ניצחון גדול עבור המערכות הימיות הרגישות בים הצפוני

צוללני ה״גרינפיס וויטנס״ מתעדים את סלעי הגרניט מתחת למים

בשנת 2009 הניח גרינפיס סקנדינביה יותר מ-200 בולדרים גדולים על רצפת הים, סביב שטחים מוגנים במיצר ים קטגט, בית למיני כרישים נדירים. הבולדרים הונחו במטרה להגן עליהם מפני דיג מכמורות הרסני. לאחר הנחתם בים, הגיש גרינפיס תלונה רשמית לנציבות האירופית על חוסר ההגנה על שטחי טבע מוגנים בסקנדינביה. פעילות זו הביאה לאחר 13 שנה לאיסור מוחלט על דיג מכמורות בכל השטחים השמורים, ובאיסור מוחלט על דיג בכלל, במחצית מהם! זוהי אחת מההגנות הימיות החזקות ביותר באירופה וניצחון אדיר למערכות האקולוגיות הרגישות בקטגט. בשבוע שעבר, יצאה משלחת צוללנים על גבי מפרשית המחקר "הוויטנס" כדי לאתר ולחקור את מצבם של הבולדרים בעומק הים. הצוללנים וצוות של ביולוגים ימיים מומחים מצא את אחד הסלעים ועליו שפע משגשג של צמחיית ים ובעלי חיים. 

אני רוצה לעזור

ועידת האוקיינוסים הסתיימה בכישלון בעוד המשבר הולך ומעמיק

מיצג בסיאול למען האוקיינוסים (גרינפיס דרום-קוריאה)

אנחנו מעדכנים באכזבה עמוקה כי סבב שיחות האוקיינוס של האו"ם בניו-יורק הגיע למבוי סתום וכי הדיונים הופסקו. המדינות המשתתפות לא הצליחו להגיע להסכמה על כינונה של אמנה, שתביא להגנה על 30% משטחי האוקיינוסים, ולא הראו מספיק שאפתנות או דחיפות, למרות התקדמות משמעותית שנעשתה בשיחות. ללא ועידת חירום בהמשך שנת 2022, מדינות שהתחייבו להביא להסכמה על אמנת אוקיינוסים גלובלית עוד השנה, כמו ארה"ב, לא יעמדו בהתחייבויות שלהן. המשך השיחות הושעה למועד לא ברור, בעוד שהסיכוי לעמוד ביעד ההגנה של 30% מהאוקיינוסים עד 2030, הולך וקטן. 11 מיליון קמ"ר של ים צריכים להפוך לשמורות מוגנות בכל שנה מעכשיו ועד 2030 על מנת להגיע ל-30% של שטחים מוגנים עד סוף העשור. זהו המינימום הנדרש על פי מדענים, כדי לאפשר למערכת האקולוגית באוקיינוסים להתאושש ולהתייצב. 

אם אנחנו רוצים להגיע אל היעד הזה, על אמנת אוקיינוסים לצאת לפועל כבר השנה וללא דיחוי. כל עיכוב בהגנה על המים הבינלאומיים כרוך בהרס נוסף המאיים על הפרנסה והביטחון התזונתי של מיליארדי בני אדם מסביב לעולם. בעוד שמדינות האיים באוקיינוס וקבוצת האיים הקאריביים דחפו להביא את האמנה לקו הסיום בהצלחה, מדינות הצפון הגלובלי החלו לעבוד על השגת הסכמות ופשרות רק בימים האחרונים, אז פורסם כי מאמצי השיחות על סף קריסה. רוסיה היוותה עוד מחסום משמעותי להצלחה, בשל סירובה להשתתף בשיחות האמנה עצמן ובשל ניסיונותיה להגיע לפשרה מול האיחוד האירופי ומדינות נוספות מחוץ לשיחות הרשמיות.

אני רוצה לעזור

בטאיוואן נאסר השימוש בכוסות חד פעמיות

Greenpeace Taiwan and National Cheng Kung University co-published a research report that investigates how major supermarket products contribute to the plastics footprint, and shows the benefit for supermarkets if they cut plastics. The report indicates that if supermarkets commit to reduce plastics, the amount of plastics saved outweighs the benefits brought by more than 16,000 beach cleanups. Greenpeace Taiwan also invited consumer groups and legislators to the press conference and urged the government to regulate plastics packaging especially on fruits and vegetables. 綠色和平與成功大學團隊發表共同研究,計算超市十大主力商品的塑膠包裝使用量及減塑潛力,發現只要從超市開始源頭減塑,全臺每年將可少辦上萬場淨灘活動。現場並邀請消費者保護團體、立委共同呼籲政府制定蔬果包裝減量及裸賣指引。

