Către europarlamentarii români din Comisia ENVI a Parlamentului European:

Dan-Ștefan MOTREANU 

Vice-președinte al comisiei ENVI

Tudor CIUHODARU 

Traian BĂSESCU 

 Nicolae ȘTEFĂNUȚĂ 

 Membri ai comisiei ENVI

Spre știința:

Rovana PLUMB 

Marian-Jean MARINESCU 

Cristian-Silviu BUȘOI 

Membri înlocuitori în comisia ENVI

Domnilor europarlamentari,

În 10 septembrie, veți vota viitorul Europei. 

În comisia ENVI, veți propune ținta din următorul deceniu, prevăzută de Legea Europeană a Climei, pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Ținta trebuie să susțină angajamentele luate prin semnarea și ratificarea Acordului climatic de la Paris, recunoscut atât de Uniunea Europeană, cât și de România.

Oamenii de știință spun că pentru a se înscrie pe traiectoria ce permite limitarea creșterii temperaturii medii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius, conform Acordului de la Paris, Uniunea Europeană trebuie să reducă cu cel puțin 65% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. 

Un raport recent al ONU arată că „dacă acțiunile climatice ar fi început în 2010, reducerile [globale] anuale necesare pentru atingerea nivelurilor proiectate ale emisiilor pentru ținta de 1.5°C ar fi fost de doar 3.3%, în medie anuală. Din moment ce acest lucru nu s-a întâmplat, reducerile necesare ale emisiilor [globale] sunt acum de  7.6% în medie anuală.” Uniunea Europeană trebuie să se angajeze la reduceri anuale de 7.6% între 2020 și 2030, atingând astfel o reducere a emisiilor de puțin peste 65% până în 2030. Vor fi necesare reduceri și mai mari dacă guvernele nu încep să reducă nivelul emisiilor acum.

Asumarea de eforturi europene și naționale modeste sau inactivitatea vor duce inevitabil la consecințe catastrofale pentru România și omenire. Viitorul planetei nu se negociază politic.

Pentru că, domnule Motreanu, politica nu oprește seceta și nu stinge incendiile din păduri.

Domnule Ciuhodaru, politica nu se pune în fața furiei apelor care acoperă casele oamenilor. 

Domnule Băsescu, politica nu va potoli foamea și setea celor ce nu își vor mai putea asigura traiul de zi cu zi.

Domnule Ștefănuță, politica nu va avea rezolvări juste pentru zecile de milioane de nomazi generați de schimbările climatice. 

Soluția pentru a limita aceste fenomene este încetinirea încălzirii Terrei și adaptarea societăților la noile condiții, iar acțiunile trebuie să fie implementate acum. 

Reducerea emisiilor nu înseamnă neapărat austeritate, pentru că îmbrățișarea unor obiective climatice ambițioase vine cu oportunități. Creșterea economică poate fi decuplată de utilizarea resurselor și Uniunea Europeană a demonstrat că se poate. Între 1990 și 2018, U.E. a redus cu 23% emisiile de gaze cu efect de seră în condițiile în care economia a crescut cu 61%. 

Europa poate deveni lider mondial cu o economie prosperă, modernă, competitivă și neutră din punct de vedere al impactului asupra climei. Europa poate fi exemplul de succes care să genereze acțiunea globală pentru climă.

Având în vedere argumentele expuse în această scrisoare deschisă, argumente susținute de comunitatea oamenilor de știință, vă solicităm să ne comunicați care este ținta de reducere a emisiilor pe care o veți susține prin votul dumneavoastră din comisia ENVI din 10 septembrie. Așteptăm răspunsul dumneavoastră până cel târziu 6 septembrie, la adresa:

[email protected] 

Vă mulțumim pentru votul dumneavoastră responsabil climatic.

Greenpeace România

2 septembrie 2020