של עסקים כרגיל על מנת לעצור את הרס הטבע.

A network of access roads on former orang-utan habitat inside the PT Karya Makmur Abadi Estate II palm oil concession. PT KMA II is a subsidiary of the Malaysian Kuala Lumpar Kepong Berhad (KLK) group.

על ממשלות להפסיק להעדיף את שורות הרווח של תאגידים על פני רווחתם של אנשים, ולהתמודד עם האתגרים הניצב בפנינו. זה הזמן לשינוי דרמטי באופן בו אנו צורכים ומייצרים אוכל וסחורות נוספות על מנת להקל את הלחץ על עולם הטבע. זה דורש עשייה והשקעה בתקציבים ולא רק מסמכים עם הבטחות ריקות מתוכן.

אם אנחנו מעוניינים לקדם שיקום ירוק וצודק שיימגר את ההתמוטטות האקלימית, את אובדן המינים בטבע ויבטיח ביטחון תזונתי על ממשלות להגן לשמור ולשקם את הטבע ולכבד את זכויותיו של הציבור. אם נגן על הטבע הוא ייגן עלינו בחזרה.

זה לא צירוף מקרים, אלא משבר אקלים

החוף המערבי כולו בארה״ב סובל בימים אלו משריפות ענק במימדים חסרי תקדים שטרם נראו וכל זאת עוד לפני שעונת השריפות הגיעה לשיאה באזור. חום ויובש קיצוני במהלך הקיץ גרמו להחרפת השריפות ואלו הם התוצאות של משבר האקלים המתחולל.

ליבנו עם תושבי האזור שחייהם נתונים בסכנה וחשופים לזיהום אוויר קשה מאוד שעלול גם גם להחריף את ההשפעות של מגיפת הקורונה.

שטפונות ונזקים כבדים באפריקה

מדינות רבות באפריקה ובראשן סודן סובלות בימים אלו משטפונות חומרים ובסודן מדווחים שאלו ההצפות החומרות ביותר משנת 1946.

עד כה במדינה הענייה כ-100 איש לפחות נהרגו, מאות אלפים נותרו ללא קורת גג והמדינה הכריזה על שלושה חודשים של מצב חירום.

תיעוד גרינפיס מדקאר, סנגל

כלי חדש של גרינפיס יאפשר לכם לעקוב בזמן אמת אחר שריפות ברחבי העולם

מדי שנה אנו עדים לאסונות אקלים ההולכים ומחריפים מסביב לעולם, מאחורי כל כותרת כזו ישנה משפחה או קהילה שחייה השתנו לנצח. הכלי החדש ייאפשר לנו לתת עדות חיה לאותם סיפורים ולמשבר האקלים המחריף.

האור שבקצה המנהרה

אוסטרליה

בשבוע נחשפה על ידי גרינפיס בריטניה פרשה בינ״ל בעקבות פרסום מסמכים המוכיחים את המאמצים של תעשיית הנפט להתערב בהסכמי הסחר של ארה״ב עם קניה כך שיוכלו להגדיל את השימוש בפלסטיק חד פעמי במדינה.

איטליה

החשיפה שהיכתה גלים ברחבי העולם עוררה זעם ציבורי באפריקה וכתוצאה מכך ראשי המדינה הבטיחו כי ההסכם לא יכלול את קידום האינטרסים של תעשיית הנפט והפלסטיק.אם פספסתם את הדיווח בתקשורת הבינ״ל אתם מוזמנים לקרוא על כך עוד בכתבה המקיפה בגלובס.

חג שמח!

ראש השנה הוא יום ההולדת לאדם. יומיים של חשבון נפש בהם עולה השאלה: מהו תכלית האדם?

אם אנחנו פותחים את הפרקים הראשונים של ספר בראשית ומתחקים אחר סיפור בריאת האדם, אנחנו מגלים שהאדם הוא גם כובש וגם שומר, גם מנצל וגם מכיל. ראש השנה זה הזמן לשאול את עצמנו לקראת השנה החדשה: לאן אנחנו מטים את הקו? לאיזה צד? לצד המנצל או השומר?

ברור שהעולם שלנו זקוק נואשות לחמלה. לקראת השנה החדשה אנו מאחלים לנו ולכם שנמצא את כוחות היצירה והתעוזה להגדיל את השמירה והחמלה בעולם, לבלום ולעצור את מי שמקדש את הנצלנות ואת הכוחנות – כלפי הטבע וכלפי האדם – כדרך חיים.

חג שמח ושנה טובה!

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל

אני רוצה לעזור