Parlamentul European a votat în 7 octombrie Legea Climei, care poate transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor. Pentru a se adapta la aceste noi planuri europene, România va trebui să schimbe fundamental strategiile sale privind sectorul energetic, transportul și alte domenii care influențează amprenta de carbon a acesteia.

Ce a decis Parlamentul European?
Atingerea neutralității climatice până în 2050 va deveni obligatorie pentru fiecare stat membru UE, care trebuie să înființeze un organism special pentru monitorizarea procesului de armonizare a practicilor naționale cu legislația europeană. La rândul ei, Uniunea Europeană va înființa un corp consultativ independent care va verifica dacă politicile sunt în linie cu prevederile Acordului de Climă de la Paris. Va fi format din oameni de știință selectați de Parlament, Comisie și statele membre.
Toate proiectele finanțate de UE vor trebui să fie în linie cu combaterea efectelor schimbărilor climatice.
Un pas important va fi reducerea emisiilor cu 60% până în 2030, o țintă peste cele de 50-55%, propuse de Comisia Europeană, dar puțin sub cea de 65%, cerută de oamenii de știință. Ținta stabilită în anii anteriori era de doar 40%, însă raportul IPCC din 2018 a expus urgența climatică și nevoia unor ținte mai ambițioase, care pot menține încălzirea globală în jurul țintei de 1.5 grade Celsius, stabilită prin Acordul de la Paris. La o încălzire globală medie de peste 1.5 grade, catastrofele climatice cresc exponențial, la fel și dificultatea, sau chiar imposibilitatea omenirii de a le gestiona.
„Votul din Parlamentul European este un semnal de alarmă serios pentru România”, spune Vlad Cătună, campaigner Greenpeace România.
România deja se confruntă cu efecte ale schimbărilor climatice: deșertificarea din sud continuă în ritm accelerat, cu o secetă fără precedent în sud-estul țării și inundații puternice în vest. Dacă planurile eficiente pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice întârziau să apară, decizia Parlamentului European va obliga România la schimbări fundamentale.
„Autoritățile române sunt obligate să pună osul la treabă. Reducerea cu 60% a emisiilor și atingerea neutralității climatice până în 2050 înseamnă renunțarea cât mai rapidă la cărbune și la ceilalți combustibili fosili, cum ar fi gazul, înseamnă investiții masive în tehnologie și infrastructură pentru energie verde și accesibilă, înseamnă democratizarea consumului energetic și susținerea prosumatorilor, înseamnă protejarea biodiversității, conservarea și extinderea pădurilor. Înseamnă o tranziție energetică verde și echitabilă, unde regiunile cu sectoare energofage nu sunt lăsate la voia întâmplării, ci sunt susținute pentru a se dezvolta durabil. Înseamnă stoparea de subvenții pentru combustibili fosili”, spune Vlad Cătună, coordonator campanii pe Climă și Energie la Greenpeace.
Strategiile naționale din acest moment nu pot asigura atingerea obiectivelor – nici măcar a celor asumate în anii precedenți, cum ar fi o mai mare eficiență energetică sau mai multă energie regenerabilă, unde România are potențial semnificativ.
România este nevoită să își revizuiască Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), Strategia Energetică Națională și să lucreze la o nouă Strategie Națională privind schimbările climatice, inclusiv pentru capacitarea funcționarilor din instituțiile publice. România trebuie să lanseze strategii pentru renunțarea la cărbune și pentru instalarea de capacități noi de energie regenerabilă.
La nivelul UE, sectorul transporturilor este printre cei mai mari contribuitori de emisii – a generat 27% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE, în 2017.
„Votul din Parlamentul European pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 60% va impacta puternic și sectorul transportului din România, în sensul că statul trebuie să prioritizeze crearea rețelelor de transport public bazate pe energie regenerabilă, să modernizeze urgent infrastructura feroviară existentă, să îmbunătățească și să extindă rapid infrastructura pentru biciclete și pietoni, să încurajeze extinderea serviciilor de micro-mobilitate. Este urgent ca orașele din România să implementeze restricții rutiere precum zone cu emisii reduse sau zone închise traficului rutier. De asemenea, România trebuie să legifereze accelerarea procesului de renunțare la mașinile diesel și pe benzină și să susțină construcția stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice”, spune Alin Tănase, coordonator campanii Greenpeace în domeniile Transportului și Calității aerului.
Nu doar că România nu are planuri eficiente pentru reducerea emisiilor și combaterea schimbărilor climatice, dar modul în care au votat parlamentari români indică faptul că majoritatea încă nu înțeleg pe deplin urgența climatică. Doar 14 europarlamentari români au votat pentru reducerea emisiilor cu 60%, în vreme ce 15 au votat împotrivă, 3 s-au abținut și unul a fost absent.
Între 1 și 2 octombrie, Greenpeace România a organizat un maraton de 33 de ore, prin care activiștii au cerut celor 33 de europarlamentari români să voteze o Lege a Climei care poate menține încălzirea globală în jurul țintei de 1.5 grade. Până la finalul maratonului, peste 3000 de cetățeni au semnat petiția care le cerea europarlamentarilor să voteze ținte ambițioase în cadrul Legii Climei.
