מנילה פיליפינים, 2 בדצמבר 2020 

קוקה קולה, פפסי ונסטלה מדורגות זו השנה השלישית ברציפות כיצרניות פסולת הפלסטיק הגדולות בעולם. כך לפי דו"ח חדש המפרט תיעוד של פסולת פלסטיק ממותגת של קואליציית הארגונים הבינלאומית ״להשתחרר מפסולת הפלסטיק״ (“break free from plastic”)  בהם גם גרינפיס חברים ופורסם היום.

זוהי השנה השלישית בה הקואליציה עורכת ניקיון חופים ושטחים ציבוריים הכוללת ספירה ותיעוד של מותגי פסולת הפלסטיק שנאספו על ידי קהילות מכל רחבי העולם – סך הכל נאספו על ידי הפעילים כ- 346,494 חתיכות פלסטיק ב- 55 מדינות. השנה נמדדה גם עבודתם החיונית של מלקטי הפסולת הבלתי פורמליים, בעיקר בדרום הגלובלי, וההשפעה של הפלסטיק החד פעמי על תנאי מחייתם.

"זה לא מפתיע לראות את אותם המותגים הגדולים עומדים על הפודיום כמזהמי הפלסטיק המובילים בעולם כבר שלוש שנים ברציפות. חברות אלה טוענות כי הן מטפלות במשבר הפלסטיק ובכל זאת הן ממשיכות להשקיע בפתרונות כוזבים תוך כדי שהן מתחברות לחברות נפט על מנת לייצר עוד ועוד פלסטיק חד פעמי. כדי לעצור את הבלגן הזה ולהילחם בשינויי האקלים, חברות בינלאומיות כמו קוקה קולה, פפסי ונסטלה חייבות לסיים את התמכרותן לאריזות פלסטיק חד פעמיות ולהתרחק מתעשיית הדלקים הפוסיליים", מסרה אביגיל אגילאר, רכזת קמפיין פלסטיק, גרינפיס ,דרום מזרח אסיה.

בדו"ח האחרון של קרן “אלן מקארתור”, הובהר כי התאגידים הגדולים לא התקדמו בכלל בטיפול במשבר זיהום הפלסטיק החד פעמי יש השפעות הרסניות לא רק על אדמתנו אלא גם עבור קהילות בכל רחבי העולם. לקטי פסולת וחברי קהילות בדרום הגלובלי מעידים על קצב הייצור המהיר של אריזות פלסטיק חד פעמיות באיכות נמוכה במיוחד נמוך הנמכרות באגרסיביות בשווקים על ידי תאגידים רב לאומיים ענקיים. 

“התאגידים מסתמכים על עובדי פסולת בלתי רשמיים שיאספו את אריזותיהם ועל ידי כך יאפשרו להם לעמוד 

בהתחייבויות השונות בתחומי הקיימות ועל ידי כל יצדיקו את השימוש בכמויות גבוהות של אריזות פלסטיק חד פעמיות. אולם המעבר הנוכחי לאריזות פלסטיק בעלות ערך נמוך יותר מאיים על פרנסתם של אוספי הפסולת, שאינם יכולים למכור פריטים אלו. אופי המערכות בהן אוספי פסולת עובדים חייב להשתנות ", אמר לקשמי נאראיאן, מייסד שותף של קואופרטיב לקטי הפסולת "Swach" , בפונה , הודו. 

התאגידים הרב לאומיים  צריכים לקחת אחריות מלאה על העלות המלאה של מוצרי הפלסטיק החד-פעמיים שלהם, כמו עלויות איסוף הפסולת, הטיפול והנזקים הסביבתיים שנגרמים על ידם. בתרחיש של ״עסקים כרגיל״ ייצור הפלסטיק צפוי להכפיל את עצמו עד 2030 ואף לשלש את עצמו עד 2050. 

"המזהמים הגדולים שותפים לפגיעה בקהילות  וממשיכים לדחוץ את השימוש באריזות מזהמות אשר מזיקות לבריאות ולסביבה. אנו זקוקים למעבר מהיר וצודק מדלקים פוסיליים לעבר כלכלה מעגלית", אמרה אנה קומינס, מייסדת שותפה של "5 Gyres".

"התאגידים המזהמים בעולם טוענים שהם עובדים קשה על מנת לפתור את זיהום הפלסטיק, אך במקום זאת הם  ממשיכים לייצר אריזות פלסטיק חד פעמיות מזיקות. עלינו להפסיק את ייצור הפלסטיק, להפסיק את השימוש בחד פעמי ולהטמיע מערכות לשימוש חוזר ותקני. קוקה קולה, פפסי ונסטלה צריכות להוביל את הדרך במציאת פתרונות אמיתיים", אמרה אמה פריסטלנד , רכזת קמפיינים עסקיים גלובליים מתנועת "Break free from plastic".