קידוחי נפט מאיימים על שונית האלמוגים הייחודית הפתיעה את הקבילה המדעית. השונית מתקיימת כמעט ללא אור, במעבה הים ובמים מלוחים ומתוקים

ספינת גרינפיס אספרנסה תיעדה לראשונה את שונית האלמוגים שהתגלתה בשפך נהר האמזונס בחודש מאי האחרון. מספר מהמדענים שהודיעו על התגלית אשתקד הצטרפו לספינת גרינפיס ביחד עם משלחת של צוללנים. זאת במטרה לתעד את הסביבה האקולוגית החדשה. התמונות נלקחו על-ידי צוללת שיצאה מאספרנסה ביחד עם חוקרים וקמפיינר האוקיינוסים של גרינפיס.
הריף התגלה מול חופה הצפוני של ברזיל באזור בו שפך נהר האמזונס פוגש את האוקיינוס האטלנטי וגובל עם גיאנה הצרפתית ( Guyane française). רק 5 אחוזים מהשמורה, שגודלה מתקרב ל- 10,000 קמ”ר וגדול יותר מהערים סאו-פאולו ולונדון, נחקרו עד כה. אולם כבר עתה מרחף איום על השמורה: שתי ענקיות נפט יוכלו לבצע קידוחים במקום בכפוף לאישורים מהממשל הברזילאי וגרינפיס מבקש להגן על השמורה מפני קידוחים.    
Recifes da foz do rio Amazonas.Crédito obrigatório: Divulgação/Greenpeace
“השונית חשובה במיוחד לאור מאפייניה הייחודיים מהשימוש והחשיפה המועטה לאור ולתנאי המים”, כך מסר חוקר מאוניברסיטת פארה בברזיל נילס אספ שהצטרף למשלחת גרינפיס, “יש כאן פוטנציאל עצום לגילוי מינים חדשים וחשוב גם לקהילות הדיג המסורתיות לאורך חופי אזור האמזונס. הצוות שלנו רוצה להבין טוב יותר כיצד המערכות האקולוגיות פועלות, בהן שאלות חשובות כגון מנגנוני פוטוסינתזה בתנאי אור מוגבל. אנו מקווים כי נגיע למיפוי הדרגתי של מערכת הריף, אשר פחות מ- 5 אחוזים ממנו נחשפו עד כה”.
“עלינו להגן על הריף ועל כל אזור שפך האמזונס מפני החמדנות של התאגידים”, אמר קמפיינר גרינפיס ברזיל טיאגו אלמידה, אחד מקידוחי הנפט של ענקית Total האמריקנית ממוקם רק 8 ק”מ מהשונית. אם נשיא ברזיל אכן מחוייב להסכם האקלים עליו למנוע את הקידוח שבעל השלכות מרחיקות לכת על האקלים של כולנו. על-מנת למנוע אסון על השונית שרק התגלתה, יש להימנע מקידוחי הנפט באזור ולשמור על האנרגיות המזהמות בתוך האדמה”, הוא הוסיף.   
Recifes da foz do rio Amazonas.Crédito obrigatório: Divulgação/Greenpeace
במהלך העשור האחרון רכשו שני תאגידי הנפט Total ו- BP רישיונות לקידוח בחלקים נרחבים מאזור השונית. בגרינפיס מדגישים כי קידוחי נפט יהוו איום תמידי לדליפות ויגרמו גם להתחממות כדור הארץ. 95 בארות נפט נקדחו באזור כאשר 27 מתוכם הופסקו עקב תקלות טכניות והיעדר פוטנציאל כלכלי או טכני למחצבי גז או נפט.
ייחודיות השונית: השונית מתקיימת בחשכת מי האוקיינוס. מתחת למים עכורים ובחלקים ממנה הראות היא פחות מ- 2 אחוזים. זאת עקב סחף של שרידי עצים, עלים, צמחים ואחרים משפך נהר האמזונס.
במשלחת האחרונה שיצאה לאזור נאספו דגימות רבות ומתוך 900 קילוגרם שנאספו על השונית נמצאו מעל ל- 30 מינים שונים. בגרינפיס מציינים כי שוניות אלמוגים אמנם זקוקות לאור ולחמצן כדי להתקיים, ושונית האלמוגים מצאה פתרון אחר כדי לשרוד: חיידקים מאפשרים לה לייצר חומר אורגני ואנרגיה מפחמן דו-חמצני, מים וחומרים לא אורגניים הנמצאים בים, בהם אמוניה, ברזל, חנקה וגופרית.
Nesta sexta-feira, 27 de janeiro, o submarino foi lançado do navio Esperanza com o cientista da Universidade Federal da Paraíba Ronaldo Francini Filho e o diretor da Campanha de Oceanos do Greenpeace EUA, John Hocevar. Ronaldo faz parte do grupo de cientistas que descobriu o recife de corais na foz do rio Amazonas. O lançamento do submarino envolveu grande parte da tripulação do  navio.Esperanza, um dos três navios do Greenpeace, está na região da foz do rio Amazonas, no Amapá, para a campanha “Defenda os Corais da Amazônia. O objetivo é observar debaixo d’água, pela primeira vez, os recifes de corais. Foto Marizilda Cruppe/Greenpeace.This Friday, January 27th, a submarine was launched from the Esperanza ship with the scientist from the Federal University of Paraíba Ronaldo Francini Filho and the director of the Greenpeace Oceans Campaign, John Hocevar. Ronaldo took part of the group of scientists who discovered the coral reef at the mouth of the Amazon River. The launch of the submarine involved a large part of the ship's crew.Esperanza, one of the three Greenpeace vessels, is in the region of the Amazon river mouth, Amapá State, for the campaign “Defend the Amazon Reef”.  Photo Marizilda Cruppe/Greenpeace.
תערובת של מים מתוקים ומלוחים: בגרינפיס מדגישים כי השונית משתנה במאפייניה בשל כמות המים והמשקעים המגיעים מנהר האמזונס. בגזרה הצפונית (ליד גיאנה הצרפתית) קיים ריכוז גדול של משקעי נהר האמזונס ופחות אור על קרקעית הים. זהו אזור של המגוון הביולוגי הנמוך ביותר – ועדיין, הוא מאוכלס בעיקר על ידי טפילים. בגזרה הדרומית (ליד מדינת מרניאו), שבה משקעי הנהר בקושי נוכחים, הנוף מתחת למים נראה יותר כמו שוניות מסורתיות בצפון המזרח, עם דומיננטיות של אלמוגים ואצות רכות המתאפשרות לנוכח תהליך הפוטוסינתזה שאפשרי באזור זה.
עוד אומרים בגרינפיס כי האזור היה מוכר כביתם של מינים רבים, חלקם פגיעים וחלקם נמצאים בסכנת הכחדה, ביניהם, פרת הים האמריקאית (Trichechus inunguis), תחש האמזונס (Trichechus inunguis),הלוטרה הענקית Pteronura brasiliensis ), צב הנהרות הצהוב-מנוקד(unifilis Podocnemis), צב הים הגילדי  (Dermochelys coriacea)וצב הים הזיתני (olive ridley sea turtle).

חתמו על העצומה להפוך את השונית לשמורת טבע ייחודית ולהגן על יערות הגשם באמזונס!
לחתימה על העצומה >> http://act.gp/2j7zvuc