„Sistemul actual pur și simplu nu este benefic pentru societate, deoarece continuă să investească în combustibili fosili, în poluare și inegalitate, în detrimentul sănătății publice și al protejării planetei. Această stare de fapt nu mai poate fi o opțiune”, încheie Alin Tănase.
Discuţie
Promovati unele idei care nu au fundamentare stiintifica ci doar una emotionala si aia cusuta cu ata alba. Ar fi bine sa fiti corecti pana la capat, adica sa nu ne incingem (ca sa pastram paradigma in care vreti sa introduceti cu orice pret lumea). Va doresc, cum doresc tuturor oamenilor, echilibru, respect si prosperitate (si nu in detrimentul altor). Sa auzim numai de bine!
Noua tehnologie pentru producerea curentului electric la scara mondiala , implementata contribuie la salvarea planetei . Consta in instalarea miilor de generatoare din montajul eolieneloe , la sol intr-o incinta , unde adaptate la multe componente aute recuperate de la parcurile de dezmembrari auto si o investitie de cateva sute de euro pot produce curent electric in mod constat care se poate injecta in reteaua de distributie. Noua tehnologie , functioneaza fara poluare si ilocuieste parcurile fotovoltaice si eolienele , precum si celelalte tehnologii nucleare , cu cosum de gaz , lemne etc. Noua tehnologie nu implica stocarea curentului electric . Investitii minime , cu functionare pentru mii de ani . Noua tehnologie ar fi trebuit implementata cu 12 ani in urma . Am observat ca s-a acutizat incalzirea globala si am revenit sa incerc sa o mentionez Sper sa obtin oferta contractului de colaborare cu specialisti in domeniu . CU STIMA .
Buna seara . Combaterea efectelor incalziriii globale , se rezuma la renuntarea centralelor atomo-electrice , parcurilor de eoliee , campurilor de fotovoltaice , centrale electrice cu consum de energie obtiuta din carbune , gaze , lemne etc. NOUA TEHNOLOGIE DESTINATA PRODUCERII CURENTULUI ELECTRIC PENTRU INTREAGA PLANETA DIN ABUNDENTA SI IN MOD CONSTANT elimina tehnologiile paguboase si poluante folosite pana in prezent . De peste 12 ani asteapta implementarea . , cu investitii miime , si fara poluare . Rablele auto vor fi de real folos , cu precizarea sa fie in perfecta stare de functionare , fara poluare . Amanunte dupa ce primesc oferta contractului de colaborare cu toate detaliile financiare practicate in astfel de cazuri . 30% din cat a pregatit planeta sa investeasca pentru lupta impotriva incalziri globale . si posibilitatea sa devin actionar impreuna cu fiul meu . Insist sa ganditi ca investitiile in tehnologie care astepta sa bata vantul , sa apara o raza de soare , un Cernobal , Conslodui etc, de unde consider ca 30% nu este mult . Rmaneti cu 70% NEINVESTITI . Cu siguranta ca planeta va fi salvata . TOTUL FARA POLUARE . CU STIMA .
Toate industriile nepoluante produc poluare delocalizata, Un exemplu fermele de pui industriale hranesc animalele cu sntibiotice pt ca se infecteaza prea mare nr de populatie, la fel oameni, svem o singura plsnets. 10 ani interzis la procreere si poate ajungem la un nr corect de oameni, poate..
Kkt. Cu cat populatia creste cu atat deseurile cresc. Facem ceva la cauza sau panaceu la efecte?!
Popularea si impadurirea zonelor aride ce va duce la decolmatarea oraselor si mărirea concentrației de oxigen in atmosfera. Cu cit se vor imprastia oamenii mai mult cu atit cu atit se va salva mai repede planeta. Numarul locuitorilor astfel repartizati nu va mai conta pe ansamblu chiar daca se va ajunge la 20 miliarde. Vor fi importante fabricile care consuma dioxidul de carbon pt a produce mase plastice ce pot fi folosite in constructii
Cineva ne incalzeste soarele cu ajutorul sistemului digital de televiziune si posibil cu ajutorul telefoanelor mobile(posibil receptoarele 4g) si posibil al satelitilor. Trebuie sa reveniti inapoi la televiziunea tip analog si sa reveniti la telefoane 1g. Trebuie ca cercetatorii sa vada daca nu sunt emise unde ciudate in atmosfera si sa determine de unde provin daca le gasesc. Trebuie sa opriti tot traficul 2 ani de zile ca sa-si revina planeta cat de cat. Aveti grija. Noi suntem in plin razboi climatologic. Soarele nu ar trebui sa fie atat de puternic cu tot ceea ce facem noi. Cineva face acest lucru soarelui in mod special. Treziti-va! Si in mod special protejati copacii si padurile. Cei care fac acest lucru soarelui sunt cei care au facut rau padurilor si copacilor.
Cei din Italia, Grecia, si Turcia, unde au fost recent acele incendii, au fost de fapt atacati. Nu conteaza ca a fost soarele care a facut asta sau cum a fost in Turcia de mana cuiva. Cineva ne ataca special planeta si vrea sa ne distruga in mod special. Aceste lucruri nu se intampla aleatoriu. Trebuie cineva sa-i contacteze pe americani, rusi si chinezi si sa le spuna asta. Suntem toti in pericol daca nu actionam.