Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să se pronunțe într-un recurs esențial pentru accesul la justiție al ONG-urilor!

Curtea urmează să stabilească dacă ONG-urile și alte organisme sociale interesate pot chema în judecată autorități publice pentru a le cere să anuleze sau să emită un anumit act sau să-și îndeplinească o anumită obligație pentru protejarea unui interes public, fără a mai fi necesar să facă dovada vătămării unui interes propriu, privat. 

Reamintim că recent, la 13 noiembrie 2019, Curtea de Apel București a stabilit că Fundația Greenpeace România nu are dreptul să solicite Ministerului Mediului să se conformeze Legii privind emisiile industriale. Cererea noastră a fost respinsă, Curtea concluzionând că Greenpeace nu justifică un interes propriu în acțiunea îndreptată împotriva Ministerului Mediului, deși acționăm în  interesul general al tuturor cetățenilor pentru a limita poluarea și cerem Ministerului Mediului doar să-și facă treaba.

Noi, precum și multe alte ONG-uri, încercăm să convingem autoritățile statului să lucreze în beneficiul cetățenilor. Vrem să putem face asta în continuare și prin acțiuni în instanță și, în acest scop, am decis să depunem un amicus în acest dosar. Cerem astfel instanței supreme să țină cont de legislația internațională aplicabilă în domeniu, care ne dă posibilitatea să apelăm la instanțe pentru a proteja interese generale.