În contextul numirii domnului Mircea Fechet la conducerea ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Greenpeace România i-a adresat o scrisoare deschisă prin care reiterează promisiunile neonorate ale mandatului anterior și cere ca protejarea sănătății mediului și a cetățenilor României, cu tot ce implică asta, să devină cu adevărat o prioritate în activitatea ministerului pe care îl reprezintă.

Domnule ministru Fechet,

Bun venit la conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor! 

În actualul context climatic, protejarea mediului înconjurător devine un element din ce în ce mai important al administrației de stat, iar fondurile europene alocate mediului îi dau greutatea corectă. Totodată, pe măsura resurselor anticipate, așteptările cetățenilor României sunt în creștere. Starea ecosistemelor este precară, e timpul acțiunilor, nu al vorbelor.

Restanțele fostului ministru, Costel Alexe, pe care l-ați secondat pe tot parcursul mandatului, devin prioritățile dumneavoastră. Greenpeace România monitorizează mai multe subiecte din sfera protecției mediului și, din păcate, promisiunile din ultimul an venite din partea ministerului au rămas – cel puțin deocamdată – doar promisiuni.

Schimbările climatice

Strategia Națională a României privind Schimbările Climatice expiră în curând, iar țara noastră nu pune nimic în loc, deși este puternic afectată de fenomene precum secetă, inundații sau furtuni. 

Nu avem o Strategie pe Termen Lung (2050) pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, chiar dacă avem un angajament fără echivoc față de partenerii europeni și defilăm cu fondurile generoase obținute prin mecanismele de finanțare ale Pactului Verde European.

Strategia Energetică Națională (ce a primit de curând aviz de mediu!) și Planul Național Integrat Energie și Climă sunt documente retrograde, ultimul penalizat dur și de Comisia Europeană, ambele în contradicție cu obiectivele climatice asumate prin semnarea Acordului de la Paris. 

Domnule ministru, nu ignorați opinia oamenilor de știință din întreaga lume și recunoașteți starea de urgență climatică în care ne aflăm! Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor semnează doar acorduri internaționale și beneficiază de finanțări europene, însă nivelul de acțiune climatică la nivel național este zero.

Calitatea aerului

România nu își protejează populația împotriva poluării aerului. Cetățenii din marile aglomerări urbane ale țării sunt sufocați de poluarea aerului. România are 5 proceduri de infringement pe subiectul calității aerului, unele începute încă din 2009 și nerezolvate până acum, iar altele începute recent, pe mandatul fostului ministru, Costel Alexe.

România nu respectă cerințele privind monitorizarea calității aerului înconjurător prin care este obligată să măsoare, să informeze publicul și să raporteze în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului. Promisiunile făcute de minister privind investiții într-o rețea de monitorizare a aerului au ca termen de finalizare anul 2021 sau 2023. Cum informăm populația asupra nivelului de poluare la care se expune și cum respirăm până atunci, domnule ministru Fechet?

România nu a respectat valorile-limită pentru protecția sănătății umane pentru PM10 și dioxid de azot și nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a scurta semnificativ perioadele de depășire.

De asemenea, avem un infringement din partea Comisiei Europene pentru că România permite instalațiilor industriale să funcționeze fără autorizațiile necesare care stabilesc condițiile de funcționare cu un nivel minim de poluare. Instalațiile mari de ardere, precum termocentralele Mintia și CET Govora funcționează de mai mulți ani fără autorizații integrate de mediu, cu nerespectarea valorilor limită de emisie din prezent.

Mai mult, România are un alt infringement pentru că nu avem un Program Național de Control al Poluării Atmosferice. Astfel, România poate ajunge în fața Curții de Justiție a UE din cauza neadoptării acestui program în următoarele luni.

Programul AFM pentru prosumatori

Batjocura Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) la adresa cetățenilor care doresc să își producă singuri și mai curat energia a continuat și în 2020, prin implementarea dezastruoasă a legendarului program Casa Verde Fotovoltaice. Aproape jumătate dintre aplicanți au fost respinși din cauza comunicatelor înșelătoare ale AFM, iar cei admiși beneficiază în foarte mică măsură de sistemele fotovoltaice promise, pentru că instituția nu a făcut deocamdată niciun decont. Mai mult, AFM nu a lansat în luna octombrie 2020, așa cum promisese, o nouă sesiune a programului și nici nu a revizuit ghidul de finanțare.

Domnule ministru, toate aceste lucruri s-au întâmplat sub ochii dumneavoastră și aveți acum puterea să le îndreptați.

Păduri

2020 a fost un an al promisiunilor lipsite de implementare, iar lista de obiective urgente pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor rămâne aceeași de la Marșul pentru păduri din 2019: operaționalizarea SUMAL 2.0; demararea procedurilor de licitație publică pentru identificarea pădurilor virgine; camere video în puncte cheie din rețeaua rutieră pentru verificarea legalității transporturilor de lemn; imagini satelitare de înaltă rezoluție pentru monitorizarea fondului forestier; schimbarea amenajamentelor din parcurile naționale pentru lărgirea zonelor de non-intervenție la minim 75% din suprafețele acestor arii protejate.

Domnule ministru Mircea Fechet, dorim ca punctele enumerate să fie tratate cu seriozitatea pe care o merită. Solicităm acțiuni urgente, care să prioritizeze sănătatea mediului și a cetățenilor!

Mult succes în acest mandat!

Echipa Greenpeace România