החל מה-1 בדצמבר ייאסר השימוש בכוסות חד-פעמיות, גם כאלה העשויות מביו-פלסטיק, ברחבי חנויות בטאיפי, בירת טאיוואן, המהווה את לבה המסחרי והתעשייתי של המדינה. לדברי המחלקה הסביבתית של העיר, המהלך נעשה בתגובה לקריאה הבינלאומית להפחית את השימוש בפלסטיק חד-פעמי ואת הפסולת הכרוכה בו. 2,206 חנויות משקאות צפויות להפסיק את השימוש בכוסות חד-פעמיות, צעד שיחסוך 76 מיליון כוסות חד פעמיות ומעל 900 טונות של פסולת פלסטיק בשנה. מהלכים אלה, המהווים חלק מהתוכנית הלאומית להפחתת פסולת פלסטיק עד 2024, לכל המאוחר, קיבלו את אישורם של מרבית העסקים בטאיפי, להם ניתנה תקופת מעבר לסיים את מלאי הכוסות שלהם ולבחון אלטרנטיבות רב-פעמיות. בנוסף, נכנס לתוקף חוק ממשלתי, המחייב מתן הנחה ללקוחות המגיעים לרכוש משקה עם כוס רב-פעמית משלהם.

אני רוצה לעזור

טריטוריות ילידיות סביב נהר המניקורה באמזונס עולות באש

בקר על חורבות האמזונס (תיעוד: גרינפיס)

רק לפני חודשיים תיעדו פעילים ומשלחת מדענים מטעם גרינפיס את הטבע העשיר ועוצר הנשימה של השטחים הילידיים שסביב נהר המניקורה שבאמזונס. המשלחת תיעדה בעלי חיים וצמחייה הייחודיים לאמזונס, וקהילות החיות על שטחיהן מזה דורות, המקיימות מסורות ומנהגים, הקשורים באופן ישיר והרמוני עם היער. מאז, פלשו גנבי אדמות אל הטריטוריות המוגנות והחלו לשרוף אותן על מנת להפוך את היער לשטחי מרעה או חקלאות. ההרס בלתי נתפס: כ-18 אלף קמ"ר כבר נשרפו כליל. בשבוע שעבר הגשנו יחד עם קואליציית ארגונים ומומחים מתחומי הבריאות, הסביבה וההגנה על בעלי החיים, עתירה לבג"ץ נגד התכנית להורדת המכסים על יבוא בשר בקר טרי ובשר מעובד, שצפויה להעלות את הביקוש לבשר הגדל על חורבות האמזונס. תעשיית המזון מן החי – ובפרט גידול פרות ועגלים לאכילה – אחראית, על פי ההערכות השמרניות ביותר, לפליטה של כ- 14.5 אחוז מסך פליטות גזי החממה בעולם.

אני רוצה לעזור

הקיץ ממשיך עם אירועי אקלים קיצוניים ברחבי העולם

מלבד הבצורת הקשה מזה מאות שנים, השוררת במספר מדינות באירופה, סין מצויה זה מעל ל-70 יום בגל החום הארוך והקשה ביותר בהיסטוריה של המדינה. בצורת, נהרות מתייבשים, הפסקות חשמל וטמפרטורות של מעל 40 מעלות, גורמים לשיבוש החיים במעצמה הכלכלית וגם להשבתת חלק ממפעליה. כשליש מתחנות החיזוי לאורך נהר היאנגצה – הנהר הארוך ביותר באסיה והשלישי באורכו בעולם – דיווחו על שיאי טמפרטורה, בעוד הרשויות מנסות להציל את היבולים ולמנוע מחסור במזון. הפסקות חשמל יזומות נועדו להתמודד עם הביקוש האדיר לחשמל, אך מקשות על תושבי הערים והכפרים להתמודד עם הטמפרטורות הגבוהות, במיוחד כאשר מפלס הנהרות יורד וקשה למצוא מפלט מהחום.

במקביל, עונת מונסונים חריגה ביותר פוקדת את פקיסטן ועשרות נהרות עלו על גדותיהם – עונת הגשמים הביאה למותם של 1,100 בני אדם לפחות, ולפציעתם של מעל ל- 1,500, מאז החלה בחודש יוני. יותר מ-33 מיליון אנשים נאלצו לעזוב את בתיהם ונגרם נזק חמור למבנים ותשתיות, בהם מיליוני בתים הרוסים. במחוזות מסוימים ירדה כמות משקעים הגבוהה ב-100-400% מהממוצע הרב שנתי, כשהיא מותירה מיליונים ללא פרנסה, מחסה, מזון או תרופות. לדברי שרת האקלים "שליש מפקיסטן נמצאת כרגע מתחת למים. זה חורג מכל גבול ומכל נורמה שראינו בעבר. מעולם לא ראינו דבר כזה". 

ב-15 באוגוסט 2021, בפאתי ירושלים, אחת מהשריפות הגדולות אי-פעם שפרצו בישראל, איימה על התושבים וחיי הפרא, בזמן שהיא כיסתה את העיר בעשן סמיך. שטח של כ-7 קמ״ר נשרף תוך פחות מ-24 שעות.

אנחנו בישראל נכנסים לגל חום ארוך וקיצוני שעשוי להימשך עד סוף השבוע הבא, עם טמפרטורות ואחוזי לחות גבוהים במיוחד. ככל שנמשיך להתמהמה, אירועי מזג אוויר קיצוני יהיו קשים והרסניים יותר ויתרחשו לעיתים תכופות יותר, גם אצלנו. אין לנו רגע לבזבז, אנחנו צריכים פעולה אקלימית עכשיו!

