Domnule președinte,

Vă urăm bun venit la conducerea Administrației Fondului pentru Mediu! 

Greenpeace România urmărește activitatea acestei instituții și cu precădere, în ultimii doi ani, monitorizează implementarea programului de finanțare destinat cetățenilor care doresc să devină prosumatori, Casa Verde Fotovoltaice.

De la deschiderea acestui program a trecut mai bine de un an și jumătate, iar de la anunțarea lui sunt doi ani. Rezultatele sunt dezamăgitoare. Aproape jumătate dintre cetățenii care au aplicat la Casa Verde Fotovoltaice au fost respinși, cei mai mulți pe motive incorecte, după ce au fost induși în eroare de instituția pe care acum o coordonați. Piața de fotovoltaice a fost blocată de acest program și multe firme de profil, validate în program, sunt în pragul falimentului. Au fost luni întregi de amânări, multe minciuni spuse cu nonșalanță către mass-media de către reprezentanții instituției și lipsă de comunicare tocmai atunci când oamenii aveau nevoie de ajutor și lămuriri. Acesta este și motivul pentru care Greenpeace a cerut demiterea conducerii și reformarea AFM.

Nu aveți un mandat ușor. Sunteți al patrulea președinte al AFM de la începerea programului Casa Verde Fotovoltaice și al treilea în 2020. Sperăm să vă asumați o transformare în bine a acestei instituții. Este nevoie de o schimbare imediată de atitudine față de cetățeni.

În acest context, vă adresăm câteva întrebări pentru a înțelege mai bine abordarea dumneavoastră: 

  1. Ce considerați că vă recomandă pentru poziția de președinte al Administrației Fondului pentru Mediu?
  2. Cum veți gestiona conflictul dintre rolurile de candidat la primăria Baia de Aramă (și potențial primar) și de președinte al Administrației Fondului pentru Mediu? De ce ați ales să jucați acest dublu-rol?
  3. Cum veți rezolva problema celor respinși, pe nedrept, în programul Casa Verde Fotovoltaice, mai ales cei respinși din motivul documentelor „expirate”?
  4. Cum veți continua să derulați programul Casa Verde Fotovoltaice, având în vedere angajamentele publice luate de fostul președinte, doamna Andreea Kohalmi-Szabo?  (lansarea unui nou ghid de finanțare în august 2020 – dezbatere publică pe acest ghid în septembrie 2020 – lansarea unei noi sesiuni de finanțare în octombrie 2020)
  5. Ce demersuri concrete pentru reformarea AFM veți întreprinde?

Vă mulțumim și vă urăm mult succes!