Coaliția Valea Jiului Implicată și Fundația Greenpeace România anunță debutul proiectului de pictură murală / street art în Valea Jiului. Proiectul demarează cu sesiuni de consultări online cu artistul IRLO/NOM în vederea realizării unei picturi murale care va transpune povestea spusă de seniorii (3 iunie, ora 17:00), juniorii (4 iunie, ora 17:00) și reprezentanții mediului asociativ al Văii (5 iunie, ora 17:00) într-una din zonele centrale ale Văii Jiului.

În cadrul  sesiunilor consultative participanții vor putea transmite artistului gânduri, povești, idei, mărturii, informații despre “ce a fost Valea Jiului, ce reprezintă Valea Jiului în prezent și care va fi viitorul Văii Jiului?” și “Cum poate fi transformată și reinventată o regiune mono industrială?”. În urma acestor consultări, artistul va pregăti 3 schițe ale muralului, schițe care vor fi supuse unui proces de vot online. Schița cu cele mai multe voturi va fi aleasă și realizată la finalul lunii iunie pe calcanul clădirii de lângă Poșta veche din centrul Municipiului Petroșani, calcan pus la dispoziție de Primăria Municipiului Petroșani. Proiectul se desfășoară în contextul în care autoritățile naționale lucrează la “Strategia pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului. Analiza principalelor provocări și oportunități din Valea Jiului” și urmărește să  transmită o viziune care să se axeze pe o dezvoltare sustenabilă a regiunii.

La sfârșitul anilor ‘90 a avut loc un amplu program de restructurare a mineritului în Valea Jiului, regiunea fiind direct afectată de disponibilizările masive. Minerilor și comunităților nu li s-au oferit alternative viabile, echitabile și durabile, cu excepția unor proiecte izolate. Douăzeci de ani mai târziu, Valea Jiului nu renunță și face pași hotărâți pentru renaștere economică și dezvoltarea socială a comunităților sale.

Valea Jiului Implicată oferă un cadru de organizare și cooperare pentru organizațiile neguvernamentale și grupurile civice locale, naționale și internaționale, cu scopul implementării de proiecte pentru dezvoltarea economică, socială și culturală a Văii Jiului și al promovării regiunii la nivel local, național, european și global. Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 50 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea.

Vă așteptăm cu interes în toate etapele acestui eveniment!

Pentru toate activitățile vă invităm să urmăriți paginile de facebook Valea Jiului Implicată și Greenpeace România.

Date de contact: Vlad Cătună – [email protected], 0754029180 și Mihai Danciu – valea.jiului.implicată@gmail.com, 0754683112