אני רוצה לעזור

טויוטה פועלת נגד רגולציה אקלימית בזמן שמרבית מפעליה ממוקמים באזורי סיכון

ניתוח חדש של גרינפיס מזרח-אסיה מצא כי 93% ממפעליה של יצרנית המכוניות היפנית טויוטה, ממוקמים באזורים שבהם רמת סיכון גבוהה מאירועי אקלים קיצוניים, דוגמת חום קיצוני, מחסור במים, סערות הוריקן וטייפונים. לא מדובר באיום עתידי – גל החום הארוך והקיצוני, ששרר בשבועות האחרונים בסין, הביא למחסור באנרגיה, הנובע מירידת מפלס המים בנהרות עקב בצורת, ולסגירת מפעל טויוטה בסצ'ואן לפני מספר שבועות ועל ידי כך לפגיעה במערך הייצור של החברה. ביפן, 100% ממפעלי טויוטה נמצאים במחוזות הנמצאים תחת "איום גבוה" או "דגל אדום" בשל סערות טרופיות קשות והרסניות. תוצאות התחקיר מעניינות, במיוחד נוכח העובדה שחברת טויוטה פועלת מזה שנים כנגד מדיניות ורגולציה ידידותיות לאקלים. טויוטה איטית במיוחד במעבר לרכבים נטולי פליטות ונאחזת בייצור רכבים היברידיים, שעדיין עובדים על דלקים מזהמים. המעגל האכזרי של משבר האקלים, המאיים גם על מפעליה, לא ישתנה או ייפסק, אם טויוטה תמשיך להתעלם מאזהרותיהם של משקיעיה ולקוחותיה ומדרישתם להפסיק את יצורן של מכוניות מזהמות. 

פנינו ליועצת המשפטית לממשלה בנוגע לביטול עסקת שינוע הנפט של קצא"א

מסוף הנפט באילת. תיעוד: ד״ר אבישי טייכר

חד עם ארגוני סביבה ופעילים באילת ובערבה, הפועלים לביטול עסקת שינוע הנפט של קצא"א, פנינו אל היועצת המשפטית לממשלה בבקשה להוציא התייחסות פומבית, שתתמוך בסמכותו החוקית של המשרד להגנת הסביבה להגביל את היקף הפעילות של חברות פרטיות, ציבוריות וממשלתיות, אשר לפעילותן יש פוטנציאל הרסני לטבע, או לבריאות הציבור. באופן ממוקד, אנו מבקשים כי היועצת תביע את תמיכתה בהחלטת המשרד להגנת הסביבה, בראשותן של השרה זנדברג והמנכ"לית גלית כהן, לעצור את הסכם שינוע הנפט מהאמירויות דרך הים האדום עקב ההחלטה על "אפס תוספת סיכון במפרץ אילת". החלטה זו של המשרד להגנ"ס נשענת על חוות הדעת של מיטב המומחים בישראל, כשהסיבות לכך הן הרגישות הגבוהה של שוניות האלמוגים במפרץ אילת והמאמצים לשמרן, בשל החשיבות הייחודית של שוניות אלמוגים אלו לישראל וכל העולם. זיהום ונזק קשה לשוניות והחופים במפרץ אילת יגרמו לפגיעה קשה בתיירות בכל האזור. בנוסף, הגברת שינוע נפט דרך קצא"א מסכנת את מתקני ההתפלה באילת ובאשקלון ומתקנים נוספים, דוגמת אשדוד, שורק ופלמחים, המהווים את מקור מי השתייה העיקרי של תושבי ישראל. על כל ממשלה שתקום בישראל לכבד את ההחלטה שהתקבלה בדבר "אפס תוספת זיהום למפרץ אילת".

אני רוצה לעזור

השבוע בחיפה: ה״אסדה הנודדת״ של גרינפיס

מתקן גז באוסטרליה (תיעוד: גרינפיס)

בשבוע האחרון עמלו פעילי גרינפיס, בהובלת האמנית ג'ואנה ג'ונס, על בניית מיצג 'אסדת הגז הנודדת', אשר יגיע במהלך חודש אוגוסט לחופי ישראל, לצד תהלוכה ססגונית, בקריאה לממשלה – הפסיקו את קידוחי הגז והנפט הנוספים בים התיכון!

התהלוכה הראשונה תתקיים בשבת הקרובה בחיפה, חוף גורדון בשעה 16:30. תוכלו לראות את המיצג, להחזיק לוויתן בטכנולוגיית מציאות רבודה, ולצפות בתהלוכה שוקקת חיים של בעלי החיים הימיים!

אנחנו נערכים כעת לתהלוכות אשר יתקיימו בחופי תל אביב, נתניה, חיפה ואשקלון. מספר ארגוני סביבה כבר הביעו נכונות להצטרף לתהלוכות ואנחנו מצפים לראות בחופים כמה שיותר פעילים ופעילות של גרינפיס ישראל.

מי שחושב.ת להגיע, אנא הצטרפו לקבוצה השקטה | לאיוונט בפייסבוק

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל