האמת המכוערת מאחורי הקמפיין ״יופי אמיתי״ של ״דאב״

בזמן קריאת שורות אלה, פסולת הפלסטיק של ״דאב״ חונקת את הנהרות והאוקיינוסים, ומרעילה קהילות. מעל ל-200 מיליון בני אדם, מקרב העניים ביותר בעולם, נתונים בסכנת הצפות עקב השפעת פסולת הפלסטיק של מותגי-על כמו ״דאב״, על מקורות מים. לשם השוואה, מדובר במספר דומה לתושביהן של בריטניה, צרפת וגרמניה גם יחד.
בחברת ״דאב״ מודעים לחלוטין לחלופות לפלסטיק החד-פעמי, אולם הייצור ההרסני נמשך: בכל שנה מזרים המותג לעולם 6.4 מיליארד יחידות של פלסטיק גרוע במיוחד, 12 אלף יחידות בדקה (!) – שקיקי פלסטיק חד-פעמי קטנים, המכילים כמות שמפו, קרם או סבון, המיועדת לשימוש יחיד בלבד (Sachets). השקיקים האלה נפוצים במיוחד במדינות הדרום הגלובלי, והם כמעט בלתי אפשריים לאיסוף או למיחזור.

עכשיו, במסגרת מאבק בינלאומי, אנו קוראים לחברת "דאב" לעצור נזק אמיתי. במשך עשורים, סיפרו ב"דאב" לנשים ונערות, שאכפת להם. החברה הוציאה מיליונים על מסעות הפרסום ״יופי אמיתי״, כדי לשכנע את כולנו שהמותג "דאב" הוא כוח חיובי בעולם. אבל – הפלסטיק של "דאב" מרעיל את כדור הארץ.
החברה יודעת בדיוק כיצד לעצור את הנזק לו היא גורמת: על "דאב" להפסיק למכור אריזות פלסטיק קטנות לשימוש חד פעמי של המוצרים שלה עד 2025, ולהתחייב להפסיק את השימוש בכל האריזות החד-פעמיות הללו בתוך 10 שנים. עליה להפוך לכוח חיובי אמיתי, ולקדם את המטרות האלה בדיונים על אמנת הפלסטיק הבינלאומית באו״ם.

השנה החמה ביותר

(תיעוד: גרינפיס)
שנת 2023 הגיעה לסיומה, עם התואר המפוקפק 'השנה החמה ביותר שנמדדה אי פעם – ובפער ניכר'. למעשה, השנה החולפת הייתה גבוהה ב-1.48 מעלות בהשוואה לטמפרטורה העולמית טרום המהפכה התעשייתית, קרוב באופן מבהיל לסף המעלה וחצי, אותו התחייבו מדינות העולם, בהסכם פריז, שלא לחצות. חוקרים מעריכים כי סף ה-1.5 מעלות ייחצה באופן זמני במהלך השנה הקרובה.
הטמפרטורה העולמית הממוצעת השנה הייתה גבוהה ב-0.17 מעלות משנת השיא הקודמת, 2016 – עלייה גדולה מאוד במונחים אקלימיים. גרם לכך שילוב בין פליטות שיא של גזי חממה ושובה של תופעת ״אל-ניניו״, הגורמת להתחממות חריגה של האוקיינוסים. טמפרטורות אלה הן, ככל הנראה, גבוהות יותר מבכל זמן אחר ב-100 אלף השנים האחרונות.
הטמפרטורות הגבוהות גרמו לאירועי קיצון אקלימיים בכל רחבי העולם, בהם שיטפונות קטלניים ושריפות חסרות תקדים בקנדה וגלי חום קיצוניים וממושכים באירופה וארה״ב. ניתוח נתונים מראה שאירועי הקיצון האלה לא היו מתרחשים ללא התחממות כדור הארץ, שמקורה במעשי אדם. שיאי הטמפרטורות המטלטלים, מעידים, באופן שאינו משתמע לשני פנים, כי האקלים הנוכחי רחוק דרמטית מהאקלים בו התפתחה הציוויליזציה האנושית.
שיאים רבים עוד לפנינו, ואנחנו בשנים בעלות חשיבות מכרעת – כל שבריר מעלה הוא משמעותי. עלינו לצמצם במהירות את השימוש בגז, נפט ופחם, כדי לשמור על אקלים כדור הארץ, ככזה שניתן לחיות בו.
ההתחממות אינה פוסחת על ישראל

(תיעוד: אלעד איבס / גרינפיס)
ההתחממות, מן הסתם, אינה פוסחת גם על ישראל. השירות המטאורולוגי פירסם מחקר חדש, המשווה שלושה אטלסים אקלימיים בתקופות שונות: 1979-1964, 2009-1995, 2020-2006. סקירה זו מצביעה על עלייה מובהקת של 1-2 מעלות בכל עונות השנה, בכל רחבי הארץ, ובמיוחד בלילות הקיץ במישור החוף.
באופן מוזר, אך לא מפתיע, בדו״ח כולו לא מוזכרים המושגים משבר האקלים, שינויי האקלים, או אפילו ההתחממות הגלובלית. אין זו הפעם הראשונה שהשירות המטאורולוגי מפרסם נתונים אקלימיים, מבלי לחבר אותם לקונטקסט הרחב ומבלי לקרוא לילד בשמו. כפי ששואל פרופ׳ עדי וולפסון במאמר באתר העין ה-7, גם אנחנו תוהים – ממה מפחדים שם, בשירות המטאורולוגי?
אפשר לצאת מהמשבר הזה
רוצים לדעת מה עובר על העולם שלנו, איך זה משפיע על ישראל, ומה אפשר לעשות? ״מכורים״, סדרת הרשת של גרינפיס ישראל, כבר צברה למעלה מחצי מיליון צפיות, חושפת כיצד התלות של החברה האנושית בדלקים מזהמים מובילה אותנו לעבר כאוס אקלימי, ומה ישראל יכולה לעשות עבור עתיד טוב יותר.

בחרו את תמונות השנה של גרינפיס ישראל וזכו בפרס!
בואו לבחור בתמונת השנה 2023 של גרינפיס ישראל. השתתפו בהצבעה לתמונת השנה, היכנסו להגרלה, ואולי תזכו בפרס אקולוגי מגניב במיוחד: חולצות, תיקים ובקבוקים רב-פעמיים, ממותגים.

מצביעים ונכנסים להגרלה!
תרומה לגרינפיס ישראל מוכרת ברשויות המס בישראל ובארה״ב
לקבלת כל העדכונים שלנו למייל